Μπορεί τα πιο γνωστά κατοικίδια της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ να είναι τα σκυλιά Corgis, αλλά η ίδια και η αδελφή της Μαργαρίτα πέρασαν τα εφηβικά τους χρόνια παίζοντας με έναν χαμαιλέοντα, που έλαβαν ως δώρο από τον Λόρδο Louis Mountbatten. Άλλωστε πολλά εξωτικά ζώα έχουν γίνει κατά καιρούς σύντροφοι των royals, λειτουργώντας ως διπλωματικοί απεσταλμένοι ή ως σύμβολα πλούτου και εξουσίας.

Δείτε ακόμη: Πρέπει τα κατοικίδια να φοράνε παπούτσια και άλλα αξεσουάρ; 

Ο ουραγκοτάγκος της αυτοκράτειρας Joséphine

Η αυτοκράτειρα Joséphine de Beauharnais — πρώτη σύζυγος του Ναπολέοντα Βοναπάρτη — είχε κάποτε ένα αγαπημένο κατοικίδιο: έναν ουραγκοτάγκο που ονομαζόταν Rose. Η Rose ήταν ένα από τα πολλά ζώα στη μεγάλη συλλογή από κατοικίδια της Joséphine· σύμφωνα με αναφορές, η αυτοκράτειρα έντυνε το ζώο με παιδικά ρούχα και το προσκαλούσε ακόμη και να δειπνήσει στο τραπέζι μαζί με την ίδια και τον Napoleon. Παρόλο που -όπως λέγεται- η Rose μπορούσε ακόμη και να τρώει το φαγητό της με μαχαιροπίρουνα, δυστυχώς δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στη ζωή στο πολυτελές Château de Malmaison του ζεύγους και πέθανε λιγότερο από έναν χρόνο μετά την άφιξή της. Η Joséphine έστειλε τα λείψανά της στον Γάλλο ζωολόγο Georges Cuvier για μελέτη.

Η πολική αρκούδα του βασιλιά Henry II

ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Γλυπτό της Kendra Haste που απεικονίζει την αρκούδα στον Πύργο του Λονδίνου (Wikipedia commons)

Η «λευκή αρκούδα» που δόθηκε ως δώρο στον βασιλιά Henry II από τον Haakon IV της Νορβηγίας θεωρείται ότι ήταν στην πραγματικότητα μια πολική αρκούδα. Το αρπακτικό των πάγων έγινε δημοφιλής ατραξιόν στη βασιλική συλλογή ζώων στον Πύργο του Λονδίνου και της επιτρεπόταν να περιφέρεται στον χώρο (δεμένη με αλυσίδα) και να βουτά στον ποταμό Τάμεση για να κυνηγήσει και να κολυμπήσει. Η βασιλική συλλογή στον Πύργο του Λονδίνου φιλοξενούσε ζώα όπως λιοντάρια, καγκουρό, πιθήκους και ακόμα και ελέφαντες. Παρέμεινε σε λειτουργία μέχρι που ο Arthur Wellesley, Δούκας του Wellington, διέταξε το κλείσιμό της στις αρχές του 19ου αιώνα.

Δείτε ακόμη: Που πρέπει να κοιμάται το κατοικίδιό σας για να ενισχύει την ενέργεια του χώρου; 

Η καμηλοπάρδαλη του βασιλιά Charles X

ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Πίνακας του Jacques Raymond Brascassat, απεικονίζει την καμηλοπάρδαλη με τη συνοδεία της καθ’ οδόν προς το Παρίσι (Wikipedia Commons)

Ο Οθωμανός αντιβασιλέας Mehmet Ali Pasha χάρισε στον βασιλιά Charles X της Γαλλίας μια νεαρή καμηλοπάρδαλη, η οποία είχε αιχμαλωτιστεί στο Σουδάν, ως μέρος μιας σειράς δώρων προς Ευρωπαίους ηγεμόνες. Χιλιάδες Παριζιάνοι πλημμύρισαν τους δρόμους για να την υποδεχτούν, και η νεαρή καμηλοπάρδαλη έγινε ένα είδος πολιτιστικού φαινομένου σε όλη τη Γαλλία. Εμπνευσμένοι από εκείνη, καλλιτέχνες δημιούργησαν τραγούδια, πίνακες και ποιήματα, ενώ ενέπνευσε ακόμη και μια δημοφιλή κομμώση. Η καμηλοπάρδαλη πέθανε στις αρχές του 1845, αφού έζησε σχεδόν δύο δεκαετίες στον βοτανικό κήπο Jardin des Plantes στο Παρίσι. Στη συνέχεια ταριχεύτηκε και εκτέθηκε στο φουαγιέ του κήπου, προτού μεταφερθεί τελικά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της La Rochelle, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Οι κατσίκες της βασίλισσας Victoria

Η βασίλισσα Victoria είχε πολλά κατοικίδια, ανάμεσά τους και δύο κατσίκες των Ιμαλαΐων που δέχτηκε ως δώρο από τον Mohammad Shah Qajar (ο οποίος κυβέρνησε την Περσία από το 1834 έως το 1848), λίγο μετά την άνοδό της στον βρετανικό θρόνο το 1837. Το ζευγάρι των κατσικιών, των οποίων το απαλό τρίχωμα παράγει υψηλής ποιότητας κασμίρι, χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία ενός βασιλικού κοπαδιού στο Windsor. Οι απόγονοί τους συνεχίζουν να έχουν ρόλο στη βασιλική ζωή μέχρι και σήμερα. Ο William “Billy” Windsor I, μια κατσίκα κασμίρ με απευθείας καταγωγή από το αρχικό βασιλικό κοπάδι της Victoria, υπηρέτησε ως δεκανέας (lance corporal) στον Βρετανικό Στρατό από το 2001 έως τη συνταξιοδότησή του στη φάρμα Hullabazoo το 2009. Έπειτα από ανάρμοστη συμπεριφορά στους εορτασμούς για τα 80ά γενέθλια της βασίλισσας Elizabeth II το 2006, ο Billy υποβιβάστηκε προσωρινά, προτού ανακτήσει τον αρχικό του βαθμό μερικούς μήνες αργότερα. Μετά την συνταξιοδότησή του, τον διαδέχτηκε ο William Windsor II.

Ο σκαντζόχοιρος του βασιλιά Henry I

Το παλάτι Woodstock ήταν βασιλική κατοικία στην Αγγλία που λειτουργούσε και ως ζωολογικός κήπος του βασιλιά Henry I. Εντός των πέτρινων τειχών κατοικούσαν ύαινες, λιοντάρια, καμήλες, λεοπαρδάλεις και ακόμη και ένας σκαντζόχοιρος, δώρο από τον William V του Montpellier, ηγέτη της αιματοβαμμένης Πρώτης Σταυροφορίας. Μετά το θάνατο του Henry I το 1135, το παλάτι χρησιμοποιήθηκε από τον εγγονό του, βασιλιά Henry II, ως χώρος για εξωσυζυγικές συναντήσεις με την ερωμένη του, την ευγενή Rosamund Clifford — που, σύμφωνα με τον θρύλο, δολοφονήθηκε στο παλάτι από τη σύζυγό του, μόλις αυτή έμαθε για την παράνομη σχέση.