Όταν το αμερικανικό περιοδικό Esquire ανακήρυξε τον Πάπα Φραγκίσκο ως τον «Καλύτερα Ντυμένο Άνδρα του 2013», κερδίζοντας τους σταρ του Χόλιγουντ Bradley Cooper και Chris Pine, έγινε μια μικρή επανάσταση στο… ράσο. Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε εισάγει ένα στιλ απλό, λειτουργικό και σεμνό που άλλαξε την παγκόσμια εκκλησιαστική μόδα. Ράφτες και τσαγκάρηδες που για δεκαετίες εξυπηρετούσαν το Βατικανό, όπως ο Raniero Mancinelli, προσαρμόστηκαν σε μια νέα εποχή: αυτή της λιτότητας. Το περιοδικό χαρακτήρισε την επιλογή του ως «ασυνήθιστη», αλλά υποστήριξε ότι το λιτό στιλ του Πάπα σηματοδοτεί «μια νέα εποχή» και για πολλούς, «μια ανανεωμένη ελπίδα» για την Καθολική Εκκλησία.

Ο 266ος επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ξεχώρισε από τους προκατόχους του που υιοθέτησαν τη μεγαλοπρέπεια της καθολικής παράδοσης και στην ενδυμασία τους, όπως τα πλούσια κεντημένα άμφια του Ιωάννη Παύλου Β’ και τα γυαλιστερά κόκκινα παπούτσια Prada του Βενέδικτου ΙΣΤ’. Προτίμησε να παραμείνει πιστός στα παλιά του παπούτσια: μαύρα, φθαρμένα, που του τα είχε φτιάξει ο τσαγκάρης του, ο Carlos Samaria, από το Μπουένος Άιρες. Όπως ανέφερε στη ανιψιά του, η άρνησή του να φορέσει κόκκινα παπούτσια είχε συμβολικό χαρακτήρα: «Βλέπεις; Δεν φοράω κόκκινα παπούτσια».

Δείτε ακόμη: 8 χρωματικές τάσεις που θα φορέσετε αυτήν τη σεζόν

Τα κόκκινα παπούτσια

Ο Mark-Evan Blackman, καθηγητής σχεδιασμού ανδρικής ένδυσης στο Fashion Institute of Technology, σχολίασε ότι «ο τρόπος που ντύνεται ο νέος Πάπας αντικατοπτρίζει την αντίληψή του για το ρόλο του». Θυμήθηκε τα έντονα κόκκινα παπούτσια με τα οποία ετάφη ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’, υπονοώντας ότι η άρνηση του Φραγκίσκου να φορέσει τα ίδια παπούτσια αντικατοπτρίζει τη διαφορετική του προσέγγιση. Η Mary Lisa Gavenas, συγγραφέας της Εγκυκλοπαίδειας της Ανδρικής Μόδας Fairchild, συμπλήρωσε πως ο Πάπας Φραγκίσκος κατανοούσε ότι η ανδρική ένδυση πρέπει να εκφράζει τον χαρακτήρα αυτού που τη φορά. «Δεν είναι για αυτόν το στιλ του ράπερ», τόνισε. Αλλά πραγματικά… ο Πάπας Βενέδικτος ντυνόταν σαν ράπερ; Ή μήπως η εμμονή με τα κόκκινα slippers του υποδήλωνε κάτι βαθύτερο;

Δείτε ακόμη: 5 μυστικά κομψότητας αλά ιταλικά

Το… παπικό athleisure

Από την πρώτη του δημόσια εμφάνιση το 2013, ο Πάπας Φραγκίσκος καλλιέργησε μια πιο ταπεινή, διακριτική προσέγγιση που έκλινε προς την απλότητα και τον εκλεπτυσμένο μινιμαλισμό. Μια επιλογή που σήμαινε πολλά σε μια εποχή που είχε εμμονή με την ήσυχη πολυτέλεια. Εκτός από τα απλά μαύρα παπούτσια του, η παπική του γκαρνταρόμπα περιελάμβανε αυστηρά λευκά, καθαρές γραμμές και απουσία υπερβολικών διακοσμητικών κεντημάτων. Τα στοιχεία αυτά οδήγησαν την ιστοσελίδα Crux να αποδώσει στο στιλ του την ονομασία «παπικό athleisure».

Η απλότητα ως επιλογή, όχι ως περιορισμός

Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε συνειδητά απορρίψει πολλές από τις παραδοσιακές εμφανίσεις που συνδέονταν με το παπικό αξίωμα. Το παπικό του ράσο ήταν απλό, χωρίς περίτεχνα κεντήματα. Η παπική ζώνη του δεν ήταν από μετάξι και δεν είχε το έμβλημά του. Ο σταυρός του ήταν από μέταλλο ή ξύλο, αντί να είναι διακοσμημένος με πολύτιμους λίθους και χρυσό.

Η ταπεινότητά του επηρέασε και τη βιομηχανία της μόδας, με τους μεγάλους ιταλικούς οίκους τη χρονιά της ενθρόνισής του να υιοθετούν μια πιο συγκρατημένη αισθητική, μακριά από την επιδεικτική παράδοση της μόδας της χώρας.

«Υπάρχει ένα εντελώς νέο πνεύμα στη Ρώμη», δήλωσε τότε η συν-σχεδιάστρια του οίκου Fendi, Silvia Venturini Fendi. «Έχουμε έναν νέο Πάπα που επιστρέφει στον πραγματικό χριστιανισμό, ο οποίος τον τελευταίο καιρό ήταν μακριά από την εκκλησία. Οι άνθρωποι αναζητούν νόημα και το πραγματικό νόημα της μόδας είναι ότι αποτελεί εργαλείο έκφρασης. Ίσως υπάρχει μια στιγμή που θέλουμε να επικεντρωθούμε σε άλλα πράγματα στη ζωή και να δώσουμε ένα διαφορετικό νόημα στα ρούχα. Οι γυναίκες σκέφτονται και ντύνονται πιο ηθικά. Αυτός ο Πάπας είναι αυτό που χρειαζόμασταν όλοι».

Υπέρμαχος της βιώσιμης μόδας

Ένας από τους σημαντικότερους τρόπους με τους οποίους ο Πάπας Φραγκίσκος σχετίστηκε με τη σύγχρονη μόδα ήταν μέσω της υπεράσπισης της βιωσιμότητας και της ηθικής παραγωγής.

Το 2013, όταν το πιο θανατηφόρο ατύχημα στην ιστορία της βιομηχανίας μόδας σκότωσε περισσότερους από 1.100 εργάτες από το Μπαγκλαντές στο εργοστάσιο Rana Plaza, καταδίκασε τις συνθήκες εργασίας χαρακτηρίζοντάς τις ως «δουλεία που είναι ενάντια στο Θεό».

Επιπλέον, στην Εγκύκλιό του που εκδόθηκε το 2015 με τίτλο «Φροντίδα για το κοινό μας σπίτι», τάχθηκε κατά του υπερκαταναλωτισμού, ο οποίος έχει κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, κάνοντας μία έμμεση αναφορά και στην βιομηχανία της «γρήγορης μόδας».

Όταν ο Πάπας Φραγκίσκος ενέπνευσε τη Rihanna

Η επιρροή του Πάπα επεκτείνεται επίσης σε στιγμές υψηλής μόδας, με σημαντικότερη το Met Gala του 2018 με θέμα Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination (Oυράνια Σώματα: Η μόδα και η καθολική φαντασία).

Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στην καθολική μεγαλοπρέπεια, αλλά υπογράμμισε επίσης πώς η αισθητική της πίστης συνεχίζει να εμπνέει τους σχεδιαστές.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη QueenRiri (@rihananews)


Για την περίσταση, η Rihanna επέλεξε να εμφανιστεί ντυμένη σαν Πάπας. Η τραγουδίστρια φόρεσε μία κάπα με μαργαριτάρια και διαμάντια, ασορτί παπική μίτρα και περιδέραιο, γόβες Christian Louboutin, σκουλαρίκια κρίκους Maria Tash και κοσμήματα Cartier. Ολόκληρη η εμφάνιση σχεδιάστηκε από τον Margiela, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που η τραγουδίστρια φορούσε τον σχεδιαστή στο Met Gala.

To jacket που έγινε viral

Όταν το 2023 εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο εικόνες που έδειχναν τον 86χρονο Ποντίφικα να φοράει ένα λευκό puffer jacket του οίκου Balenciaga, σύντομα έγιναν viral, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια προβολές στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Οι εικόνες αποδείχτηκαν σύντομα ότι ήταν ψεύτικες, ωστόσο η επίδραση τους ήταν αληθινή. Η αποκάλυψη ότι είχαν δημιουργηθεί από το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης Midjourney σόκαρε τους χρήστες του Twitter. Ανάμεσά τους και η Chrissy Teigen, που έγραψε: «Νόμιζα ότι το φουσκωτό μπουφάν του Πάπα ήταν αληθινό, χωρίς  δεύτερη σκέψη. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσω από το μέλλον της τεχνολογίας». Ήταν ακόμη μία απόδειξη ότι η εκκλησία συνεχίζει αναμφίβολα να διαμορφώνει την οπτική γλώσσα της μόδας.

Photo credit: Getty Images, ΑΠΕ/ΜΠΕ