Εριέττα Κούρκουλου: “Γιατί η «προηγμένη» τεχνολογία φιλτράρει εικόνες από την εγκυμοσύνη;”
Θεωρείται ότι η γύμνια στην εγκυμοσύνη στα social media "παραβιάζει την πολιτική περιεχομένου"; Η Εριέττα Κούρκουλου "σπάει" το ταμπού.
Το γεγονός ότι η γύμνια στην εγκυμοσύνη συχνά παραβιάζει τις πολιτικές περιεχομένου των social media είναι ένα ζήτημα που αποκαλύπτει τις αντιφάσεις των ψηφιακών πλατφορμών. Από τη μία πλευρά, οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης θέτουν αυστηρούς κανόνες για να αποτρέψουν το γυμνό περιεχόμενο, προκειμένου να διατηρήσουν ένα «ασφαλές» περιβάλλον για τους χρήστες. Από την άλλη, η εγκυμοσύνη είναι μια φυσική και όμορφη διαδικασία, που έχει τιμηθεί στην τέχνη, τη φωτογραφία και την κοινωνική κουλτούρα.
Μπορείτε να διαβάσετε ακόμη: Τι είναι η ψηφιακή αυτοπεποίθηση;
Αυτό το ζήτημα εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς ορίζουμε τη γύμνια και αν οι πλατφόρμες εφαρμόζουν τις πολιτικές τους με συνέπεια. Για παράδειγμα, βλέπουμε influencers να δημοσιεύουν αποκαλυπτικές εικόνες που δεν αφαιρούνται, ενώ παράλληλα φωτογραφίες εγκύων με εμφανή την κοιλιά τους συχνά λογοκρίνονται. Αυτό υποδηλώνει ότι δεν πρόκειται μόνο για κανόνες, αλλά και για κοινωνικές αντιλήψεις που υποβόσκουν πίσω από την τεχνολογική διαχείριση του περιεχομένου.
Τελικά, η εγκυμοσύνη δεν είναι προσβλητική ούτε ακατάλληλη. Οι πλατφόρμες θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους και να αναγνωρίσουν τη διαφορά μεταξύ σεξουαλικοποίησης του σώματος και της φυσικής έκφρασης της μητρότητας. Το να βλέπουμε το σώμα μιας εγκύου ως «παραβίαση» αποτελεί ένα σύγχρονο παράδοξο που χρειάζεται επαναξιολόγηση.
Η άποψη της Εριέττας Κούρκουλου
Η Εριέττα Κούρκουλου θέλησε να δοκιμάσει το trend που έχει κατακλύσει τα social media. Η ιδρύτρια του Save a Greek Stray ζήτησε από την ΑΙ (τεχνητή νοημοσύνη) να της μετατρέψει σε καρτούν μια φωτογραφία από τον τοκετό της, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό.
Ανεβάζοντας μια άλλη φωτογραφία τελικά με τον σύζυγό της και το νεογέννητο γιο τους, η Εριέττα Κούρκουλου εξέφρασε τον προβληματισμό της σχετικά με τη γύμνια κατά τη διάρκεια του τοκετού και γιατί ακόμη θεωρείται ταμπού.
Τι έγραψε στη λεζάντα:
“Αυτή την φωτογραφία την μετέτρεψα σε καρτούν για να μπορώ να την μοιραστώ πιο εύκολα, όμως τελικά υπηρέτησε έναν εντελώς διαφορετικό σκοπό! Προσπαθώντας να μετατρέψω άλλη μια φωτογραφία από την στιγμή που γεννήθηκε ο Λέων, το chatgpt με ενημέρωσε ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία «παραβιάζει την πολιτική περιεχομένου». Μου έκανε τεράστια εντύπωση που μια τόσο «προηγμένη» τεχνολογία ήταν σεταρισμένη για να φιλτράρει τέτοιου είδους εικόνες.
Και μετά θυμήθηκα ένα σχόλιο που διάβασα όταν ανακοίνωσα την γέννηση του μικρού μας πριν από σχεδόν τέσσερις μήνες. Το σχόλιο ήταν από γυναίκα η οποία έγραφε – «γιατί να τους βλέπουμε γυμνούς;». Εγώ ήμουν γυμνή όντως αλλά καλυμμένη με σεντόνι και ο άντρας μου χωρίς μπλούζα για να κάνει επαφή δέρμα με δέρμα με το μωρό μας!
View this post on Instagram
Πού θέλω να καταλήξω; Θα αναρωτιέστε δικαίως! Θέλω να καταλήξω στο ότι είναι κωμικοτραγικό να θεωρούμε προσβλητική μια εικόνα τοκετού! Στο ότι είναι στενάχωρο να έχουμε συνηθίσει η επίτοκος να φοράει ρόμπα χειρουργείου για να γεννήσει και στο ότι είναι κρίμα η πιο όμορφη, φυσική και δυναμική στιγμή μιας γυναίκας, να έχει μετατραπεί σε κάτι το οποίο προκαλεί φόβο, προσβολή και αποστροφή!
Ένας λόγος παραπάνω για εμένα λοιπόν να μοιραζόμαστε τέτοιες εικόνες για να σπάσει επιτέλους το ταμπού γύρω από τον τοκετό και να αλλάξει η προσέγγιση σε εκείνον ειδικά στην χώρα μας!!!” έγραψε η Εριέττα Κούρκουλου στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram.
Photo credit: @eriettakourkouloulatsi / Instagram