Πώς να καθαρίσετε μια βαλίτσα: O απόλυτος οδηγός

Ανανεώστε τη βαλίτσα σας από πάνω μέχρι κάτω με τις συμβουλές και τις προτάσεις προϊόντων από την ειδικό στον καθαρισμό, Anna Louisa.
Οι καλές βαλίτσες δεν είναι φτηνές και, παρόλο που οι εταιρείες συνεχώς καινοτομούν με νέα, πιο ανθεκτικά υλικά για να προστατεύουν τα πράγματά σας κατά τη μεταφορά, δεν υπάρχει ακόμη βαλίτσα που να επιστρέφει από το αεροπλάνο χωρίς γρατζουνιές και λεκέδες. Το να βλέπετε τη νέα σας βαλίτσα γεμάτη σημάδια αμέσως μετά το πρώτο ταξίδι είναι το λιγότερο εκνευριστικό, ειδικά όταν έχετε ξοδέψει εκατοντάδες λίρες για ένα κομψό σετ.
Μπορείτε βέβαια να επιλέξετε μαύρη βαλίτσα ή κάποιο κάλυμμα, αλλά οι λύσεις αυτές είναι βαρετές. Η καλύτερη λύση; Να διατηρείτε τη βαλίτσα σας καθαρή ανάμεσα στα ταξίδια. Η ειδικός στον καθαρισμό και συγγραφέας του The Five Minute Clean Routine, Anna Louisa, δίνει τον απόλυτο οδηγό για το πώς να περιποιείστε τις βαλίτσες σας, μέσα κι έξω.
Δείτε ακόμη: Πώς να ποζάρετε στον φακό ανάλογα με τον σωματότυπό σας
Πώς να καθαρίσετε μια βαλίτσα με σκληρό κάλυμμα
Σε κάποιες περιπτώσεις, ένα νωπό πανί μικροϊνών, λίγη υγρή σαπουνάδα και λίγη δύναμη στο τρίψιμο είναι όλα όσα χρειάζονται, λέει η Anna Louisa. Για μεγαλύτερους λεκέδες ή για εκείνους που έχουν μείνει καιρό, μπορεί να χρειαστεί κάτι πιο ισχυρό για να απομακρυνθεί η βρωμιά και η λιπαρότητα. Η Anna προτείνει κάποιο σφουγγαράκι τύπου “magic eraser” ή “μαγική γόμα” που λειτουργεί μόνο με νερό και εξαφανίζει τους λεκέδες χωρίς χημικά – και μία κρέμα καθαρισμού όπως η Bionol όταν χρειάζεστε επιπλέον ισχύ.
Για μια πιο φυσική εναλλακτική, η Anna προτείνει να φτιάξετε μια πάστα με νερό και μαγειρική σόδα, σε υφή ελαφρώς πιο αραιή από την οδοντόκρεμα. Απλώστε την στους λεκέδες, αφήστε τη να δράσει για 15 λεπτά και μετά τρίψτε καλά με πανί μικροϊνών μέχρι να καθαρίσει η επιφάνεια.
Πώς να καθαρίσετε μια υφασμάτινη βαλίτσα
Θα χρειαστείτε ξανά τα πανάκια μικροϊνών σας, βρεγμένα με λίγο νερό και μια σταγόνα υγρό πιάτων. «Ταμπονάρετε τους λεκέδες με το πανί σας ή χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό λεκέδων για υφάσματα», λέει η Anna. «Το Vanish και ο Dr Beckmann έχουν καλές επιλογές, αλλά αποφύγετε να μουσκέψετε πολύ το ύφασμα γιατί μπορεί να αφήσει νερολεκέδες.» Για μια πιο φυσική λύση, η πάστα με μαγειρική σόδα και νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα υφασμάτινα μέρη.
Δείτε ακόμη: Γιατί χρειάζεστε μία μέρα διακοπές από τις… διακοπές
Και τι γίνεται με το εσωτερικό;
Εδώ, η ηλεκτρική σκούπα είναι η καλύτερή σας φίλη. Ξεκινήστε γυρίζοντας τη βαλίτσα ανάποδα για να φύγουν σκόνη και σκουπιδάκια, και μετά χρησιμοποιήστε ένα σκουπάκι χειρός ή το βουρτσάκι της ηλεκτρικής σας σκούπας για να καθαρίσετε τις ραφές και τις επενδύσεις όπου μαζεύεται η βρωμιά.
Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το αγαπημένο σας πανί μικροϊνών με λίγο υγρό πιάτων για να καθαρίσετε τους λεκέδες στο εσωτερικό ύφασμα. «Αφήστε τη βαλίτσα να στεγνώσει τελείως στον αέρα για να μην αναπτυχθεί μούχλα», μας υπενθυμίζει η Anna, «και αποθηκεύστε τη με ένα αρωματικό φύλλο ή ένα σακουλάκι απορρόφησης υγρασίας για να μείνει στεγνή και να μυρίζει φρεσκάδα.»
Πώς να καθαρίσετε ροδάκια και χερούλια
Αυτό το τελευταίο βήμα δεν θα σας πάρει πάνω από ένα λεπτό. Αφαιρέστε τυχόν τρίχες και βρωμιές και στη συνέχεια περάστε τις ρόδες, τα χερούλια και τα φερμουάρ με ένα αντιβακτηριακό μαντηλάκι ή με ζεστό σαπουνόνερο. «Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια βρεγμένη οδοντόβουρτσα με λίγο υγρό πιάτων για να τρίψετε τα σημεία όπου έχει μαζευτεί επίμονη βρωμιά», λέει η Anna.
Κάθε πότε πρέπει να καθαρίζετε τη βαλίτσα σας;
Για όσους ταξιδεύουν συχνά, είναι καλό να σκουπίζετε το εξωτερικό μετά από κάθε ταξίδι για να απομακρύνετε βρωμιές και μικρόβια, λέει η Anna. Το εσωτερικό καλό είναι να το καθαρίζετε με ηλεκτρική σκούπα και να αφαιρείτε τυχόν λεκέδες κάθε λίγα ταξίδια, ενώ οι λαβές και οι ρόδες θα πρέπει να απολυμαίνονται μετά από κάθε πτήση ή χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς. Αν χρησιμοποιείτε τη βαλίτσα σας μόνο δύο ή τρεις φορές τον χρόνο, τότε ένας καλός καθαρισμός μέσα κι έξω κάθε τρεις έως έξι μήνες είναι αρκετός.
Υπάρχουν προϊόντα που δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε;
Αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν χλωρίνη, καθώς μπορεί να καταστρέψουν το υλικό και να αλλοιώσουν το χρώμα της βαλίτσας.
Photo credit: Louis Vuitton