Τι σχέση έχει ο Christian Dior με τον Γιώργο Νταλάρα;

Πώς συνδέεται ο Marc Jacobs με τον Μπομπ Σφουγγαράκη; Αυτά και άλλα 23 fun facts από το χώρο της μόδας που δεν γνωρίζετε.
Από την προέλευση των αγαπημένων σας ρούχων μέχρι την ιστορία των πιο διάσημων σχεδιαστών μόδας στον κόσμο, συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα fun facts από το χώρο της μόδας που θα σας εκπλήξουν.
Δείτε ακόμη: Μικρό ανάστημα, μεγάλο στιλ: 10 μυστικά για να δείχνετε ψηλότερη
1. Ο οίκος Hermès έχει υιοθετήσει ένα σύστημα περιορισμού, σύμφωνα με το οποίο ένας πελάτης δεν επιτρέπεται να αγοράσει περισσότερες από 2 τσάντες Kelly ή Birkin το χρόνο.
2. Στην επίδειξη του οίκου Dior για τη σεζόν Άνοιξη-Καλοκαίρι 2006 ακούστηκε το τραγούδι H Θάλασσα Κι Εσύ (O Mare Ε Τu) από τη Μαρινέλλα και το Γιώργο Νταλάρα.
3. To 1960 κι ενώ υπηρετούσε στο στρατό, o σχεδιαστής Yves Saint Laurent νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρική κλινική, όπου υποβλήθηκε σε ηλεκτροσόκ.
Δείτε ακόμη: Fun facts: Ο κόσμος της μόδας σε αριθμούς
4. O Karl Lagerfeld είχε στην προσωπική του συλλογή πάνω από 300.000 βιβλία.

Photo credit: Karl Lagerfeld
5. Πολλά από τα ονόματα των γνωστών οίκων μόδας δεν είναι τα ονόματα των ιδρυτών τους. Για παράδειγμα, οι ιδρυτές της Proenza Schouler, Jack McCollough και Lazaro Hernandez, χρησιμοποίησαν τα πατρικά ονόματα των μητέρων τους για την εταιρία τους. Ο οίκος Jacquemus πήρε το όνομά του από το πατρικό επώνυμο της μητέρας του ιδρυτή Simon Porte, η οποία πέθανε σε τροχαίο δυστύχημα. Το Chloé δεν είναι το όνομα της ιδρύτριας του οίκου, αλλά μίας καλής της φίλης.
6. Ο Marc Jacobs έχει πάνω από 30 τατουάζ στο σώμα του- ανάμεσά τους κι ένα με τον Μπομπ το Σφουγγαράκη.
7. O Michael Kors επαναδημιούργησε το νυφικό της μητέρας του όταν ήταν μόλις 5 ετών.
8. Ο Alexander McQueen έκανε το ντεμπούτο το 1992 με μία συλλογή που είχε τίτλο «Ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης ακολουθεί τα θύματά του».
9. Τα τακούνια εφευρέθηκαν για πρώτη φορά στην Περσία (σημερινό Ιράν) τον 10ο αιώνα και αρχικά σχεδιάστηκαν για άνδρες ιππείς.
10. Το μπικίνι πήρε το όνομά του από το ομώνυμο σύμπλεγμα νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου έγιναν οι πρώτες δοκιμές της ατομικής βόμβας. Ο σχεδιαστής του Louis Réard ευελπιστούσε το μαγιό θα προκαλούσε αντίστοιχες εκρήξεις ενθουσιασμού.
11. Τα πρώτα γυαλιά ηλίου, χρησιμοποιούνταν από Κινέζους δικαστές για να κρύβουν τις εκφράσεις του προσώπου τους από τους κατηγορούμενους και τους μάρτυρες.
12. Η εταιρία Playtex που κατασκεύαζε σουτιέν, έφτιαξε τις στολές με τις οποίες οι αστροναύτες Neil Armstrong και Buzz Aldrin πήγαν στο φεγγάρι.
13. O σχεδιαστής Paco Rabanne δήλωσε ότι έχει δει τον Θεό τρεις φορές, ότι τον έχουν επισκεφθεί εξωγήινοι και ότι σε προηγούμενη ζωή του δολοφόνησε τον Τουταγχαμών.
14. Η παράδοση του κόκκινου χαλιού ξεκίνησε το 1922, στην πρεμιέρα της ταινίας “Robin Hood” στο Χόλιγουντ.
15. Η πρώτη τσάντα Birkin δημιουργήθηκε στο αεροπλάνο, καθώς ο Jean-Louis Dumas, τότε καλλιτεχνικός διευθυντή και διευθύνοντας σύμβουλος της Hermès βοηθούσε την Jane Birkin να τακτοποιήσει την ψάθινη τσάντα της στο ντουλαπάκι. Η ηθοποιός παραπονέθηκε ότι δυσκολευόταν να βρει μία αρκετά ευρύχωρη και κομψή τσάντα. Ο Dumas, σχεδίασε τα πρώτα σκίτσα της Birkin πάνω στη χάρτινη σακούλα που βρίσκουμε στη θέση του αεροπλάνου.

Photo credit: Hermès
16. Στο μεσαίωνα, οι ρίγες κοσμούσαν την ενδυμασία των κοινωνικά απόκληρων – ζητιάνων, ιερόδουλων, φυλακισμένων, κλόουν, γελωτοποιών και δήμιων – αποτελώντας ένα ορατό σήμα της χαμηλής τους θέσης και εξασφαλίζοντας την εύκολη αναγνώρισή τους.
Δείτε ακόμη: Μεταβολισμός: 5 τρόποι για να τον αυξήσετε
17. Αρκετοί εμβληματικοί couturiers δεν είχαν πτυχίο στο σχέδιο μόδας: Coco Chanel, Karl Lagerfeld, Miuccia Prada, Donatella Varsace, Pierre Cardin, Giorgio Armani, Jean Paul Gaultier, Vivienne Westwood, Thierry Mugler.
18. Ο κροκόδειλος της Lacoste ήταν το πρώτο λογότυπο που εμφανίστηκε σε ρούχο. Είχε δημιουργηθεί χρόνια πριν για τον ιδρυτή Rene Lacoste, ο οποίος είχε το παρατσούκλι «αλιγάτορας» στους αγώνες του τένις που συμμετείχε.
19. Η Google ανέπτυξε την επιλογή αναζήτησης με βάση την εικόνα (Google image search) εξαιτίας ενός φορέματος. Το 2000 η Jennifer Lopez φόρεσε ένα φόρεμα Versace για την εμφάνισή της στα βραβεία Grammy. Το ντύσιμό της άρεσε σε όλους και άρχισαν να αναζητούν τις εικόνες του στο Διαδίκτυο.
20. Η Keds ήταν η πρώτη εταιρία που δημιούργησε αθλητικά παπούτσια το 1917. Πήραν το παρατσούκλι sneakers επειδή ήταν τόσο αθόρυβα, που το άτομο που τα φορούσε μπορούσε να πλησιάσει κάποιον κρυφά.
21. Έχετε ακούσει για την Αστυνομία Μόδας; Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 υπήρχε πράγματι. Στη Νότια Κορέα, οι αστυνομικοί κουβαλούσαν μεζούρες και μετρούσαν το μήκος των γυναικείων φουστών και φορεμάτων. Αν θεωρούνταν πολύ κοντά, θα μπορούσαν να σας συλλάβουν ή να σας επιβάλουν πρόστιμο.
22. Τα κουμπιά που είναι προσαρτημένα στο μανίκι του σακακιού τοποθετήθηκαν αρχικά για να εμποδίζουν τους στρατιώτες να σκουπίζουν τη μύτη τους, μετά από εντολή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη.
23. Η Βασίλισσα Victoria της Αγγλίας καθιέρωσε το λευκό χρώμα στο νυφικό, όταν παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Albert. Πριν, τα νυφικά φορέματα είχαν άλλα χρώματα – κυρίως κόκκινο.

Photo credit: George Hayter – Royal Collection, Wikipedia Commons
24. Οι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που κατασκεύασαν διαφορετικά παπούτσια για το δεξί και το αριστερό πόδι, γύρω στο 200 μ.Χ.
25. Η πρώτη Εβδομάδα Μόδας πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1943, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, για να ανυψώσει το εθνικό φρόνημα.
Photo credit: @Hanna Schönberg/Instagram