Δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κάποιος πως η Αθηνά Roussel Ωνάση πέρασε μια εξαιρετικά δύσκολη εφηβεία αβοήθητη, από την οποία βγήκε με ορατές ουλές. Ήταν πολλά τα οποία μάθαινε σε τρυφερή μάλιστα ηλικία, τα οποία ήταν ικανά να διαταράξουν τη νιρβάνα, ακόμη και ενός έμπειρου βουδιστή μοναχού. Έμαθε λοιπόν πως ο παππούς της Αριστοτέλης Ωνάσης απάτησε τη γιαγιά από την οποία πήρε το ονοματεπώνυμό της. Πως η μητέρα της που έχασε σε ηλικία μόλις 3 ετών δεν πρέπει να νοιαζόταν τόσο πολύ για εκείνη, ώστε να προσέχει την υγεία της, για να μην πεθάνει σε νεαρή ηλικία στην μπανιέρα της από κάτι που πολλά ακούγονταν. Πως πολλοί αποκαλούσαν τον πατέρα της Tierry Roussel, ως τον “πιο επιτυχημένο ζιγκολό”. Πως η “δεύτερη μητέρα” της, μια Σουηδέζα που η μικρή Αθηνά τη φώναζε Gaby ήταν αυτή με την οποία απατούσε ο πατέρας, τη μητέρα της. Πως τα δύο από τα τρία ετεροθαλή αδελφάκια της ήταν οι καρποί της απιστίας του πατέρα της. Πως μικρούλα την έντυσαν παρανυμφάκι για να παρευρεθεί στον γάμο εκείνης που “έκλεψε” τον πατέρα της και πιθανότατα οδήγησε στον θάνατο τη μητέρα της. Κι όλα αυτά να έχουν γίνει για τα αμέτρητα λεφτά του Ωνάση. Κυριολεκτικά το “θέατρο του παραλόγου”…

Διαβάστε ακόμη: Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση: Η κληρονόμος που θέλει να αλλάξει τον κόσμο

Η δυναστεία των Roussel

Το μόνιμο καταφύγιο της Αθηνάς Ωνάση: τα άλογα.

Τα άλογα από την άλλη, τα οποία είναι το μόνιμο καταφύγιό της, η “comfort zone” της μέχρι και σήμερα, συμπεριφέρθηκαν πολύ καλά στη μικρή Αθηνά. Της ανταπέδιδαν άδολα την αγάπη που αυτή τους έδειχνε από μικρή. Κι όμως αυτά έγιναν άθελά τους η αιτία για να ζήσει η Αθηνά Ωνάση το προσωπικό της δράμα, μια επανάληψη του σεναρίου που οδήγησε στο θάνατο τη μητέρα της. Μόνο που τον δικό της “Roussel”, τον έλεγαν Alvaro de Miranda Neto…

Οι πρώτες αναμνήσεις που κατέγραψε η Αθηνά ως μωρό, είναι από την Ελβετία. Συγκεκριμένα από ένα μικρό χωριό, το Lussy-sur-Morges, κοντά στη Λοζάνη και τη λίμνη της Γενεύης. Εκεί είχε αγοράσει η Χριστίνα Ωνάση ένα μεγάλο σαλέ με την ανάλογη έκταση και, μόλις γεννήθηκε η Αθηνά, ζήτησε από τον Thierry Roussel να εγκατασταθούν οικογενειακώς. Ο Roussel δεν έδειξε καθόλου πρόθυμος, γιατί εκτός από συζυγικές είχε και εξωσυζυγικές υποχρεώσεις, όμως 30 εκατομ. δολάρια σε μετρητά βοήθησαν πολύ ώστε να συμφωνήσει. Η Χριστίνα λάτρευε την Αθηνά και κατέφευγε ακόμη και σε υπερβολές για να την κάνει χαρούμενη. Όταν σε ηλικία 2-3 χρονών η Αθηνά άρχισε να ψελλίζει ένα βρετανικό παιδικό τραγουδάκι που της μάθαινε η νταντά της και μιλούσε για ένα “μαύρο προβατάκι”, η Χριστίνα τής αγόρασε ένα ολόκληρο κοπάδι, μαζί με το βοσκό του και τους εγκατέστησε στο κτήμα! Η οικογενειακή ευτυχία στην Ελβετία κράτησε μόλις 2 χρόνια -στον Thierry Roussel έμοιασε αιώνας- και έληξε με το διαζύγιο Χριστίνας – Thierry. to 1987. H “οικογενειακή” ζωή στο μεγάλο σπίτι στα ελβετικά λιβάδια, ξανάρχισε με το θάνατο και την ταφή της Χριστίνας στο Σκορπιό, το ιδιωτικό νησί του παππού Αριστοτέλη, μόνο που εκτός από την επιστροφή του μπαμπά Thierry στη ζωή της Αθηνάς προστέθηκαν τρία καινούρια πρόσωπα: η “φίλη” του μπαμπά “Gaby” (Marianne Landhage), o αδελφός της Erik και η αδελφή της Sandrine. Thierry Roussel ήθελε να πάρει την Αθηνά στο δικό του σπίτι στη Γαλλία, όμως διαπίστωσε πως εκεί δεν θα μπορούσε να αντλήσει τα μεγάλα ποσά για την διαβίωση της Αθηνάς. Η Χριστίνα Ωνάση κληροδότησε την περιουσία της με μοναδικό δικαιούχο την Αθηνά σε ένα καταπίστευμα όπου, επειδή δεν εμπιστευόταν τον Thierry Roussel, είχε συμπεριλάβει στη διαχείρισή του τέσσερις έμπιστους Έλληνες, συνεργάτες του πατέρα της, τους “σοφούς” γέροντες όπως τους αποκαλούσαν, τα μέσα της εποχής. Είχε επίσης συμπεριλάβει και αυστηρούς όρους σχετικά με την ανατροφή της Αθηνάς: να μεγαλώσει με τις αρχές της ορθόδοξης θρησκείας” και “να μάθει την ελληνική γλώσσα, ώστε να την μιλάει άπταιστα”. Ο Thierry Roussel έκανε εννοείται το εντελώς αντίθετο: η Αθηνά ακόμη και σήμερα μιλάει γαλλικά ως μητρική γλώσσα, άπταιστα αγγλικά, λίγα σουηδικά, ενώ γνωρίζει κάποιες ελληνικές λέξεις.

Διαβάστε ακόμη: Αθηνά Ωνάση: Η σπάνια εμφάνισή της στο Παρίσι

Ο αφελληνισμός της Αθηνάς

Η Αθηνά Ωνάση στην Αθήνα το 1999, σε ηλικία 14 ετών. Η επόμενη επίσκεψή της συνέβη πέρυσι.

Η Αθηνά φοίτησε στο γαλλόφωνο δημόσιο σχολείο της Lussy-sur-Morges και με κάποια δυσκολία απόκτησε το baccalaureate της, το απολυτήριό της. Οι κόντρες των “σοφών γερόντων” με τον Thierry Roussel ξεκίνησαν σχεδόν από την πρώτη ημέρα της αναγκαστικής συνύπαρξής τους. Του καταλόγιζαν πως έλαβε 150 εκατ. δολάρια σε 11 χρόνια για τη διαβίωση αποκλειστικώς και μόνο της Αθηνάς, τους κατηγόρησε πως έκαναν απόπειρα να απαγάγουν την Αθηνά και να τη μεταφέρουν στην Ελλάδα μέσω Ισραηλινών πρακτόρων – αλληλοκατηγορίες που κατέληγαν τις περισσότερες φορές στα δικαστήρια. Οι “γεροσοφοί” έλεγχαν τα χρήματα, ο Roussel όμως έλεγχε την κληρονόμο του Ωνάση. Η Αθηνά γαλουχήθηκε ώστε να μισεί οτιδήποτε ελληνικό ειδικότερα ότι αφορά το επώνυμο Ωνάσης. Σε ηλικία 13 ετών δήλωσε στο ιταλικό περιοδικό Oggi πως αισθάνεται “μεγάλη απέχθεια για οτιδήποτε ελληνικό” και πως για “όλα τα προβλήματά της έφταιγε το όνομα Ωνάση”. H Αθηνά έγινε Athina Roussel και μόλις έγινε 18 ετών και απόκτησε τον έλεγχο της περιουσίας που της εγκατέλειψε η μητέρα της ξεκίνησε να πουλάει οτιδήποτε τη συνδέει με το επώνυμο Ωνάσης και με την Ελλάδα, ξεκινώντας από τα ακίνητα του παππού. Πούλησε το διαμέρισμα στο Παρίσι, όπου στέγαζε ο Αριστοτέλης Ωνάσης τον έρωτά του με τη Μαρία Κάλλας, τα διαμερίσματα στο Μανχάταν και στο αριστοκρατικό λονδρέζικο Μέιφερ, ακίνητα στα αθηναϊκά νότια προάστια. Ήταν τέτοια η οργή που έβγαζε που δεν δίστασε να πουλήσει και τον Σκορπιό, παρότι στο νησί βρίσκεται ο τάφος της μητέρας της. Ξεκίνησε ένας καινούριος χορός μηνύσεων: ο Roussel κατά του Ιδρύματος, η Athina Roussel κατά του ιδρύματος, η Aθηνά Ωνάση κατά του Roussel. Μετά το επώνυμο Ωνάσης η Αθηνά σιχάθηκε και το επίθετο Roussel, ξεκινώντας από την περίοδο όπου η Αθηνά νόμιζε πως είχε βρει καταφύγιο στον Alvaro de Miranda Neto.

Η πραγματική διάσταση ενός γάμου: ο Alvaro de Miranda Neto προφανώς ξέχασε το πορτοφόλι του στο σπίτι και ζητάει από την Αθηνά…

Πατέρας και γαμπρός, ο “ζιγκολό” και ο “προικοθήρας”, όπως αποδείχτηκε σύντομα, μονομάχησαν για την αποκλειστική νομή της Αθηνάς, της κληρονομιάς του Ωνάση, όπως θα έπρεπε πιο σωστά να το διατυπώσουμε. Και έχασαν και οι δυο. Η Αθηνά πούλησε και το “μεγάλο σπίτι στα ελβετικά λιβάδια”, όπου πέρασε 15 χρόνια της ζωής της με παρένθετη οικογένεια.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Η Αθηνά Ωνάση σε κάποια εκδήλωση στο Μονακό με τη Γιάννα Νταρίλη και τον σύζυγό της.

Η απιστία του Alvaro de Miranda Neto ξύπνησε στην Αθηνά τα πατρογονικά ένστικτα των Ωνάσηδων: με συνοπτικές διαδικασίες και με ένα μικρό χρηματικό ποσό καθάρισε οριστικά τη σχέση της μαζί του. Η υπόθεση της άφησε όμως ταυτόχρονα και βαθιές πληγές, από τις οποίες σήμερα, 10 χρόνια αργότερα, δείχνει σημάδια πως αρχίζει να συνέρχεται. Φυσικά, τον ώμο τον οποίο έψαχνε τον ξαναβρήκε αποκλειστικά στα άλογα. Σιγά σιγά διαπίστωσε πως η επωνυμία Ωνάσης κι ο πλούτος που αυτή συνεπάγεται, δεν είναι υπεύθυνη για όσα κακά της συνέβησαν, αλλά οι προσωπικές επιλογές της μητέρας, αλλά και οι δικές της. Διαπίστωσε πως οι Έλληνες, ειδικότερα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συνεχίζουμε να τη θεωρούμε “δικό μας κορίτσι” και να τη συμπονούμε ειλικρινά. Έκανε την πρώτη της επώνυμη επενδυτική κίνηση: αγόρασε ένα μερίδιο από τον μεγαλύτερο όμιλο σούπερ μάρκετ της Γαλλίας και συμμετέχει πλέον στο διοικητικό του συμβούλιο. Πέρυσι μετά από πολύ καιρό επέστρεψε στην Ελλάδα, επισκεπτόμενη ινγκόγκνιτο τη Μύκονο με την παρέα της. Φέτος έκανε δύο δημόσιες εμφανίσεις: στον Καλοκαιρινό Χορό στα πλαίσια της εβδομάδας υψηλής ραπτικής στο Παρίσι και στο δείπνο των Φίλων του Μουσείου Pompidou στην ίδια πόλη και μάλιστα φορώντας δημιουργίες υψηλής ραπτικής, που την αγαπάει, όσο και ο παππούς της.

Η Αθηνά ως Ωνάση

Η κοσμική εμφάνιση της Αθηνάς Ωνάση στον παρισινό  Καλοκαιρινό Χορό, στις 6 Ιουλίου του 2025

Το θέμα της κληρονομιάς του Ωνάση συνεχίζει να απασχολεί πολλούς. Οι περισσότεροι δεν εντάσσουν την Αθηνά στη διεθνή λίστα των δισεκατομμυριούχων, ανάμεσά τους και έγκυρα ΜΜΕ. Θεωρούν πως με τις επιχειρηματικές συμβουλές του πατέρα της κατ’ αρχήν πούλησε την πηγή του πλούτου της οικογένειας Ωνάση: τα πλοία. Και πως στη συνέχεια προέβη σε ατυχείς επενδύσεις. Δεν ισχυριζόμαστε το αντίθετο, όμως, όπως ήταν δύσκολο να ψυχολογήσει κάποιος τον μεγαλοφυή Σμυρνιό, περισσότερο δύσκολο είναι να υπολογίσει το πραγματικό μέγεθος της περιουσίας του. Το ανυπολόγιστο στην κληρονομιά του Ωνάση είναι τα μετρητά, τα οποία εμπιστευόταν ο Έλληνας κροίσος. Μόλις η Χριστίνα Ωνάση ενηλικιώθηκε πέρασε από ένα δικηγορικό γραφείο στην Ελβετία, όπου της παραδόθηκαν κωδικοί και κλειδιά από περισσότερους από 220 τραπεζιτικούς λογαριασμούς που συνέχιζε να διατηρεί ανά τον κόσμο η μητέρα της!
Το 2006, μόλις συμπλήρωσε η Αθηνά τα 21α γενέθλιά της, οι δικηγόροι της προσπάθησαν ανεπιτυχώς για να την ορίσουν ως Πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση. Το διοικητικό συμβούλιο, οι “γεροσοφοί”, ισχυρίστηκαν πως αυτό θα αποτελούσε “ευχής έργο”, αλλά [ως δεν είχε τα προσόντα. Τότε είχαν δηλώσει πως η Αθηνά δεν είχε καμία σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό, τη θρησκεία, τη γλώσσα ή κοινή εμπειρία, καθώς και πως δεν πήγε ποτέ σε κολέγιο και δεν είχε εργασιακή εμπειρία. Πιστεύουμε πως στα αμέσως προσεχή έτη θα αναθεωρήσουν, καθώς η Αθηνά αρχίζει να κάνει στα 40 της τα πρώτα σταθερά δικά της βήματα.