Το TikTok σταμάτησε να επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν βίντεο που έχουν κάνει χρήση του “chubby filter”, αφού πολλοί το επέκριναν ως μια μορφή διαπόμπευσης του σώματος.

Δείτε ακόμη: Korean Beauty: Γιατί εξακολουθεί να σαρώνει;

Oι Τiktokers μπορούσαν μέχρι πρότινος να χρησιμοποιούν  το φίλτρο που δημιουργήθηκε από την εφαρμογή επεξεργασίας CapCut με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, για να αλλοιώνουν την εικόνα του εαυτού τους και να φαίνονται υπέρβαροι.  Τόσο το CapCut όσο και το TikTok ανήκουν στην κινεζική εταιρεία ByteDance.

Χρησιμοποιώντας ως μουσική υπόκρουση το τραγούδι “Anxiety” της ράπερ Doechii, οι συμμετέχοντες στην τάση που έγινε viral, έδειχναν αμετάβλητες εκδοχές του εαυτού τους πριν εφαρμόσουν το φίλτρο που τους μεταμόρφωνε. Ορισμένα από τα βίντεο έχουν εκατομμύρια προβολές. Κάποιοι σχολιαστές δήλωσαν ότι βρήκαν την τάση αστεία, άλλοι είπαν ότι διαιωνίζει το body shaming και στιγματίζει την αύξηση του σωματικού βάρους.

«Υπάρχει μια καταπληκτική νέα τάση στο TikTok όπου τα κοκαλιάρικα κορίτσια χρησιμοποιούν ένα φίλτρο για να γίνουν παχουλά και γελάνε με τα αποτελέσματα και όλοι οι άλλοι γελάνε και είναι τόσο αστείo», έγραψε ένας χρήστης του X (πρώην Twitter) σε μια ανάρτηση που είχε περισσότερες από 2,9 εκατομμύρια προβολές.

Εκπρόσωπος του TikTok επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι το CapCut είχε αφαιρέσει το chubby filter. Η πλατφόρμα επανεξετάζει τα βίντεο που έχουν χρησιμοποιήσει το φίλτρο ώστε να μην εμφανίζονται στα προτεινόμενα.

Στις κοινοτικές οδηγίες του, το TikTok αναφέρει ότι “δεν επιτρέπει την προβολή ή την προώθηση διαταραγμένων διατροφικών συνηθειών και επικίνδυνων συμπεριφορών απώλειας βάρους ή τη διευκόλυνση του εμπορίου προϊόντων που προορίζονται για απώλεια βάρους ή αύξηση των μυών”.

Επιστροφή στον κανόνα του αδύνατου σώματος;

Η κατακραυγή για το chubby filter συμπίπτει με την ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία των ανθρώπων στο διαδίκτυο ότι η κοινωνία έχει απομακρυνθεί από το body positivity, ένα κίνημα που επικεντρώνεται στην αυτοαποδοχή ανεξαρτήτως σωματότυπου.

Άλλα φίλτρα που τροποποιούν τα πρόσωπα ή τα σώματα των ανθρώπων έχουν επίσης προκαλέσει συζήτηση σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δυσφορία του σώματος ή σε προβλήματα αυτοεκτίμησης.

Τον τελευταίο χρόνο, οι influencers που είναι γνωστοί για την υπεράσπιση της θετικότητας του σώματος παρατήρησαν μια ανησυχητική επιστροφή στον κανόνα του αδύνατου σώματος. Στην έκθεσή της για τη σεζόν Άνοιξη-Καλοκαίρι 2025, η Vogue Business έγραψε ότι “η πρόοδος έχει σταματήσει και αντιμετωπίζουμε μια ανησυχητική επιστροφή στη χρήση εξαιρετικά λεπτών μοντέλων, εν μέσω της έκρηξης του Ozempic”, αναφερόμενη στη χρήση του δημοφιλούς φαρμάκου σεμαγλουτίδη για την απώλεια βάρους.

Δείτε ακόμη: Ariana Grande: Ποιοι μετρούν τα κιλά και όχι το ταλέντο της; 

Πρόσφατες έρευνες έχουν επισημάνει τους πιθανούς κινδύνους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όσον αφορά τις νεαρές γυναίκες και την εικόνα του σώματος. Οι χρήστες των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok, το Instagram και το Snapchat συνεχίζουν να παλεύουν με θέματα σώματος και διατροφικές διαταραχές. Ενώ τα ανθυγιεινά πρότυπα ομορφιάς στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αποτελούν ζήτημα εδώ και δεκαετίες, οι επικριτές των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζουν ότι δεν κάνουν αρκετά για να προστατεύσουν τους νεότερους χρήστες.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που περνούν χρόνο στο TikTok διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μην συμπαθούν το σώμα τους και να αισθάνονται χειρότερα για την εμφάνισή τους. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν αρνητικές αντιδράσεις για το σώμα τους μετά από μόλις 10 λεπτά προβολής περιεχομένου στο TikTok.

Τον Νοέμβριο, το TikTok απέκλεισε τους έφηβους χρήστες από τη χρήση ορισμένων φίλτρων ομορφιάς, αφού μια έκθεση διαπίστωσε ότι η ψυχολογία των νέων μπορεί να επηρεαστεί από τα φίλτρα που αλλάζουν την εμφάνισή τους.

Photo credit: Istock