Shinrin yoku: Η ιαπωνική δασοθεραπεία έχει απίστευτα οφέλη!

Η επαφή με τη φύση μπορεί να βελτιώσει τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική σας υγεία. Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Δασών σας προτείνουμε να δοκιμάστε τη δασοθεραπεία. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να έρθετε σε επαφή με τη φύση.
Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν να περνούν χρόνο στη Φύση. Αλλά γνωρίζατε ότι ο χρόνος στο δάσος μπορεί να είναι θεραπευτικός; Η δασοθεραπεία, είναι μια πρακτική που υπόσχεται οφέλη για το σώμα και το μυαλό σας. Οι υποστηρικτές της λένε ότι μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, να ανακτήσετε την ενέργειά σας και να κάνετε ένα διάλειμμα από τις ηλεκτρονικές συσκευές και το στρες της καθημερινότητας.
Διαβάστε ακόμη: Μόνες στην άκρη του κόσμου: 3 extreme περιπέτειες για όσες ταξιδεύουν solo
Τι είναι η shinrin yoku;
Η δασοθεραπεία βασίζεται στην ιαπωνική πρακτική του shinrin yoku, που συχνά αποκαλείται και ως forest bathing (λουτρό στο δάσος). Δεν πρόκειται για κυριολεκτικό λουτρό, αλλά για περιήγηση στη Φύση. Δεν είναι όμως απλώς ένας περίπατος στο δάσος αλλά αλληλεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον μέσω όλων των αισθήσεών μας.
Shinrin yoku, όπως λέμε δασοθεραπεία
Η έννοια της shinrin yoku είναι σχετικά νέα, πρωτοεμφανίστηκε το 1982 και βασίζεται σε τρεις παραδοσιακές ιαπωνικές φιλοσοφίες:
- Yūgen: Η βαθιά εκτίμηση της ομορφιάς του κόσμου γύρω σας, σε σημείο που τα συναισθήματα που προκαλεί είναι δύσκολο να εκφραστούν με λόγια.
- Komorebi: Το φως του ήλιου που διαπερνά τα φύλλα των δέντρων, περιγράφοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ του ήλιου και του δάσους.
- Wabi-sabi: Η αποδοχή της ομορφιάς της ατέλειας και της παροδικότητας.
Σκοπός της δασοθεραπείας είναι να φέρει τους ανθρώπους σε επαφή με την παρούσα στιγμή με έναν βαθύ τρόπο. Οι εικόνες, οι ήχοι και οι μυρωδιές του δάσους μας βοηθούν να εστιάσουμε στο τώρα, ώστε το μυαλό μας να σταματήσει να προβλέπει, να θυμάται ή να ανησυχεί. Αν σας θυμίζει την πρακτική του mindfulness, δεν κάνετε λάθος!
Τα οφέλη της δασοθεραπείας για την υγεία
Είναι λογικό ότι το να απολαμβάνει κανείς το τοπίο και τους ήχους του δάσους μπορεί να προσφέρει χαλάρωση. Αλλά η επαφή με τη φύση μπορεί να ωφελήσει όχι μόνο την ψυχική σας υγεία, αλλά και το σώμα σας.
Αν και η πρακτική του shinrin yoku υπάρχει μόνο εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες, οι επιστημονικές έρευνες γύρω από τα οφέλη της είναι περιορισμένες. Παρ’ όλα αυτά, οι υπάρχουσες μελέτες δείχνουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα:
Μελέτη του 2007 έδειξε ότι η δασοθεραπεία μειώνει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. Το 2010, έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που περπατούσαν στο δάσος δύο φορές την ημέρα, για δύο ώρες, είχαν αυξημένα επίπεδα πρωτεϊνών και κυττάρων που καταπολεμούν τον καρκίνο. Το 2011, άλλη μελέτη έδειξε ότι η shinrin yoku μπορεί να επηρεάσει θετικά την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα ινσουλίνης. Ωστόσο, πιο πρόσφατες μελέτες αμφισβητούν κάποια από αυτά τα αποτελέσματα, δείχνοντας ότι η δασοθεραπεία μπορεί να μην επηρεάζει σημαντικά την αρτηριακή πίεση, αλλά έχει ισχυρή επίδραση στη μείωση της κατάθλιψης.
Η δασοθεραπεία εμπλέκει πολλές αισθήσεις ταυτόχρονα. Αυτή η αισθητηριακή εμβάπτιση απομακρύνει την προσοχή από τις αρνητικές σκέψεις και ενισχύει τη θετική διάθεση. Επιπλέον, το δάσος έχει υψηλότερα επίπεδα οξυγόνου λόγω της φωτοσύνθεσης των φυτών, κάτι που μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Τα δέντρα απελευθερώνουν επίσης φυτονκίδες, ενώσεις με αντιμικροβιακές ιδιότητες, που μπορεί να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσουν το στρες.
Διαβάστε ακόμη: 7 μικρό-αλλαγές που θα σας κάνουν χαρούμενους
Δασοθεραπεία όταν ζείτε μακριά από τη φύση
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, περίπου το 56% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε αστικές περιοχές, αριθμός που αναμένεται να φτάσει το 70% μέχρι το 2050. Αυτό εγείρει το ερώτημα: Μπορούμε να απολαύσουμε τα οφέλη της δασοθεραπείας εκτός δάσους; Η απάντηση είναι εν μέρει, ναι. Μελέτη του 2022 έδειξε ότι το περπάτημα στο δάσος έχει μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία από ότι μια βόλτα στο πάρκο.
Ωστόσο, αν δεν έχετε εύκολη πρόσβαση σε δάσος, μπορείτε να δημιουργήσετε μια πιο φυσική ατμόσφαιρα στο σπίτι σας:
- Ανοίξτε τα παράθυρα για να ανανεώσετε τον αέρα.
- Προσθέστε φυτά εσωτερικού χώρου.
- Χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια ή κεριά με άρωμα ξύλου.
- Διακοσμήστε με φυσικά στοιχεία, όπως βότσαλα, κουκουνάρια ή κοχύλια.
- Ακούστε ήχους της φύσης, όπως κελαηδίσματα πουλιών ή τον ήχο του ανέμου στα φύλλα.
- Περπατάτε ξυπόλητοι στο χώμα ή το γρασίδι, για να γειωθείτε με τη γη.
Πώς να ξεκινήσετε
Η περιστασιακή επαφή με τη Φύση μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση, αλλά για να αποκομίσετε όλα τα οφέλη, χρειάζεται να την εντάξετε τακτικά στην καθημερινότητά σας. Δεν έχετε πολύ χρόνο; Ακόμη και 15 λεπτά δασοθεραπείας μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Δοκιμάστε αυτή τη σύντομη άσκηση mindfulness:
- Καθίστε αναπαυτικά και εστιάστε στην αναπνοή σας.
- Προσέξτε τυχόν σκέψεις ή ήχους που αποσπούν την προσοχή σας.
- Αναγνωρίστε τα, αλλά αφήστε τα να περάσουν και επαναφέρετε την προσοχή σας στην αναπνοή.
- Δείτε το δάσος και τα δέντρα.
- Αναπνεύστε βαθιά, εστιάστε στο παρόν και, αν μπορείτε, περάστε χρόνο ανάμεσα στα δέντρα. Το μυαλό και το σώμα σας θα σας ευγνωμονούν.
Photo credit: Istock