Το Fondazione Valentino Garavani e Giancarlo Giammetti παρουσιάζει την έκθεση «Orizzonti/Rosso [Ορίζοντες/κόκκινο]» με 30 έργα τέχνης μαζί με 50 εμβληματικά σχέδια του Valentino που καλύπτουν πέντε δεκαετίες.

Δείτε ακόμη: Η μόδα χορεύει στο ρυθμό του οίκου Valentino 

Το επιβλητικό ανοξείδωτο ατσάλινο «Balloon Venus Lespugue» του Jeff Koons με έντονο κόκκινο χρώμα στέκεται στην είσοδο του κτιρίου και δίνει τον τόνο στην πρώτη έκθεση που διοργανώνεται στο PM23, το νέο σπίτι του ιδρύματος. Το PM23 πήρε το όνομά του από τη διεύθυνση του Palazzo Gabrielli Mignanelli στην Piazza Mignanelli 23, δίπλα στην ιστορική έδρα του Valentino στη Ρώμη. Το κτίριο είναι ένα παλάτι της ύστερης Αναγέννησης που ανεγέρθηκε γύρω στο 1575 κοντά στο ορόσημο της πόλης, τα Ισπανικά Σκαλοπάτια.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @pm23official


«Θέλαμε να έχουμε τα καλύτερα, τα πιο σημαντικά έργα τέχνης που είναι δυνατόν, αυτά που θα ήθελα πολύ να έχω στο σπίτι μου», δήλωσε ο Giammetti, ο οποίος είναι ένθερμος συλλέκτης έργων τέχνης μαζί με τον Valentino. Μάλιστα, είπε ότι τρία από τα έργα τέχνης προέρχονται από την προσωπική τους συλλογή.

«Αυτή είναι η αρχή μιας νέας στιγμής στη ζωή μας», δήλωσε ο Giammetti, προσθέτοντας ότι, μία ημέρα νωρίτερα, ο Garavani, ο οποίος έκλεισε τα 93 του χρόνια πριν λίγες ημέρες και πλέον ζει ιδιωτική ζωή, είχε ξεναγηθεί στην έκθεση και ήταν «βαθιά συγκινημένος από το τελικό αποτέλεσμα».

Δείτε ακόμη: Valentino Garavani Vain: Πόσο κοστίζει η ματαιοδοξία; € 6.800! 

Ένας λάτρης της ομορφιάς και του κόκκινου

«Αγαπώ την ομορφιά, δεν φταίω εγώ», είχε δηλώσει ο Garavani στο ντοκιμαντέρ του Matt Tyrnauer για τη ζωή του το 2008, «The Last Emperor». Η φράση αυτή είναι τώρα γραμμένη σε ένα ψηλό έργο από ανοξείδωτο ατσάλι και ξύλο του γλύπτη Joseph δίπλα στην «Αφροδίτη» του Koons.

«Η ομορφιά δημιουργεί ομορφιά» είναι η κατευθυντήρια αρχή του Fondazione, βρίσκεται στο επίκεντρο όλων, ως έμπνευση και πρόοδος”, δήλωσε ο Giammetti. «Η ζωή μας εμπνεύστηκε από την ομορφιά και θέλουμε να ανταποδώσουμε και να δημιουργήσουμε ακόμη περισσότερη ομορφιά».

Την έκθεση επιμελήθηκαν η Pamela Golbin, προηγουμένως επικεφαλής επιμελήτρια του Τμήματος Μόδας και Κλωστοϋφαντουργίας του Musée des Arts Décoratifs στο Παρίσι, και η Anna Coliva, προηγουμένως διευθύντρια της Galleria Borghese, αντίστοιχα υπεύθυνη για τη μόδα και την τέχνη.

«Το κόκκινο είναι γνωστό ως το αρχετυπικό χρώμα, το πρώτο που έμαθαν οι άνθρωποι να δημιουργούν και να αναπαράγουν, αρχικά στη ζωγραφική και αργότερα στη βαφή, οπότε είναι ένα πολύ ισχυρό χρώμα για πολλούς λόγους. Αλλά σε αυτή την έκθεση, δεν πρόκειται για τη δημιουργία διαλόγων ή συνομιλιών με την τέχνη, αλλά για την εξερεύνηση της τέχνης και της μόδας μέσω του κόκκινου χρώματος, το οποίο συμβολίζει πραγματικά την κληρονομιά του κ. Valentino», δήλωσε η Golbin.

Την κληρονομιά αυτή τίμησε και ο δημιουργικός διευθυντής του οίκου στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι πρόσφατα. Η επίδειξη του οίκου για τη σεζόν Φθινόπωρο-Χειμώνας 2025-2026 πραγματοποιήθηκε σε μία δημόσια τουαλέτα με κόκκινο χρώμα.

Ανάμεσα στη μόδα και στην τέχνη δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές

Η έκθεση εξερευνά πέντε ορίζοντες – τον ορισμό της ομορφιάς, την ταυτότητα, τα συναισθηματικά τοπία, την επεξεργασία της επιφάνειας και τη σύνδεση με τα όνειρα. Σε μια αίθουσα βρίσκεται το πρώτο κόκκινο φόρεμα που σχεδίασε ο Garavani, το κοκτέιλ φόρεμα «Fiesta» σε σχήμα κλεψύδρας που χρονολογείται από το 1959, μαζί με το τελευταίο του, από την couture άνοιξη του 2008,

Οι 50 δημιουργίες του Valentino περιτριγυρίζονται από 30 ζωγραφικά έργα των Gerhard Richter, Alberto Burri, Helen Frankenthaler,Clyfford Still, Mark Rothko, Pablo Picasso και Andy Warhol, όπου το κόκκινο επαναπροσδιορίζεται σε πολυάριθμες αφηρημένες παραλλαγές.

Όλα τα φορέματα φαίνονται σε 360 μοίρες, «σαν γλυπτά». Ο επισκέπτης μπορεί να τα δει από όλες τις οπτικές γωνίες, δημιουργώντας μία οικειότητα. «Δεν θέλαμε να παρουσιάσουμε μόνο μόδα, αυτού του είδους οι εκθέσεις μου θυμίζουν τη Madame Tussaud, πρέπει να είναι πιο ζωντανές», δήλωσε ο Giammetti. Οι κούκλες, που έχουν ως πρότυπο τη Natalia Vodianova, επιτρέπουν στους επισκέπτες να εξερευνήσουν τη δουλειά που έκανε ο Garavani σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος – όπως ο λαιμός, οι ώμοι, τα χέρια ή η πλάτη, επανεφευρίσκοντας τα ντεκολτέ σε συνεχώς εξελισσόμενες παραλλαγές.

Κληθείς να σχολιάσει την τρέχουσα βιομηχανία της μόδας, ο Giammetti δήλωσε ότι επιθυμεί να δει περισσότερους σχεδιαστές μόδας να αναπτύσσουν τις δικές τους επώνυμες εταιρίες, επαινώντας, για παράδειγμα, τον Simon Porte Jacquemus και τον Giambattista Valli. Επιπλέον, εξέφρασε τη λύπη του για μια ορισμένη «ασυνέχεια με τους κώδικες των καθιερωμένων εμπορικών σημάτων», καθώς συνεχίζεται η εναλλαγή των δημιουργικών διευθυντών. «Επίσης, εύχομαι να υπάρξει μέτρο και ισορροπία στις μάρκες- ο Valentino ήξερε πάντα πότε να σταματήσει», κατέληξε.

Photo credits: Instagram