Το lifestyle των τελευταίων δεκαετιών έχει αναγάγει την απόκτηση υλικών αγαθών σε σύμβολο κοινωνικού status. Οι συζητήσεις μας κινούνται γύρω από το τι ψωνίσαμε και που θα το φορέσουμε. Αναλώσιμα -συνήθως κακοραμμένα- ρούχα περιορισμένων χρήσεων, αμφίβολης ποιότητας και ανύπαρκτης ταυτότητας. Όσα κι αν έχουμε, νιώθουμε πως θέλουμε κι άλλα. Μήπως έχουμε χάσει το νόημα; Ίσως το πως ορίζεται η αξία των ρούχων να είναι πολύ πιο σημαντικό από όσο νομίζουμε.

Μπορείτε να διαβάστε επίσης: Εσπαντρίγιες: Από τους χωρικούς της Ισπανίας στην γαλλική Ριβιέρα

Η αφύπνιση

Κατά καιρούς λαμβάνουμε μηνύματα που βολικά ξεχνάμε. Για τη μόλυνση που προκαλεί η μαζική παραγωγή φτηνών ρούχων, τους κινδύνους για την υγεία, την εξομοίωση του στιλ. Η στιγμή της αφύπνισης όμως είναι διαφορετική για τον καθένα. Πρόσφατα διαβάζοντας ένα άρθρο των Financial Times, ίσως ένιωσα το καμπανάκι να χτυπά πιο ηχηρά στα αυτιά μου. Ο αρθρογράφος ανέλυε τα τρία κριτήρια που κατά την γνώμη του ορίζουν την αξία των ρούχων. Αν και για την γυναικεία γκαρνταρόμπα οι κανόνες είναι διαφορετικοί, ταυτίστηκα μαζί του σε αρκετά σημεία.

Μπορείτε να διαβάστε επίσης: Η πράσινη τσάντα είναι η νέα εμμονή της μόδας

Η αξία των ρούχων

Θέτοντας απλά ερωτήματα μπορούμε να ορίσουμε την αξία των ρούχων. Το πρώτο από αυτά -που πραγματικά δεν είχα σκεφτεί ποτέ- είναι αν αξίζει η επισκευή του ρούχου όταν αυτό φθαρεί ή σε ένα απρόοπτο ατύχημα. Το ανατριχιαστικό είναι πως είχα λησμονήσει ότι τα ρούχα επισκευάζονται. Δεν θυμάμαι ποτέ να το έχω κάνει. Μεταποίηση ναι, επισκευή ποτέ. Ότι χαλάει αντικαθίσταται χωρίς τύψεις ή δεύτερη σκέψη. Η χαμηλή αξία των ρούχων μας έχει κάνει να ξεχάσουμε πολλά. Και κυρίως πόσο βλάπτουμε το περιβάλλον που ζούμε.

Το δεύτερο ζήτημα που έθετε το άρθρο ήταν η διάρκεια του ρούχου στον χρόνο και η ευελιξία του. Η αντοχή που του εξασφαλίζει ένα καλό ύφασμα, ένα διαχρονικό πατρόν, η σωστή κατασκευή. Ένα κομμάτι που μπορούμε να ενσωματώσουμε σε πολλά διαφορετικά ντυσίματα και θα εξακολουθεί να προκαλεί εντύπωση και να δείχνει καινούριο έχει αξία. Και θα είναι μια σοφή αγορά. Το άμετρο και άσκοπο shopping είναι ματαιόδοξο και δεν μας ανεβάζει την ψυχολογία όπως μας έχουν πείσει ότι συμβαίνει. Αντίθετα όταν περάσει η αρχική έξαψη της στιγμής και βρεθούμε μόνοι στο σπίτι μπροστά από ρούχα που διαπιστώνουμε ότι δεν θα φορέσουμε νιώθουμε μάλλον ανόητοι.

Τέλος, ερχόταν και το πρακτικό ζήτημα της τιμής. Όλοι προτιμούμε τα ακριβά κομμάτια, τις επώνυμες φίρμες και τις απεριόριστες αγορές. Η αλόγιστη σπατάλη όμως το μόνο που έχει σαν αποτέλεσμα είναι να μας φέρνει σε δυσχερή οικονομική θέση. Και το κακό είναι πως αγοράζοντας πολλά φτηνά ρούχα χάνουμε τον λογαριασμό θεωρώντας ασήμαντα τα μικροποσά. Αυτό όμως είναι μια από τις μεγαλύτερες παγίδες. Έτσι καταλήγουμε να ψωνίζουμε περισσότερο και να ξοδεύουμε τα χρήματα μας σε αγαθά που δεν κάνουν την ζωή μας καλύτερη.

Μπορείτε να διαβάστε επίσης: Τα γυαλιά ηλίου-φετίχ που δεν θα μπορέσετε να αντισταθείτε

Ο στοχευμένος shopper

Ο έξυπνος shopper είναι στοχευμένος, μελετημένος και ψύχραιμος. Δεν τον παρασύρουν οι σειρήνες των προσφορών και των εκπτώσεων. Είναι αρκετά ώριμος ώστε να αντιλαμβάνεται την αξία των ρούχων και των χρημάτων του. Η αγορά ενός ποιοτικού ρούχου ή αξεσουάρ στην σωστή τιμή είναι μια μικρή προσωπική επιτυχία. Μας δίνει χαρά κάθε φορά που το φοράμε και αυτό είναι πιο σημαντικό από μια στιγμιαία ευχαρίστηση που την ακολουθούν τύψεις και προβληματισμοί. Στο τέλος της ημέρας, αυτό είναι που μετράει.

Photo Credits: Gucci