Η ιδέα ότι ο γάμος του George Clooney με την Amal δεν έχει ποτέ καβγάδες και είναι εξ ολοκλήρου αρμονικός, μου ακούγεται σαν το απόλυτο ρομαντικό παραμύθι. Ωστόσο, αν κοιτάξουμε βαθύτερα, δεν είναι μόνο αδύνατο να συμβεί αυτό στον πραγματικό κόσμο, αλλά ούτε και υγιές. Η έλλειψη σύγκρουσης σε μια σχέση δεν είναι ένδειξη τελειότητας, είναι red flag ότι κάτι δεν πάει καλά. Κανείς δεν είναι τέλειος και η αποφυγή των συγκρούσεων συχνά δείχνει ότι κάποιοι καταπίνουν τα συναισθήματά τους για να διατηρήσουν μια ψευδή εικόνα αρμονικής και ειρηνικής συνύπαρξης.

Διαβάστε ακόμη: Γάμος από απόσταση: 20 συμβουλές για να πετύχει

Οι καβγάδες, όταν γίνονται με σεβασμό και με στόχο την κατανόηση, είναι η τροφή που θρέφει τη σχέση. Δεν είναι απλώς αναπόφευκτοι, είναι και απολύτως απαραίτητοι για την εξέλιξή της. Όταν δυο άνθρωποι μαλώνουν, ξεπερνούν τις επιφανειακές διαφορές τους και εισέρχονται σε πιο βαθύ συναισθηματικό και ψυχικό επίπεδο. Αυτή η διαδικασία τούς βοηθά να κατανοήσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον και να έρθουν πιο κοντά στις ανάγκες και τις επιθυμίες του άλλου.

Το να μαλώνεις σημαίνει ότι έχεις τη δύναμη να εκφράσεις την απογοήτευσή σου, το θυμό σου ή τα παράπονά σου χωρίς τον φόβο της απόρριψης.

Αυτό απαιτεί εμπιστοσύνη και, κυρίως, ειλικρίνεια, δύο θεμέλια που κάνουν μια σχέση πραγματικά δυνατή. Ο καβγάς, όταν είναι εποικοδομητικός, δεν απομακρύνει τα ζευγάρια, αντίθετα τα φέρνει πιο κοντά. Μέσα από τη σύγκρουση προκύπτει μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσεις την επικοινωνία σου με τον άλλον και να μάθεις τα όριά του, να επιδιορθώσεις ό,τι βλάπτει τη σχέση, να αποκτήσεις ενσυναίσθηση.

Όταν οι άνθρωποι δεν μαλώνουν, πολύ συχνά παραμένουν αποστασιοποιημένοι, αποφεύγουν να αγγίξουν τα δύσκολα θέματα και διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν την επαφή με τα βαθύτερα συναισθήματά τους. Και όχι μόνον αυτό. Καλύπτουν κάτω από το χαλί προσεκτικά θυμό, μικρό-παράπονα, γκρίνια, κάτι που τους κάνει να μοιάζουν σα χύτρα ταχύτητας. Κάποια στιγμή, αν το αφήσεις, θα σκάσει. Αυτό που θα πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι οι καβγάδες δεν ορίζουν το τέλος μιας σχέσης, αλλά αποτελούν την αρχή της πραγματικής ενδυνάμωσής της.

Διαβάστε ακόμη: Μητρότητα μετά τα 45: Δικαίωμα ή ταμπού;

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι κάθε καβγάς είναι ευχάριστος ή εύκολος. Αντίθετα, η ικανότητα να μαλώνεις με σεβασμό, χωρίς να προσβάλλεις ή να υποτιμάς τον άλλον, είναι τέχνη και προϋποθέτει συναισθηματική ωριμότητα. Όμως, όταν οι καβγάδες δεν είναι καταστροφικοί, αλλά δημιουργικοί, οδηγούν σε λύσεις και ανοίγουν το δρόμο για μια πιο ειλικρινή και βαθιά σύνδεση.

Αν λοιπόν το μυστικό του γάμου George-Amal είναι η απόλυτη συμφωνία και η απουσία σύγκρουσης, ίσως το πραγματικό μυστικό που κρύβουν είναι πως δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ με πλήρη ειλικρίνεια τις δυσκολίες της σχέσης τους. Και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό: η αποφυγή των συγκρούσεων μπορεί να δείχνει ασφάλεια, αλλά στην πραγματικότητα κρύβει αποστασιοποίηση και ανασφάλεια. Ό,τι φοβόμαστε δεν το αγγίζουμε.

Όσο ρομαντική κι αν ακούγεται η ιδέα ενός γάμου χωρίς καβγάδες, προσωπικά δεν τη βρίσκω ούτε ρεαλιστική ούτε απαραίτητα επιθυμητή. Το θέμα δεν είναι να μην τσακώνεσαι ποτέ αλλά να ξέρεις να καβγαδίζεις σωστά: χωρίς υποτίμηση, χωρίς ταπείνωση ή εκδίκηση, με στόχο να καταλάβεις τον άλλον και τις θέσεις του και όχι να… νικήσεις.

Άλλωστε, μια σχέση που δεν δοκιμάζεται ποτέ, πώς μπορεί να ωριμάσει; Τα ζευγάρια που διαφωνούν και έχουν βγει πιο δυνατά από ομηρικούς καβγάδες, ξέρουν ότι το «μαλώνω» δεν είναι συνώνυμο του «χαλάω», αλλά του «χτίζω» και του «συναισθάνομαι». Οπότε, συγγνώμη, αλλά αν δεν έχετε καβγαδίσει ποτέ ως ζευγάρι, μήπως απλώς δεν έχετε αγγίξει στα αλήθεια το βάθος της σχέσης σας;

Photo credit: Getty Images