Παραδίδοντας το στέμμα: Όταν οι royals χάνουν τους τίτλους τους
Για χάρη ενός μεγάλου έρωτα, εξαιτίας προβλημάτων υγείας ή υπό το βάρος σκανδάλων, δεν είναι λίγοι οι royals που έγραψαν το δικό τους «αντίο» στο πρωτόκολλο. Ανάμεσά τους κι ένας Έλληνας.
Η βασιλική ζωή συχνά προβάλλεται ως μία από τις πιο ειδυλλιακές φαντασιώσεις των κοινών θνητών. Πίσω όμως από τη λάμψη, τα πλούτη και τη δημοσιότητα, κρύβονται προσωπικές θυσίες και δυσκολίες που δεν είναι πάντα ορατές. Παρά το γεγονός ότι πολλοί μονάρχες θεωρούν τον τίτλο τους ισόβιο και ιερό, υπάρχουν κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις όπου οι royals επέλεξαν ή αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από τα αξιώματά τους. Οι λόγοι ποικίλλουν — από τον έρωτα και και τη μητρική αγάπη μέχρι τις ασθένειες και τα σκάνδαλα.
Δείτε ακόμη: Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση: Η κληρονόμος που θέλει να αλλάξει τον κόσμο
Βασιλιάς Edward VIII
View this post on Instagram
Μετά το θάνατο του πατέρα του, βασιλιά George V, ο Edward VIII στέφθηκε βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου στις 20 Ιανουαρίου 1936, αρχίζοντας μια σύντομη βασιλεία που διήρκησε λιγότερο από ένα χρόνο. Στις 11 Δεκεμβρίου 1936, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τον θρόνο για να παντρευτεί τη Wallis Simpson, μια Αμερικανίδα socialite με δύο διαζύγια και φημολογούμενη υποστηρίκτρια των Ναζί. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελετή δεν παρευρέθηκε κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας. Αν και η Simpson έλαβε τον τίτλο Δούκισσας του Windsor, δεν της αποδόθηκε το προσωνύμιο Her Royal Highness. Το ζευγάρι μετακόμισε στη Γαλλία πριν ξεκινήσει μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη περιοδεία στη ναζιστική Γερμανία, που κορυφώθηκε με μια ιδιωτική συνάντηση με τον Αδόλφο Χίτλερ.
Πρίγκιπας Φίλιππος
View this post on Instagram
Για να γίνει Δούκας του Εδιμβούργου (και, το σημαντικότερο, για να παντρευτεί τη μελλοντική βασίλισσα της Αγγλίας), ο πρίγκιπας Philip έπρεπε να απαρνηθεί τους βασιλικούς του τίτλους από τη Δανία και την Ελλάδα και να πολιτογραφηθεί ως Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επίθετο των παππούδων του από τη μητέρα του: Mountbatten. Ο πρίγκιπας Φίλιππος γεννήθηκε στην Ελλάδα, ήταν πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας και είχε βαπτιστεί στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία. Βαπτίστηκε στην Church of England έναν μήνα πριν τον γάμο του με την τότε πριγκίπισσα Elizabeth, ο οποίος τελέστηκε στις 20 Νοεμβρίου 1947. Ο Philip βρισκόταν στη σειρά διαδοχής και για τους δύο θρόνους — τον ελληνικό και τον δανέζικο — αν και είναι μάλλον απίθανο να γινόταν ποτέ βασιλιάς οποιασδήποτε από τις δύο χώρες. Αλλά δεν έγινε ούτε βασιλιάς της Αγγλίας, καθώς στη βρετανική μοναρχία, ο σύζυγος μιας βασίλισσας αποκαλείται πρίγκιπας και όχι βασιλιάς. Το ζευγάρι έμεινε παντρεμένο για 73 χρόνια. Ο πρίγκιπας Philip πέθανε σε ηλικία 99 ετών στις 9 Απριλίου 2021. Η βασίλισσα Elizabeth πέθανε την επόμενη χρονιά, στις 8 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 96 ετών.
Δείτε ακόμη: Ένα σκωτσέζικο παραμύθι για τα 30ά γενέθλια της Ηλέκτρας Νιάρχου
Πριγκίπισσα Diana
View this post on Instagram
Μετά το διαζύγιό της από τον τότε πρίγκιπα Κάρολο το 1996, η πριγκίπισσα Diana έχασε τον επίσημο τίτλο Her Royal Highness. Ωστόσο, διατήρησε μια οικονομική αποζημίωση, το διαμέρισμά της στο Kensington Palace, τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το St. James’ Palace για κοινωνικές εκδηλώσεις, καθώς και ορισμένα βασιλικά προνόμια (όπως η χρήση αεροσκαφών της βασιλικής μοίρας).
Παραμένει άγνωστο ποιος θα ήταν ο ρόλος της Diana εντός της βασιλικής οικογένειας τα επόμενα χρόνια, αν δεν είχε χάσει τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα στις 31 Αυγούστου 1997.
Βασίλισσα Beatrix
View this post on Instagram
Πλέον γνωστή ως πριγκίπισσα Beatrix, έχοντας παραιτηθεί από τη θέση της ως βασίλισσα των Κάτω Χωρών, βασίλεψε από το 1980 έως την αποχώρησή της από τον θρόνο υπέρ του πρωτότοκου γιου της, King Willem-Alexander, το 2013. Αυτή η μεταβίβαση εξουσίας είναι οικογενειακή παράδοση: η μητέρα της, βασίλισσα Juliana, παραιτήθηκε το 1980 υπέρ της Beatrix, ενώ η γιαγιά της, βασίλισσα Wilhelmina, παραιτήθηκε το 1948 υπέρ της Juliana.
Αυτοκράτορας Akihito
View this post on Instagram
Ο Αυτοκράτορας Akihito ξεκίνησε την βασιλεία του τον Ιανουάριο του 1989 μετά το θάνατο του πατέρα του, Αυτοκράτορα Hirohito. Αν και ο Akihito δεν είναι το πρωτότοκο από τα επτά παιδιά της οικογένειάς του (είναι πέμπτος), είναι το μεγαλύτερο αρσενικό παιδί, και οι τρέχοντες κανόνες της Ιαπωνίας ορίζουν ότι στη σειρά διαδοχής περιλαμβάνονται μόνο αρσενικά μέλη της οικογένειας. Ο Akihito παραιτήθηκε το 2019, παραδίδοντας τον θρόνο στον πρωτότοκο γιο του, Αυτοκράτορα Naruhito.
Η παραίτηση δεν είναι συχνό φαινόμενο σε μια κληρονομική μοναρχία, ειδικά σε μια τόσο παλιά όσο αυτή της Ιαπωνίας — ο προηγούμενος που παραιτήθηκε πριν από αυτόν ήταν σχεδόν 200 χρόνια νωρίτερα. Έγινε εξαίρεση για τον Akihito επειδή επέλεξε να αποσυρθεί λόγω της υγείας του, καθώς υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του προστάτη το 2003 και σε επέμβαση καρδιάς το 2012. Σύμφωνα με το BBC, ανησυχούσε ότι «θα γίνει δύσκολο για μένα να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου ως σύμβολο του Κράτους».
Πριν από την παραίτησή του, ο Akihito επισκέφτηκε το μεγάλο ιερό Ise της Ιαπωνίας για να τελέσει ένα ιερό τελετουργικό, το «Shinetsu no Gi». Αυτή η θρησκευτική τελετή επιβεβαιώνει την αποχώρησή του από τον θρόνο προς τους θεούς και ενεργοποιεί τη διαδικασία διαδοχής.
Βασιλιάς Juan Carlos
View this post on Instagram
Ο βασιλιάς Juan Carlos I ανέβηκε στον θρόνο της Ισπανίας το 1975, μετά τον θάνατο του Francisco Franco. Διατήρησε τη θέση του μέχρι το 2014, όταν και παραιτήθηκε οικειοθελώς, παραδίδοντας τον θρόνο στον μοναχογιό του, Felipe. Πέντε χρόνια αργότερα, ο Juan Carlos, τότε 81 ετών, αποσύρθηκε από τα δημόσια καθήκοντα ως μέλος της βασιλικής οικογένειας και αποτραβήχτηκε γενικά από τη δημόσια ζωή.
Τον Ιούνιο του 2020, ανακοινώθηκε πως ο πρώην βασιλιάς ήταν υπό έρευνα για διαφθορά, που σχετιζόταν με 100 εκατομμύρια δολάρια σε μίζες για την εμπλοκή του σε σιδηροδρομικό έργο στη Σαουδική Αραβία, το οποίο είχε αναλάβει ισπανική κοινοπραξία. Δύο μήνες αργότερα, ο Juan Carlos έστειλε μήνυμα στον γιο του ανακοινώνοντάς του ότι φεύγει από τη χώρα. Οι έρευνες για οικονομικές απάτες σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2022, και ο Juan Carlos επέστρεψε στην Ισπανία δύο μήνες μετά. Εκεί συναντήθηκε με την οικογένειά του, καθώς δεν είχε δει τη σύζυγό του (βασίλισσα Sofia) ή τον βασιλιά Felipe VI από την αυτοεξορία του.
Πρίγκιπας Andrew
View this post on Instagram
Ο πρίγκιπας Andrew, το τρίτο παιδί της βασίλισσας Elizabeth και του πρίγκιπα Philip, ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσυρθεί από τα βασιλικά του καθήκοντα τον Νοέμβριο του 2019, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η συνέντευξή του στο BBC Newsnight σχετικά με τη σχέση του με τον ατιμασμένο χρηματιστή και καταδικασμένο για σεξουαλικά εγκλήματα Jeffrey Epstein. Παρά τις δημόσιες δηλώσεις του ότι η σχέση τους ήταν περιορισμένη και περιστασιακή, υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά που δείχνουν στενότερη επαφή, όπως κοινές διακοπές και παραμονή του πρίγκιπα σε ακίνητα του Epstein. Mάλιστα ένα θύμα του Epstein ισχυρίστηκε ότι αναγκάστηκε να έχει σεξουαλική επαφή με τον royal. Το 2022, ο πρίγκιπας Andrew κατέληξε σε εξωδικαστικό διακανονισμό με τη γυναίκα, αλλά η βασιλομήτωρ τού αφαίρεσε τους στρατιωτικούς του τίτλους — συμπεριλαμβανομένου και του His Royal Highness — τον Ιανουάριο του 2022. Ο Andrew εξακολουθεί να φέρει τον τίτλο Duke of York και να βρίσκεται στη γραμμή διαδοχής για τον βρετανικό θρόνο, όντας αυτή τη στιγμή όγδοος, μετά την πριγκίπισσα Lilibet.
Meghan Markle και πρίγκιπας Harry
View this post on Instagram
Στις 8 Ιανουαρίου 2020, η Meghan Markle και ο πρίγκιπας Harry ανακοίνωσαν την απόφασή τους να αποσυρθούν από τα ανώτερα καθήκοντά τους ως μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Το ζευγάρι μετακόμισε τελικά από το Ηνωμένο Βασίλειο στον Καναδά και κατόπιν εγκαταστάθηκε στη νότια Καλιφόρνια, όπου μεγαλώνουν τα δύο τους παιδιά, τον πρίγκιπα Archie και την πριγκίπισσα Lilibet. Ο Harry παραμένει πέμπτος στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου, μετά τον αδελφό του πρίγκιπα William και τα τρία παιδιά του William: George, Charlotte και Louis.
Πριγκίπισσα Mako
View this post on Instagram
Η Princess Mako, ανιψιά του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Naruhito, παντρεύτηκε τον επί χρόνια αγαπημένο της, Kei Komuro, σε μια απλή τελετή σε ληξιαρχείο στις 26 Οκτωβρίου 2021. Με τον γάμο της με τον Komuro, ο οποίος δεν έχει βασιλική καταγωγή, η Mako απαρνήθηκε τον βασιλικό της τίτλο και όλα τα προνόμια που τον συνοδεύουν. Το ζευγάρι είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να παντρευτεί από το 2017. Ωστόσο, η αρνητική κοινή γνώμη, η καθυστέρηση έγκρισης από τον πατέρα της Mako, καθώς και η φοίτηση του Komuro στη Νομική Σχολή του Fordham University στη Νέα Υόρκη, οδήγησαν στην αναβολή του γάμου μέχρι τον Οκτώβριο του 2021. Η Mako μάλιστα αρνήθηκε την κρατική αποζημίωση ύψους 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 1,1 εκατ. ευρώ) που δίνεται συνήθως σε γυναίκες της αυτοκρατορικής οικογένειας όταν χάνουν το status τους μέσω γάμου. Το ζευγάρι μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το φθινόπωρο του 2021 και καλωσόρισε το πρώτο του παιδί το 2025.
Photo credits: Getty Images