Η Έλενα Αμβροσιάδου δημιούργησε ένα από τα πιο επιτυχημένα hedge funds στον κόσμο –το κορυφαίο ευρωπαϊκό- και έγινε το 2004 η “πλέον καλοπληρωμένη γυναίκα στο Ηνωμένο Βασίλειο”. Απασχόλησε έντονα την παγκόσμια επικαιρότητα και ξεδίπλωσε πολυδιάστατες επιχειρηματικές, φιλανθρωπικές και πολιτισμικές δράσεις. Η κάθοδός της ξεκίνησε όταν, όπως αποκάλυψε η πρώην στρατιωτικός, μπέιμπι σίτερ και σωματοφύλακας του γιου της Carmen Michalska, “ήθελε να γίνει καλή σύζυγος και μητέρα”. Με τον λάθος άνδρα όμως, όπως αποφάνθηκε το Ανώτατο Βρετανικό Δικαστήριο…

Διαβάστε ακόμη: Αγγελική Φράγκου: μια γυναίκα με πάθος για τις πέρλες και τα πλοία

Συνάντηση μεγάλων πνευμάτων

Η Έλενα Αμβροσιάδου μεγάλωσε στο Πανόραμα, κόρη ενός θεσσαλονικιού μεγαλεμπόρου ειδών υγιεινής και μαθήτευσε στο κέντρο της πόλης. Τη δεκαετία του ’70 έφυγε για το Κέιμπριτζ, για να σπουδάσει ως χημικός μηχανικός. Στο ίδιο πανεπιστήμιο γνώρισε τον Martin Coward, φοιτητή των μαθηματικών. Όμορφη κοπέλα η Έλενα, γοητευτικός ο Martin. Ερωτεύτηκαν και αργότερα παντρεύτηκαν στη Θεσσαλονίκη. Όταν ολοκλήρωσαν τιςσπουδές τους, είχαν και οι δυο τη δυνατότητα να προσθέσουν το “Δρ” μπροστά από το ονοματεπώνυμό τους.

Η Έλενα Αμβροσιάδου προσελήφθη αμέσως ως στέλεχος από την BP, όπου λίγο αργότερα της ανατέθηκε η διοίκηση μιας σημαντικής μονάδας. Η περιβόητη Goldman Sachs, που δεν αφήνει κανένα φέρελπι που να μην τον πλησιάσει στους τομείς των ενδιαφερόντων της, “τσίμπησε” αμέσως τον Martin Coward. Το 1991 ιδρύεται η Ikos Asset Management, ένα hedge fund με έδρα την Κύπρο, από την Έλενα Αμβροσιάδου ή από το ζευγάρι, όπως ισχυρίζονται οι Βρετανοί. Στην πραγματικότητα η Έλενα δημιούργησε την εταιρεία και προσέλαβε τον σύζυγό της. Αυτή είναι το αδιαμφισβήτητο αφεντικό της εταιρείας. Το αποκαλύπτει άλλωστε και η προέλευση της ονομασίας της. Επιχειρηματική διάνοια η μία, λαμπρό μαθηματικό μυαλό ο άλλος – συνδυασμός που “σκοτώνει”. Η Έλενα βάζει τη διαχείριση κι ο Martin τους αλγόριθμους. Στα 32 χρόνια της η Έλενα Αμβροσιάδου βρίσκεται να διαχειρίζεται €360.000.000, χρήματα που τους εμπιστεύθηκε το επενδυτικό κοινό.

Διαβάστε ακόμη: Μελίνα Τραυλού: Η κορυφή της ελληνικής ναυτιλίας είναι γένους θηλυκού

Η γλυκιά ζωή

Το ζευγάρι ζει κυριολεκτικά τους παρατεταμένους μήνες του μέλιτός του. Είναι περιζήτητοι, τόσο επιχειρηματικά, όσο και κοινωνικά. Σχετίζονται με την υψηλή κοινωνία της Αγγλίας, δημιουργούν σχέσεις με μέλη της βασιλικής οικογένειας, αποτελούν το “αγαπημένο ζευγάρι” των κουτσομπολίστικων εντύπων που ευημερούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν τους ενδιαφέρει αν η ζωή τους καταγράφεται: έτσι βρίσκουν καινούριους επενδυτές που τους εμπιστεύονται τα χρήματά τους. Ζουν κοσμοπολίτικα, αγοράζουν δύο σπίτια στο γραφικό Σάσεξ, γραφεία στο Κανάρι Γουόρφ με θέα τον Πύργο του Λονδίνου.

Αποκτούν δύο ιδιωτικά τζετ: ένα 9θέσιο Cessna που χρησιμοποιεί κυρίως η Έλενα και ένα ελαφρώς μικρότερο που νέμεται αποκλειστικά ο Martin Coward. Επισκέπτονται ανάλογα με τις εποχές όλους τους κοσμοπολίτικους προορισμούς της Ευρώπης και της Καραϊβικής. Ο Martin μάλιστα τους επισκέπτεται τακτικότερα μόνος του, επειδή δεν είναι απαραίτητη η καθημερινή παρουσία του στα γραφεία της Ikos. Η Έλενα Αμβροσιάδου από την πλευρά της δεν αφήνει ανικανοποίητη οποιαδήποτε κοινωνική πρόσκληση της απευθύνεται. Από το Gala Maria Callas στο Μονακό, μέχρι τις εκδηλώσεις στο Χαμόγελο του Παιδιού και του Save a Greek Stray στην Αθήνα. Ταυτόχρονα δίνει τηλεοπτικές συνεντεύξεις και διαλέξεις, ενώ δεν διστάζει να μοιραστεί και το μυστικό που τα καταφέρνει. “16 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα”…

Οι πρώτες ενδείξεις

Στο ζενίθ της η Ikos -ουσιαστικά η Έλενα Αμβροσιάδου-, φτάνει να διαχειρίζεται πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα όμως ο γάμος της προσεγγίζει ταχύτατα το ναδίρ. Η σχέση τους έχει διαλυθεί, όμως έχουν ήδη αποκτήσει ένα γιο, τον Ιωάννη και συνεχίζουν να συζούν τυπικά με αυτόν ως δικαιολογία. Πιθανόν η εγκυμοσύνη της Έλενας και η γέννηση του Ιωάννη να αποτέλεσαν την πραγματική αιτία που διαλύθηκε η σχέση τους. Ο Martin Coward δεν ήταν έτοιμος να γίνει πατέρας, ίσως και να μην ήθελε να γίνει ποτέ του. “Δεν τον είδα ποτέ να κάθεται και να κάνει κάτι με τον Ιωάννη εκτός από να βλέπει τηλεοπτικά προγράμματα για ενήλικες και να παίζει βίαια βιντεοπαιχνίδια. Δεν προσπάθησε ποτέ να του διδάξει τίποτα”, εξομολογείται η Carmen Michalska. Πιθανόν να ευθύνεται και η Έλενα Αμβροσιάδου, που μέσω δύο προσωπικών της εταιρειών έφτασε να κατέχει το 90% της Ikos, αφήνοντας στον Martin, το ταπεινό 10%.

Το 2009 ο Martin Coward υποβάλλει την παραίτησή του στην εταιρεία και η Έλενα Αμβροσιάδου λίγο αργότερα καταθέτει στην Ελλάδα αίτηση διαζυγίου. Αυτό που επακολούθησε ξεπερνάει τη φαντασία των δύο σεναριογράφων Warren Adler και Michael Leeson, όταν περιέγραψαν τον εμφύλιο πόλεμο ενός ζευγαριού στην ταινία Ο πόλεμος των Ρόουζ.

Βρόμικος πόλεμος

Η Έλενα Αμβροσιάδου και ο Martin Coward αντάλλαξαν μεταξύ τους 58 αγωγές που επιδικάστηκαν στα βρετανικά, ελληνικά, κυπριακά και μονεγασκικά διακαστήρια. Το διαζύγιό τους χαρακτηρίστηκε ως το πλέον ακριβοπληρωμένο στην ιστορία της Βρετανίας, όταν το Ανώτατο Βρετανικό Δικαστήριο αποφάνθηκε πως ο Martin Coward όφειλε να πληρώσει €23 εκατ. ως δικαστικά έξοδα, δικαιώνοντας ουσιαστικά την Έλενα Αμβροσιάδου. Η κοκορομαχία όμως στην πραγματικότητα αφορούσε το “πάπλωμα”, όπου το ρόλο του “παπλώματος” έπαιζαν οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούσε η Ikos και βάσισε την επιτυχία της. Ο Martin Coward ισχυριζόταν πως του ανήκαν, μια και ο ίδιος τους σχεδίασε, η Έλενα Αμβροσιάδη υποστήριζε
πως ανήκουν στην εταιρεία και πως ο πρώην σύζυγός της τους διεκδικούσε επειδή σκόπευε να ιδρύσει ανταγωνιστικό hedge found και να καταστρέψει την Ikos. Και πάλι το Ανώτατο Βρετανικό Δικαστήριο δικαίωσε την Έλενα Αμβροσιάδου. Μέχρι να εκδοθούν αυτές οι δύο σημαντικές αποφάσεις που έδωσαν προσωρινό τέλος στη 16ετή διαμάχη τους (ποτέ κανείς δεν ξέρει), μεσολάβησαν περιστατικά απείρου κάλλους. Ενεπλάκησαν, εκτός από στρατιές ακριβοπληρωμένων δικηγόρων και ιδιωτικοί ντετέκτιβ, πρώην πράκτορες μυστικών υπηρεσιών και χρησιμοποιήθηκαν τεχνολογικά εξοπλισμοί στην προσπάθεια να ιδιοποιηθούν επιβαρυντικά στοιχεία ο ένας από τον άλλο.

Ένα γεράκι για τον αετό των hedge fund

Ενόσω εξελισσόταν η διαδικασία χωρισμού του ζεύγους η Έλενα Αμβροσιάδου συνέχιζε κανονικά τη ρουτίνα της. Το 2009 μέσω μιας εταιρείας της απόκτησε το Γεράκι της Μάλτας, το μεγαλύτερο ιδιωτικό ιστιοφόρο – θαλαμηγό στον κόσμο. Ένα ναυπηγικό και τεχνολογικό αριστούργημα. Το αγόρασε επειδή της άρεσε και μπορούσε να το αποκτήσει, για λόγους πρεστίζ, αλλά και γιατί είδε σε αυτό μια παραγωγική επένδυση των χρημάτων της. Από τότε ένα παλιομοδίτικο παντατίφ με τον σταυρό των Ιπποτών της Μάλτας κρέμεται από τον λαιμό της και συνοδεύει την κάθε της εμφάνιση. Παρεμπιπτόντως, “μεγαλίστικο” σχολιάζεται και το κατά τα άλλα προσεγμένο ντύσιμό της, ίσως επειδή στις κοινωνικές εκδηλώσεις όπου παρευρίσκεται, συναναστρέφεται κυρίες μεγαλύτερης ηλικίας.

Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη

Το 2012 η Έλενα Αμβροσιάδου, για την εορτή των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, αγόρασε από το μουσείο του Λούβρου τα πιστά αντίγραφα των “Μαγεμένων”, τα γαλλικά ελγίνεια, με σκοπό να τοποθετηθούν στην πόλη. Όμως η διαφωνία της με τον αείμνηστο δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, σχετικά με το μέρος όπου θα τοποθετηθούν δεν επέτρεψε την υλοποίηση της δωρεάς. Η Έλενα Αμβροσιάδου διαθέτει ισχυρή προσωπικότητα και δεν της αρέσει να χαλιναγωγείται ή να χάνει.