Το top 10 των supermodels | Η επιστήμη “έστεψε” την Kate Moss
Η λίστα που ορίζει την ομορφιά με βάση το αρχαιοελληνικό πρότυπο, τα μαθηματικά και την Θεϊκή Αναλογία ανέδειξε τα δέκα ομορφότερα supermodels όλων των εποχών.
Supermodels. Η Kate Moss κέρδισε επίσημα το τίτλο του πιο όμορφου supermodel σύμφωνα με το Golden Ratio του Beauty Phi που μετράει τη φυσική τελειότητα με βάση τη συμμετρία όπως οριζόταν με τα αρχαιοελληνικά πρότυπα. Για τη συγκεκριμένη λίστα χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές χαρτογράφησης τελευταίας τεχνολογίας από τον πλαστικό χειρουργό Dr Julian De Silva, επικεφαλής του Centre For Advanced Facial Cosmetic And Plastic Surgery του Λονδίνου.
Η βαθμολογία της Moss άγγιξε το 94.14% – σχεδόν τέλεια. Δεύτερη κατατάχθηκε η Cindy Crawford και τρίτη η Gisele Bündchen. Η Kendall Jenner -το πιο ακριβοπληρωμένο μοντέλο αυτήν τη στιγμή με αμοιβές που φτάνουν τα 30 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο- πήρε την έκτη θέση. Αξίζει να αναφέρουμε πως και τα δέκα μοντέλα της λίστας είχαν αναλογία που πλησιάζει το 100%.
Κρίνοντας τα supermodels
Όπως διευκρίνισε ο Dr De Silva ‘τα μοντέλα κρίθηκαν βάσει της εμφάνισης που είχαν στην κορυφή της καριέρας τους ώστε η κατάταξη να είναι δίκαιη. Με την πάροδο του χρόνου, η βαθμολογία όλων είναι λίγο χαμηλότερη. Η Kate όμως έχει μια εκτυφλωτική φυσική ομορφιά που ακόμα και τώρα θα έπαιρνε πολύ υψηλή βαθμολογία σε σύγκριση με τα μοντέλα της νέας γενιάς. Τη λίστα συμπληρώνουν η Jourdan Dunn, Winnie Harlow, Liu Wen, Cara Delevigne, Emily Ratajkowski και Naomi Cambell.
Τι είναι το Golden Ratio;
Το Golden Ratio – γνωστό στα ελληνικά με διάφορους όρους όπως Χρυσή Αναλογία ή Χρυσή Τομή Φ- είναι το πηλίκο των θετικών αριθμών όταν ισχύει που ισούται περίπου με 1,618. Προσδίδει αρμονικές αναλογίες και εφαρμόστηκε στην αρχιτεκτονική, την γλυπτική και την ζωγραφική στην Αρχαία Ελλάδα και την Αναγέννηση. Την Χρυσή Αναλογία εισήγαγε και υπολόγισε ο μαθηματικός Πυθαγόρας και συμβολίζεται με το γράμμα Φ προς τιμήν του Φειδία του γνωστότερου γλύπτη της αρχαιότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της Χρυσής Αναλογίας αποτελεί το γνωστό σκίτσο του Leonardo Da Vinci “Ο άνθρωπος του Βιτρουβίου”.
Το αρχαιοελληνικό αυτό πρότυπο αναφέρεται πολλές φορές και ως Θεϊκή Αναλογία και υπάρχει παντού στην φύση. Οι Έλληνες τιμούσαν την ομορφιά που κρύβεται μέσα στην αρμονία. Οι καλλιτέχνες την δημιούργησαν, οι ποιητές την εξύμνησαν και οι μαθηματικοί την όρισαν με τη δική τους γλώσσα: τους αριθμούς. Όπως εύστοχα είπε ο Πορτογάλος λογοτέχνης Fernando Pessoa “Η ομορφιά είναι Ελληνική. Αλλά η γνώση ότι είναι ελληνική είναι σύγχρονη”.