Έχω φίλους και φίλες που τρέχουν στον Μαραθώνιο, προετοιμάζονται εδώ και μήνες με πάθος για τη μεγάλη μέρα. Ιδρώνουν, τρέχουν, σταματούν, επιμένουν, προσέχουν τη διατροφή τους, ξενυχτούν, ξυπνούν μέσα στη νύχτα για να προπονηθούν χωρίς να έχει καν ξημερώσει, με βροχή, κρύο, καύσωνα. Ξεπερνούν τα όρια τους. Ξεκίνησαν από τα 5 χιλιόμετρα, έφτασαν στα 10 και τώρα έχουν σαν στόχο τα 42, και μετά ποιος ξέρει τι, οπότε θεωρώ μάλλον άσκοπο να σχολιάζω τη στιλιστική παραφωνία στον τερματισμό.

Διαβάστε ακόμη: Shopping: Retro sneakers

Όμως ποιος δεν θέλει να νιώθει άνετα όταν τρέχει, ένας αθλητής μπορεί να είναι και a la mode, χωρίς να το δείχνει… Τις περισσότερες φορές βλέπω γυναίκες και άνδρες με παράταιρα σετ, δεν σχολιάζω φυσικά τα αθλητικά παπούτσια, αλλά τα κολάν, τις φόρμες, τα τσαντάκια στη μέση, τα φούτερ και τα t-shirts, και κυρίως, τον ιδρώτα που σχηματίζεται και αποτυπώνεται σαν χάρτης πάνω στο σώμα, την ώρα που έχεις έρθει αντιμέτωπος με τον εαυτό σου, τις φοβίες σου, τις αντοχές σου, το νήμα.

Και ξανά από την αρχή. Μήπως είναι καλύτερο να ντύνεται κανείς αποκλειστικά με μαύρα, μαύρο κολάν ή φόρμα και αντίστοιχο μπλουζάκι και ένα ζευγάρι αθλητικά σε φλούο απόχρωση ή είναι προτιμότερο να δοκιμάσει κάτι εμπριμέ και διασκεδαστικό που απορροφά τον ιδρώτα και είναι σίγουρα πιο φωτογενές;

Διαβάστε ακόμη: Τι φοράμε όταν κάνει κρύο | 5 βασικές επιλογές

Pret-a-porter για τον Μαραθώνιο

Δεν έχει σημασία αν βρέχει, αν έχει κρύο ή ζέστη. Γιατί ο καιρός είναι πλέον πάντα απρόβλεπτος και δεν μπορείς να ρισκάρεις. Όσο για τα παπούτσια που θα φορέσετε στον μαραθώνιο, αυτό το ξέρετε μόνο εσείς. Είναι αυστηρά «τεχνικό» θέμα. Και οι κάλτσες; Δοκιμασμένες σε άλλους αγώνες. Όχι λευκές σαν του Μichael Jackson στο Thriller ή στο Beat it. Καλό είναι να αποφεύγουμε τέτοιου είδους αντιθέσεις, όπως μαύρα αθλητικά και λευκές κάλτσες. Αυτό είναι μάλλον αυτονόητο. Ή μήπως όχι;

Dress the part. Τι σημαίνει αυτό; Mην μπείτε στον πειρασμό να φορέσετε ένα οποιοδήποτε cotton t-shirt, ακόμη κι αν είναι για φιλανθρωπικό σκοπό. Θα τρέξετε πολύ καλύτερα με ρούχα φτιαγμένα για αθλητές, για αληθινούς πρωταθλητές, από Coolmax ή nylon. Μην φορέσετε κάτι καινούργιο, και όχι δοκιμασμένο, απευθείας τη μεγάλη μέρα. Ένα test-drive σε μια από τις προπονήσεις είναι η μόνη λύση για να αποφύγετε οποιαδήποτε αντίδραση μπορεί να προκαλέσει το ύφασμα στο δέρμα σας.

Κάθε μαραθώνιος αποτελεί πρόκληση. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Για τους πιο κλασικούς αθλητές, το μαύρο και το γκρι αποτελούν, χρωματικά τουλάχιστον, μια ασφαλή πρόταση. Για τις γυναίκες, όλων των ηλικιών, ένα έντονο χρώμα, φούξια, τιρκουάζ, μοβ, μπλε, πράσινο, lime, κίτρινο, στο πάνω μέρος του σώματος, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Σου φτιάχνει τη διάθεση και σε ξυπνάει. Όχι ότι έχεις χρόνο να κοιταχτείς έστω στην οθόνη του κινητού σου, αλλά για το χαμόγελο της επιτυχίας στο φινάλε. Στην υπόκλιση. Στα memorabilia της ημέρας. Μαραθώνια μόδα. Γιατί το στιλ δεν ιδρώνει ποτέ.

Ρώτησα έναν φίλο που τρέχει, τρέχει, τρέχει, παντού, στις Σπέτσες, στον Μαραθώνα, στο Ψυχικό, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, ανάμεσα μας, παντού, τι θα έπρεπε να φοράει ένας άνδρας στον Μαραθώνιο. «Ό,τι πιο ελαφρύ», μου απάντησε. «Εξαρτάται από τη διοργάνωση. Συνήθως ντύνομαι κλασικά. Απλά. Με φανέλα που ζυγίζει δύο γραμμάρια και σορτς ίσως ακόμη πιο ελαφρύ. Έχω και ωραία πόδια. Να μην τα δείξω;» Και μετά λένε ότι οι γυναίκες είμαστε ωραιοπαθείς…

Credits: Lululemon, Stella McCartney, Netaporter