Donald Trump: Τι αντίκτυπο θα έχουν για εμάς τα νέα μέτρα;

Οι τελωνειακοί δασμοί που ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump απειλούν να καταφέρουν «μείζον πλήγμα» στην παγκόσμια οικονομία.
Από την Πέμπτη 3 Απριλίου ο αγώνας για την επιβίωση στη βιομηχανία της μόδας έγινε πιο δύσκολος. Η πρόσφατη κρίση δαπανών στην Κίνας είχε καταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως την πιο κρίσιμη αγορά για τους οίκους ειδών πολυτελείας. Οι προτεινόμενοι νέοι δασμοί από τον Πρόεδρο Donald Trump (Ντόναλντ Τραμπ) απειλούν να αναδιαμορφώσουν το τοπίο της μόδας τόσο για τους παγκόσμιους γίγαντες, όσο και για τους ανεξάρτητους σχεδιαστές.
Ενώ οι μεγάλοι οίκοι όπως η Louis Vuitton, η Chanel και η Hermès έχουν τους πόρους για να αντιμετωπίσουν αυτήν την οικονομική αναταραχή, οι ανεξάρτητες μάρκες αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον. Αυτοί οι δασμοί, που στοχεύουν σε αγαθά με προέλευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δυνητικά επεκτείνονται στο Μεξικό, τον Καναδά και άλλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναστάτωση στο παγκόσμιο εμπόριο με σημαντικές επιπτώσεις σε περίπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού, καταναλωτικές συνήθειες και στρατηγικές επωνυμίας.
Η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου θα φέρει στην επιφάνεια διάφορα: κανείς δεν πρόκειται να μείνει αλώβητος, κανείς δεν πρόκειται να επωφεληθεί υπέρμετρα. Η Nike φτιάχνει τα υποδήματά της στο Βιετνάμ, η Samsonite χρησιμοποιεί στις αποσκευές της μηχανισμούς που κατασκευάζονται στην Κίνα, η Levi’s ράβει τζιν της στην Ιαπωνία.
Το κύριο ζήτημα είναι το κόστος και οι τιμές. Με άλλα λόγια, εάν η αποστολή αγαθών στην Αμερική γίνει πιο ακριβή, η ευρωπαϊκή μόδα είναι πολύ πιθανό να γίνει πιο ακριβή – κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για όσα brands έχουν φουσκώσει τεχνητά τις τιμές τους τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη πλευρά, ανεξάρτητες μάρκες που δεν μπορούν να βασιστούν σε τεράστια ποσά κεφαλαίων θα μπορούσαν να δουν τις πωλήσεις τους στην Ευρώπη να επηρεάζονται και το κόστος παραγωγής τους να αυξάνεται.
Διαβάστε ακόμη: Το ανοιχτό κουμπί της Melania Trump
Έρχονται αυξήσεις
Τα μεγάλα brands ειδών πολυτελείας είναι ελαφρώς πιο ανθεκτικά απέναντι στις εκτεταμένες αυξήσεις των τιμών, επειδή βασίζονται στο κύρος και στους πιστούς πελάτες τους για να αντισταθμίσουν το βάρος των τελωνειακών δασμών. Ο Axel Dumas, εκτελεστικός πρόεδρος της Hermès, είχε προϊδεάσει πριν ένα μήνα τους επενδυτές πως εάν αυξηθούν οι δασμοί, «θα αυξήσουμε τις τιμές μας ανάλογα».
Ο François-Henri Pinault, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Kering, εξέφρασε από την άλλη την εμπιστοσύνη του για την ικανότητα των εμπορικών σημάτων του να προσαρμόζουν τις στρατηγικές τιμολόγησης τους. Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι χρόνια σημαντικών αυξήσεων τιμών έχουν ήδη δοκιμάσει την αντοχή των καταναλωτών: η τιμή της περίφημη καπιτονέ τσάντας της Chanel έχει τριπλασιαστεί από το 2010, ενώ η τιμή του κλασικού σάκου Keepall της Louis Vuitton έχει υπερδιπλασιαστεί, καθιστώντας οποιαδήποτε περαιτέρω αυξήσεων επικίνδυνη.
Αυτό όμως που πρωτίστως ενδιαφέρει τον Έλληνα καταναλωτή δεν είναι η κερδοφορία του ομίλου LVMH, αλλά οι τιμές: αν η Hermès αυξήσει τις τιμές της, θα τις αυξήσει εννοείται και στη χώρα μας. Ενδεχομένως, διάφοροι θα ανεβάσουν τις τιμές επικαλούμενοι απλώς τους δασμούς του Trump, όπως έκαναν και με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το θέμα πάντως είναι πως αναμένονται αυξήσεις. Σε τι ποσοστό; Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε.
Διαβάστε ακόμη: Η μόδα στα χρόνια του Donald Trump