Θυμάμαι ακόμη την πρώτη επίδειξη του Δημήτρη Ντάσιου στο Ζάππειο πριν από 20 χρόνια. Περιμέναμε να δούμε τι ετοιμάζει ένας ηθοποιός και κλασικός τραγουδιστής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που έχει μάλιστα σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και σχεδιάζει ξαφνικά πληθωρικά, εκκεντρικά κοσμήματα και αξεσουάρ σαν ρούχα, ντύνοντας μοντέλα με δημιουργίες υψηλής ραπτικής από μαύρες σακούλες σκουπιδιών.

Από τότε πολλά άλλαξαν… Πολλά και τίποτα. Το σκεφτόμουνα όταν βρέθηκα την Τετάρτη το βράδυ στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ στον Πειραιά, για να παρακολουθήσω την τελευταία συλλογή του Έλληνα δημιουργού, στο πλαίσιο της Athens Fashion Week.

Δείτε ακόμη: Μουσικές καρέκλες στους οίκους μόδας: Όταν οι σχεδιαστές αλλάζουν θέση

Κάθε έξι μήνες, ο Δημήτρης Ντάσιος, συνεπής στο ραντεβού του με πελάτισσες και διεθνές κοινό, σκηνοθετεί μια ιστορία. Αυτή τη φορά τίτλος του ντεφιλέ ήταν «Sandstorm». Για να ταξιδέψουμε όλοι μαζί, μέσα στην σκοτεινή αίθουσα δίπλα στη θάλασσα, στον κόσμο του σχεδιαστή που δεν σταματά να βρίσκει τρόπους να ξαφνιάζει πρώτα τον ίδιο και μετά όλους τους υπόλοιπους.

Athens Fashion Week

H διεθύντρια του The Fashion Bible, Σάντυ Τσαντάκη μαζί με το σχεδιαστή Δημήτρη Ντάσιο

Κάπου ανάμεσα σε παγκόσμιες εκθέσεις, Μιλάνο και Παρίσι, βιτρίνα με θέα στις καλύτερες μπουτίκ στον κόσμο, περίπου 100 καταστήματα με Dassios ρούχα και αξεσουάρ, -ανάμεσα τους μπουτίκ στην Αθήνα, τη Μύκονο, τη Σίφνο και τη Σέριφο-, είδαμε έναν δημιουργό που σμιλεύει τα υφάσματα στο γυναικείο σώμα, αποδομεί πατρόν, μας απενεχοποιεί με ελεύθερες φόρμες. Ρούχα που δεν μας παγιδεύουν, δεν μας αιχμαλωτίζουν, δεν μας κρύβουν.

Δημοκρατική μόδα για όλες τις γυναίκες, κορίτσια που βιάζονται να μεγαλώσουν και να φορέσουν ψηλοτάκουνα, και άλλα που προτιμούν να περπατούν ξυπόλητα. Αναγνωρίσαμε όλα τα έθνικ στιλ που αγαπάμε στην παρουσίαση της τελευταίας του συλλογής για το καλοκαίρι που δεν θα αργήσει να φανεί.

Eίδαμε την Κατερίνα Τερζοπούλου να περπατάει σε ρόλο μοντέλου με καουμπόικες μπότες και καφτάνι με την υπογραφή Dassios. Την Κατερίνα Καρούσου με ένα πελώριο καπέλο και τον σκύλο της, ως διαχρονική μούσα με ένα φωτογενές ρούχο του σχεδιαστή.

Όλα τα μοντέλα που λάνσαραν τα πιο χαρακτηριστικά looks της ολοκαίνουργιας, έθνικ κολεξιόν δεν μας επέτρεψαν να βαρεθούμε. Την ώρα που έβλεπα τα κορίτσια να παρελαύνουν σκεφτόμουνα τις δικές μου ονομασίες. Και μακρινά ταξίδια. Μετά την… Άρτα και τα Γιάννενα, όπως είχε βαφτίσει παλαιότερη συλλογή, η ιστορία εξελίσσεται με χειροποίητα κοσμήματα, ντένιμ, παράδοση, ρούχα και αποτυπώματα με τη μνήμη μιας χώρας.

Δείτε ακόμη: Οι τάσεις που θέλουμε να ξεχάσουμε

Ο Δημήτρης Ντάσιος λούζει τη μόδα του με ελληνικό φως για να φτάσει παντού. Το ντένιμ στα χέρια του γίνεται ανάγλυφο patchwork, πολυτελές και αυθάδες. Είναι η στιγμή που το θέατρο έρχεται στην καθημερινότητα. Γιατί ο Έλληνας δημιουργός σκηνοθετεί ρούχα για γυναίκες με έντονη προσωπικότητα, τζάκετ, καφτάνια, no size, για κάθε σωματότυπο. Με την τεχνική του μουλάζ και παραγωγή σε κούκλα.

Η Ελλάδα είναι σημείο αναφοράς γεωγραφικό. Για να συνδέσει Ανατολή με Δύση. Και να ξεσπάσει δημιουργικά με αναφορές από παντού. Γιατί για τον ίδιο η ελληνική ταυτότητα δεν είναι χιτώνες, ούτε φολκλόρ. Χρειάζεται μια χρυσή τομή. Να φοριέται εύκολα. Με ρούχα από το φως, στο σκοτάδι. Με ένστικτο, γοητευτικές θεατρικές και κινηματογραφικές φόρμες, σύγχρονα υλικά.

Και κάπως έτσι, με ρυθμό, ένταση, σασπένς, φτάσαμε στο φινάλε για να χειροκροτήσουμε τη Μελίνα Κάππη με ένα αποκαλυπτικό ρούχο, μάλλον ένα κόσμημα που καλύπτει και αποκαλύπτει τη γυναικεία σιλουέτα, για να φωτογραφηθεί ξανά και ξανά, να συζητηθεί, να λάμψει. Και ύστερα να δούμε τον δημιουργό μαζί με τις μούσες του και τον στενό του συνεργάτη Γιάννη Λεμπέση να απολαμβάνουν την θαλπωρή της αναγνωρισιμότητας μέσα στην αμμοθύελλα.

Photo credits: The Fashion Bible