Η πρώτη γνωριμία της Δωροθέας Ιωάννου με τη θάλασσα, έγινε πιθανότατα στη Rockaway Beach, την πιο κοντινή παραλία της προκοπής στο Κουίνς της Νέας Υόρκης όπου γεννήθηκε.
Βλέπετε οι παππούδες της δε ολοκλήρωσαν το ταξίδι της μετανάστευσής τους στη Βρετανία, όπως έκαναν οι περισσότεροι Κύπριοι, αλλά το τερμάτισαν στις αντίπερα όχθες του Ατλαντικού.

Διαβάστε ακόμη: Σεμίραμις Παληού: Η θαλασσόλυκος της Γουόλ Στριτ

Η Δωροθέα ήταν το πρώτο παιδί -η πρώτη κόρη, όπου σύμφωνα με το εθιμοτυπικό δίκαιο (και) των Κυπρίων τα κληρονομεί όλα-, του Δρ Γεωργίου και της Μαρίνας Ιωάννου.
Θα ακολουθήσουν τρία ακόμη παιδιά, δύο αγόρια και ένα ακόμη κορίτσι. O πατέρας της αγαπημένος παιδίατρος της ομογένειας, έστειλε τη Δωροθέα, αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά του να παρακολουθούν και το απογευματινό σχολείο στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στο Γουάιτστοουν, ώστε να μάθουν άπταιστα ελληνικά.

Αφού αποφοίτησε από το σχολείο η Δωροθέα Ιωάννου συνέχισε στο City University της Νέας Υόρκης και ολοκλήρωσε τις σπουδές της με ανώτατο πτυχίο Νομικής από το St John’s University School of Law της πόλης. Ταυτόχρονα δούλευε και στην κλινική του πατέρα. Το 1997 γράφτηκε στο δικηγορικό σύλλογο της Νέας Υόρκης.

H Δωροθέα, με τον πατέρα της Δρ.  Γεώργιο Ιωάννου.

Μέχρι τότε η σχέση της Δωροθέας Ιωάννου, αλλά και ολόκληρης της οικογένειάς της, με τη θάλασσα περιοριζόταν στο επίπεδο των καλοκαιρινών διακοπών. Ακόμη και όταν επισκέπτονταν τον τόπο καταγωγής των προγόνων τους, τα Πέρα της ορεινής Λευκωσίας (Πέρα Ορεινής, όπως τα ονομάζουν οι κάτοικοί τους), πάλι κρατούσαν σημαντική απόσταση από τη θάλασσα.

By the sea

Η Δωροθέα Ιωάννου και η κόρη της Χρυσάνθη Ποδαρά.

 

Θυμάται και εξομολογείται στην ομογενειακή εφημερίδα Τhe National Herald: “Ως παιδί, δεν εκτιμούσα πλήρως την αξία αυτής της εκπαίδευσης (ς.ς. εννοεί την εκμάθηση ελληνικών στο ελληνικό σχολείο), παραπονούμενη ότι δεν θα χρειαζόταν ποτέ να μάθω τη γλώσσα σε τόσο βάθος, αφού ζούσα στην Αμερική! Κατά ειρωνικό τρόπο, μετακόμισα στην Ελλάδα το 1997, όπου έζησα για 20 χρόνια μεγαλώνοντας την κόρη μου. Όντας στην Ελλάδα, φρόντισα να μάθει την αγγλική γλώσσα και να κατανοήσει και να εκτιμήσει τις αρχές, την ιστορία και τα θεμέλια των Ηνωμένων Πολιτειών”.

Πράγματι ίδια χρονιά που γράφτηκε στον δικηγορικό σύλλογο της Νέας Υόρκης, το 1997, αποφάσισε για προσωπικούς λόγους να μετεγκατασταθεί στην Ελλάδα. Γέννησε την κόρη της Χρυσάνθη Ποδαρά και βρήκε δουλειά σε ένα δικηγορικό γραφείο, ενώ ταυτόχρονα παρέδιδε και μαθήματα αγγλικών. Σε μια πνευματική διεργασία που αφορούσε το μέλλον της, η Δωροθέα Ιωάννου πήρε την καθοριστική μέχρι στιγμής, πλην όμως αναπάντεχη, απόφαση. “Είδε”, όπως ο Θεμιστοκλής αρκετούς αιώνες παλαιότερα, πως το μέλλον της βρίσκεται στη θάλασσα.

Παράτησε οπότε την επίγεια δικηγορία και αναζήτησε εργασία στον κλάδο των ναυτασφαλίσεων μέσα από την εταιρεία Allied Insurance Brokers το 1998 ώσπου τελικά ανέλαβε τη διεύθυνση του τμήματος απαιτήσεων, “κτίζοντας έτσι το όνομα της” ως ανερχόμενο ταλέντο στη διαχείριση ναυτικών ατυχημάτων. Το 2005 η Δ. Ιωάννου εισήλθε στη νεοϊδρυθείσα SCB (Hellas), στο γραφείο του Πειραιά, που αντιπροσώπευε την αμερικανική SCB στη Νέα Υόρκη. Μετά από τη διαχείριση απαιτητικών υποθέσεων ανέλαβε το 2009 τη γενική διαχείριση του γραφείου.

Διαβάστε ακόμη: Ιωάννα Προκοπίου: Η μικρή καπετάνισσα

Oceans No 1

Η SCB είναι διαχειρίστρια εταιρεία του American P&I Club. Ας αφήσουμε να μας εξηγήσει η ίδια, τη σημαντικότητα του American P&I Club. “Το P&I Club, που σημαίνει ‘προστασία και αποζημίωση’, είναι ένας μη κερδοσκοπικός, αμοιβαίος, ασφαλιστικός σύνδεσμος θαλάσσιων μεταφορών, που καλύπτει τους φορείς εκμετάλλευσης πλοίων για αστική ευθύνη. Αυτό περιλαμβάνει γεγονότα όπως η πετρελαϊκή ρύπανση, η σύγκρουση, οι ζημιές σε αποβάθρες, οι σωματικές βλάβες στο πλήρωμα ή/και τους επιβάτες και οι ζημιές στο μεταφερόμενο φορτίο, για να αναφέρουμε ορισμένα.

Είναι απαραίτητη ασφάλιση για τα πλοία για το εμπόριο, καθώς η ναυτιλιακή νομοθεσία δεν επιτρέπει στα πλοία να εισέρχονται σε λιμάνια παγκοσμίως χωρίς αποδεκτά αποδεικτικά στοιχεία οικονομικής ευθύνης για ζημιές τρίτων. Αυτές οι απαιτήσεις ικανοποιούνται μέσω του μηχανισμού αμοιβαίας ασφάλισης P&I. Αυτές οι ευθύνες, με την πάροδο των ετών, έχουν αυξηθεί σε εξαιρετικά επίπεδα, φτάνοντας σε δισεκατομμύρια σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα P&I Clubs παρέχουν ηρεμία στα ενδιαφερόμενα μέρη παγκοσμίως, κάτι που είναι κρίσιμο για την υποστήριξη του παγκόσμιου εμπορίου.

Υπάρχουν 13 αμοιβαία P&I Clubs στον κόσμο, μέλη του Διεθνούς Ομίλου P&I Clubs. Αυτά τα 13 μέλη του Ομίλου ασφαλίζουν πάνω από το 90% της παγκόσμιας χωρητικότητας των ωκεανών. Μέσω του μηχανισμού του Ομίλου, τα 13 μέλη διατηρούν και ασφαλίζουν για δικό τους λογαριασμό τα πρώτα 10 εκατομμύρια αστικής ευθύνης και στη συνέχεια συγκεντρώνουν και αντασφαλίζουν από κοινού τις υποχρεώσεις που υπερβαίνουν αυτό το όριο. Η δομή αντασφάλισης του Ομίλου είναι εξαιρετική και παρέχει κάλυψη για ποσά άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το American P&I Club, που ιδρύθηκε το 1917, είναι μέλος του Ομίλου και το μόνο με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες”. H Δωροθέα Ιωάννου μέσα σε μια εξαετία, ανέβηκε την κλίμακα της ιεραρχίας και το 2022 ανέλαβε ως CEO τη διεύθυνση του American P&I Club: η πρώτη γυναίκα που το κατάφερε στην 167χρονη ιστορία του θεσμού των P&I Clubs, ο πρώτος εκπρόσωπος της φυλής μας που το κατάφερε!

Η γυναίκα της διπλανής πόρτας

Συμμετέχοντας στο Joanna’s 3rd Annual Fun Run για τα παιδιά με επιληψία.

Η Δωροθέα Ιωάννου δεν είναι κόρη εφοπλιστή. Δεν είχε άλλη σχέση με τη θάλασσα, πλην της κολύμβησης. Κι όμως το 2017 τιμήθηκε στο Λονδίνο με το βραβείο “Επόμενης Γενιάς στη Ναυτιλία”, στη μεγάλη ναυτιλιακή διοργάνωση της Lloyd’s List.

Στα αρκετά δραστήρια social media της αποκαλύπτεται ως μία γοητευτική νέα γυναίκα της “διπλανής πόρτας”. Που ενθουσιάζεται όταν παρευρίσκεται σε μια εμφάνιση του Sting, που παίρνει μέρος σε αστείους αγώνες δρόμου με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, που αυτοφωτογραφίζεται με το smartphone της (και ποστάρει της φωτογραφίες), που χαίρεται, απολαμβάνει και γελάει και θέλει να το μοιράζεται, χωρίς να την απασχολούν likes. Είναι η “δική” μας Δωροθέα, κάποια σαν κι εμάς, χωρίς γιοτ και επαύλεις, που πάλεψε και πέτυχε. Τόσο επαγγελματικά, όσο και ως μητέρα,αφού μεγάλωσε μόνη την κόρη της, τη σπούδασε και τώρα τη βοηθά στα πρώτα της επαγγελματικά βήματα. Πάντοτε χαμογελαστή…

Creative Ανδρέας Κωστόπουλος