Ποιος πληρώνει τους influencers;
Πόσα χρήματα προσθέτουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς οι influencers από τις συνεργασίες τους με τη μόδα και τι αποκομίζουν τα brands;
Eίμαστε περικυκλωμένοι από influencers, γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών. Άνθρωποι που ζουν ανάμεσα μας, φωτογραφίζονται, ποζάρουν, μοιράζονται στιγμιότυπα της ζωής τους, εξαργυρώνουν την όποια αναγνωρισιμότητα τους με διαφορετικούς τρόπους. Πόσα χρήματα όμως προσθέτουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς οι διάσημοι από τις συνεργασίες τους με τη μόδα;
Δείτε ακόμη: O Brad Pitt και ο μικρός Τιτανικός
Και τι αποκομίζουν τα brands, οι οίκοι μόδας, ιστορικά ονόματα της βιομηχανίας παραγωγής προτύπων; Πριν από λίγες ημέρες, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στο Παρίσι, (όχι μόνο στη Βενετία στον γάμο του Jeff Bezos και της Lauren Sánchez) για την πρώτη συλλογή του Βορειοϊρλανδού σχεδιαστή, Jonathan Anderson για τον γαλλικό οίκο μόδας Dior.
Αν και στην προηγούμενη πολυετή θητεία του στον ισπανικό οίκο Loewe, ο δημιουργός έγινε γνωστός κυρίως για την avant-garde αισθητική του, ξεχώρισε και για την ικανότητα του να εντοπίζει ανθρώπους, κυρίως καταξιωμένους celebrities που θα μπορούσαν να εξελιχτούν σε πρεσβευτές του οράματος του. Με το αζημίωτο φυσικά. Εξαρτάται κάθε φορά από τη συμφωνία, το συμβόλαιο, τα ποσά που δεν βγαίνουν ποτέ στη δημοσιότητα.
Δεν είναι τυχαίο πως στην πρώτη σειρά των επιδείξεων του μπορούσε κανείς να δει σταρ της μικρής και της μεγάλης οθόνης, όπως ο Jamie Dornan και ο Andrew Garfield, ανερχόμενους και καταξιωμένους ηθοποιούς, αγόρια που δεν εμφανίζονται συχνά σε ντεφιλέ. Για τον Loewe ή τον Dior, ήταν μια επίδειξη πολιτισμικού κύρους. Για τους ηθοποιούς, δωρεάν διαφήμιση.
Αν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, θα διαπιστώσουμε πως η σύνδεση ενός ηθοποιού με ένα brand δεν ήταν και τόσο υπέρ του. Στην Ελλάδα ήταν σίγουρα απαγορευτικό, γιατί ένας «ποιοτικός» ηθοποιός δεν μπορεί να διαφημίζει αρώματα, γούνες, παπούτσια, μαγιό, καλλυντικά, σούπερ μάρκετ, αυτοκίνητα… Αν δεν θεωρείτο πλήγμα για την καριέρα του, δεν τον έπαιρναν σοβαρά ως καλλιτέχνη. Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, η άνοδος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η εξάπλωση της μόδας έχουν καταργήσει σχεδόν τα όρια ανάμεσα σε μοντέλο, ηθοποιό και influencer.
Στη δεκαετία του ’80, ο οίκος Armani έντυσε τον Richard Gere για την ταινία American Gigolo, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στη σχέση των σχεδιαστών με τους celebrities. Πλέον, όμως, δεν υπάρχει μόνο ένας σταρ ως παγκόσμιο πρόσωπο του brand. Σήμερα, οι εταιρείες υιοθετούν διαφορετικά πρόσωπα, σπανίως επενδύουν μόνο σε έναν σούπερσταρ, ποντάρουν σε διάσημους ηθοποιούς, τραγουδιστές, αθλητές αλλά και νέους ταλαντούχους εκπροσώπους της εποχής.
Όσο μεγαλύτερη προβολή και ακτινοβολία έχουν στο κόκκινο χαλί και… στο TikTok, τόσο υψηλότερες θα είναι και απολαβές τους. Καθώς αυτή η τακτική μετατρέπεται σε κανόνα, το ερώτημα είναι: Ποιος έχει τελικά τη δύναμη; Oι διάσημοι ή τα brands; Δεν είναι τυχαίο πως για χρόνια, λίγα brands είχαν πρεσβευτές, και ήταν κυρίως για αρώματα. Όμως με την έναρξη του Instagram, σημειώθηκε στροφή. Οι εταιρίες άρχισαν να απευθύνονται όχι μόνο σε φωτογενείς ηθοποιούς αλλά και σε «μικροinfluencers» με λιγότερους από 100.000 ακόλουθους. Και επειδή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιταχύνουν τη διασημότητα, κάθε φορά που εμφανίζεται ένα νέο ταλέντο, κάθε brand θέλει να το «αποκτήσει».
Δεν αρκεί πλέον ένας καλλιτέχνης να βρεθεί σε ένα σόου, να φορέσει ρούχα από την καινούργια συλλογή που θα του έχουν ήδη δώσει… Τα χρήματα είναι εκείνα που μπαίνουν πολύ γρήγορα στις διαπραγματεύσεις. Μαζί με τις υπογραφές. Λέγεται μάλιστα, πως για πολλούς διάσημους σταρ, ακόμη και βραβευμένους, τα χρήματα που δέχονται ύστερα από μια συνεργασία με έναν ιστορικό οίκο, είναι περισσότερα από όσα παίρνουν για τους ρόλους τους. Και είναι τα χρήματα που τους δίνουν την ευκαιρία και τους επιτρέπουν να επιλέγουν λιγότερο εμπορικά πρότζεκτ, να πρωταγωνιστούν σε ανεξάρτητες ταινίες αλλά και θεατρικές παραστάσεις.
Δείτε ακόμη: Η αντι-Σταχτοπούτα δεν φορούσε Prada
Θέλετε να μιλήσουμε και με νούμερα; Ανάλογα με τη φήμη τους, οι influencers μπορούν να βγάζουν από 50.000 έως και εκατομμύρια δολάρια από συνεργασίες. Μια ανάρτηση στα social media από έναν δημοφιλή καλλιτέχνη μπορεί να αποφέρει 100.000–150.000 δολάρια. Αν έχει πολλαπλά εκατομμύρια ακολούθους, οι απολαβές φτάνουν και τα επτά ψηφία. Να μην ξεχάσουμε και τις εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί. Ένα συμβόλαιο αξίας 3.000.000 δολαρίων μπορεί να περιλαμβάνει: διαφημιστικές καμπάνιες, εμφανίσεις σε events, ρούχα που φτιάχτηκαν μόνο για τον ίδιο, κλικ για τους παπαράτσι και φυσικά δημοσιεύσεις στα social media. Ονόματα δεν λέμε, καριέρες δεν καταστρέφουμε.
Και κάπως έτσι η Emma Stone χαμογελάει για τον Louis Vuitton, όπως και η Ana de Armas, αλλά και η Cate Blanchett ενώ η Jennifer Lawrence έχει «κλείσει» με τον Dior. Η Dua Lipa φοράει Chanel, μαζί με την Vittoria Ceretti (και σύντροφο του Leonardo DiCaprio). Ο Kylian Mbappé ποζάρει πλέον με Dior, με τον οίκο Chanel έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο ο Timothée Chalamet. Και η Penélope Cruz.
Αλλά δεν ταιριάζουν όλοι με όλους. Οι οίκοι συνεχίζουν να πειραματίζονται. Στην επίσημη πρώτη του Jonathan Anderson για τον Dior είδαμε την Rihanna με τον εξίσου διάσημο σύζυγο της, ΑSAP Rocky να αγκαλιάζει την κοιλιά της, περιμένοντας να μεγαλώσει η οικογένεια τους. Tον Robert Pattinson. Tον Roger Federer. Τον Daniel Craig. Την Sabrina Carpenter. Ποια ήταν η αμοιβή τους; Δεν θα μάθουμε ποτέ. Το χαμόγελο τους πάντως πρόδιδε πολλά.