Το Υπουργείο Τουρισμού τίμησε τον Sir Stephen Fry στο Μουσείο της Ακρόπολης
Ο Sir Stephen Fry ένας από τους πιο πολυσχιδείς και αγαπητούς διανοούμενους της σύγχρονης Βρετανίας, θεωρείται εμβληματικός πρεσβευτής της Ελλάδας, και του ελληνικού πολιτισμού.
Σε μια λαμπρή εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, το Υπουργείο Τουρισμού τίμησε τον Sir Stephen Fry για την πoλύτιμη συνεισφορά του στην προώθηση της ελληνικής φιλοξενίας, του ελληνικού πολιτισμού και την ακούραστη στήριξή του στην επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Η εκδήλωση προς τιμήν του Sir Stephen Fry έγινε με αφορμή το καινούριο του βιβλίο “Οδύσσεια”.
Η Υπουργός Τουρισμού, κα ‘Όλγα Κεφαλογιάννη στην ομιλία της τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί φάρο πολιτισμού και δημιουργίας, πόλο έλξης για ταξιδιώτες από κάθε γωνιά του κόσμου. Και πρόσθεσε:
«Είμαι βέβαιη ότι, με τη στήριξη ανθρώπων όπως ο Sir Stephen Fry, μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας: να υποδεχτούμε ανθρώπους με σεβασμό προς την πολιτιστική μας κληρονομιά, να μοιραστούμε τον πλούτο του ελληνικού πνεύματος και πάνω απ’ όλα να επανενώσουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα με την πατρίδα τους. Sir Fry, η συμβολή σας σε αυτήν την αποστολή είναι ανεκτίμητη».
Η Υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε τη διαχρονική σημασία του ελληνικού πολιτισμού και τον καθοριστικό του ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς με τα αξεπέραστα έργα τέχνης, τη φιλοσοφία, τη δημοκρατία και τη μυθολογία, αποτελεί έναν διαρκή φάρο έμπνευσης και γνώσης.
Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας τουριστικός προορισμός, αλλά ένας τόπος όπου το παρελθόν και το παρόν συνυπάρχουν αρμονικά, επεσήμανε η Υπουργός Τουρισμού.
«Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι ο πυρήνας της ελληνικής ταυτότητας και καθιστά τη χώρα μας μοναδική στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη».
Η κα Κεφαλογιάννη πρόσθεσε ότι ο πολιτιστικός τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής του Υπουργείου Τουρισμού, υπογραμμίζοντας ότι οι επισκέπτες που επιλέγουν την Ελλάδα δεν έρχονται μόνο για τις φυσικές ομορφιές της, αλλά και για να γνωρίσουν την ιστορία, την τέχνη και τη φιλοσοφία που γέννησαν τον δυτικό πολιτισμό.
«Οι επισκέπτες που έρχονται στη χώρα μας δεν επιδιώκουν απλώς να δουν τα μνημεία μας, αλλά να βιώσουν την ιστορία, να περπατήσουν στα μονοπάτια της αρχαίας σοφίας και να αγγίξουν τις ρίζες του πολιτισμού», είπε χαρακτηριστικά.
Η Υπουργός Τουρισμού ανέφερε πως η στήριξή του Stephen Fry στην επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι απλώς μια συμβολική κίνηση, αλλά μια ουσιαστική πράξη πολιτιστικής δικαιοσύνης και σεβασμού προς την ιστορία.
Η διεθνής στήριξη προς το ελληνικό αίτημα γίνεται ολοένα και ισχυρότερη. Η πρόσφατη επιστροφή του θραύσματος Fagan από τη Σικελία και η δωρεά γλυπτών από το Βατικανό σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας εποχής. Η Ελλάδα, με συμμάχους όπως ο Sir Stephen Fry, συνεχίζει ακούραστα τον αγώνα για την αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς της.
Με μια μεστή και συγκινητική παρουσίαση ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης επιχειρηματολόγησε για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα επισημαίνοντας τόσο το πολιτιστικό ζήτημα όσο και το δίκαιο και ηθικό πλαίσιο.
«Εμείς προχωρούμε. Γιατί δουλειά του Μουσείου Ακρόπολης είναι να δίνει επιχειρήματα επιστημονικά σε αυτή την προσπάθεια», τόνισε ο κ. Σταμπολίδης. Συμπλήρωσε ότι «περιμένουμε από όλες τις δημοκρατίες του πολιτισμένου κόσμου να κάνουν το καθήκον τους, επανενώνοντας τα μέλη ενός σώματος. Ο Παρθενώνας τα ζητάει. Δεν τα ζητάει μόνο η Ελλάδα. Η Ελλάδα τα ζητάει για την ανθρωπότητα».
Ο Stephen Fry στηρίζει τις ελληνικές θέσεις
Ο Stephen Fry είναι μια σεβαστή προσωπικότητα της Βρετανίας: ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης, σεναριογράφος. Κάπου στα ψιλά γράμματα του πολύ πλούσιου βιογραφικού του, εμφανίζεται η πληροφορία πως δάνεισε τη φωνή του στον Hagrid σε όλες τις ταινίες Harry Potter. Ο Stephen Fry σχολίασε “Είναι φυσικό να καταλάβουμε ότι τα γλυπτά ανήκουν εδώ. Και τι μεγάλη ευκαιρία είναι για τη Βρετανία, με τη φήμη της κουρελιασμένη, τουλάχιστον να μπορεί να είναι περήφανη για κάτι”. Και συνέχισε: “Έχουμε την ευκαιρία να επιστρέψουμε αυτά τα ανεκτίμητα τεχνουργήματα εκεί όπου ανήκουν, και θα υπάρχει κάποιου είδους συμπαντικό χαμόγελο, τη στιγμή που θα ‘κουμπώσουν’ στους κενούς χώρους εδώ, σε αυτό το υπέροχο μουσείο και έχουν επιτέλους στο σπίτι τους”.
“Όλες οι λεπτομέρειες περί νομιμότητας ή μη, της αγοραπωλησίας, γύρω από την ύπαρξη ή μη οθωμανικού φιρμανιού, δεν έχουν την παραμικρή σημασία”, πρόσθεσε τονίζοντας, πως “η επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα θα είναι μία win-win συμφωνία, επωφελής και για τις δύο πλευρές.
“Νομίζω πως η Βρετανία έχει συνεισφέρει ένα τεράστιο τίμημα στον κόσμο, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι εδώ έχουμε μια περίπτωση απληστίας, αρπαγής, υποκρισίας και επαίσχυντης συμπεριφοράς”.
“Το Βρετανικό Μουσείο προσφέρθηκε μόνο να δανείσει στην Ελλάδα τα μάρμαρα, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα παραιτηθεί από οποιαδήποτε ιδιοκτησιακή απαίτηση και πως θα στείλει στο μουσείο άλλες πολύτιμες ελληνικές αρχαιότητες για να κρατηθούν ως όμηροι ώστε να διασφαλιστεί πως τα αριστουργήματα θα επιστραφούν μετά την έκθεση τους στο Μουσείο της Ακρόπολης”.
Στην εκδήλωση, την οποία παρουσίασε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιάννης Μούτσιος παραβρέθηκαν άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης, πολιτικοί και εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου.
Photo credits: Studio PANOULIS