Πάτε Παρίσι; Τι είναι το σύνδρομο του Παρισιού;

Ορισμένοι τουρίστες νιώθουν βαθιά απογοήτευση στη «πόλη του φωτός» και αυτό ορίζεται ως σύνδρομο του Παρισιού.
Το Παρίσι είναι, για πολλούς ο απόλυτος προορισμός: η πόλη του έρωτα, της υψηλής ραπτικής και αισθητικής, της τέχνης και της γαστρονομίας. Οι εικόνες που έχετε σχηματίσει από ταινίες, περιοδικά και social media μιλούν για ρομαντικές βόλτες στον Σηκουάνα, Παριζιάνους με κομψό στιλ και ευγένεια, καφέ με αρχιτεκτονική που κόβει την ανάσα. Όμως, τι συμβαίνει όταν το Παρίσι της φαντασίας σας δεν συναντά το Παρίσι της πραγματικότητας; Κάποιοι ταξιδιώτες δεν βιώνουν απλώς μια ήπια απογοήτευση, αλλά μια έντονη ψυχολογική αντίδραση, γνωστή ως σύνδρομο του Παρισιού.
Διαβάστε ακόμη: Ritz: Το ξενοδοχείο που άλλαξε για πάντα την έννοια της φιλοξενίας
Όταν οι προσδοκίες διαψεύδονται με τρόπο τραυματικό
Το σύνδρομο του Παρισιού είναι μια σπάνια αλλά καταγεγραμμένη ψυχολογική κατάσταση, που πλήττει κυρίως τουρίστες από την Ιαπωνία και την ευρύτερη Ανατολική Ασία. Η αιτία; Η απότομη σύγκρουση μεταξύ της εξιδανικευμένης εικόνας του Παρισιού και της καθημερινής πραγματικότητας: πολυσύχναστοι δρόμοι, αγενείς συμπεριφορές, βιασύνη, κοινωνικές εντάσεις, ακόμα και μικροπαραβατικότητα.
Διαβάστε ακόμη: Η Μαρία Ολυμπία Ντε Γκρες με σέξι crochet στο Παρίσι
Ο όρος “Σύνδρομο του Παρισιού” επινοήθηκε τη δεκαετία του 1980 από τον Ιάπωνα ψυχίατρο Hiroaki Ota, ο οποίος, εργαζόμενος τότε στη Γαλλία, παρατήρησε ότι ορισμένοι Ιάπωνες τουρίστες εμφάνιζαν οξεία ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως κρίσεις πανικού, αποπροσανατολισμό, ταχυκαρδία, ιδεοψυχαναγκαστικά επεισόδια ή και καταθλιπτικές αντιδράσεις. Τα συμπτώματα αυτά ερμηνεύτηκαν ως αποτέλεσμα μιας έντονης πολιτισμικής σύγκρουσης (culture shock) και της αδυναμίας των επισκεπτών να προσαρμοστούν στο πραγματικό αστικό περιβάλλον του Παρισιού, το οποίο συχνά απέχει σημαντικά από την εξιδανικευμένη εικόνα που είχαν διαμορφώσει μέσα από τα μέσα ενημέρωσης και την ποπ κουλτούρα.
Τι κρύβεται πίσω από το φαινόμενο;
Αν προέρχεστε από κουλτούρες όπου κυριαρχούν η ευγένεια, η καθαριότητα και η οργάνωση, η δυτική μεγαλούπολη με τον γρήγορο ρυθμό και την πιο τραχιά αλληλεπίδραση μπορεί να σας σοκάρει. Σε συνδυασμό με την κόπωση του ταξιδιού και την πολιτισμική απόσταση, η εμπειρία μετατρέπεται από μαγική σε εξαντλητική.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου τουρίστες έχουν απευθυνθεί σε νοσοκομεία ή στις πρεσβείες τους ζητώντας άμεση υποστήριξη ή ακόμα και επιστροφή στην πατρίδα τους.
Τι σημαίνει σήμερα το “Σύνδρομο του Παρισιού”;
Αν ρίξετε μια ματιά στο Reddit ή σε ταξιδιωτικά φόρουμ, θα δείτε ότι ο όρος έχει περάσει πια και στην ποπ κουλτούρα. Είναι συνώνυμος μιας ευρύτερης απογοήτευσης, όταν μια πόλη δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που έχουν δημιουργήσει τα φίλτρα του Instagram ή οι ρομαντικές ταινίες. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Salvador Ordorica, ειδικός στην πολιτισμική προσαρμογή και απόφοιτος του Sciences Po στο Παρίσι: «Το Παρίσι διαφημίζεται ως τέλειο. Όταν το ζείτε από κοντά, καταλαβαίνετε ότι είναι μια κανονική πόλη, με όλα τα όμορφα και τα ενοχλητικά της.»
Πώς να προφυλαχθείτε
Δεν χρειάζεται να «θωρακιστείτε» πριν επισκεφθείτε το Παρίσι. Αρκεί να μην ταξιδεύετε με την απαίτηση της τελειότητας. Το Παρίσι δεν είναι μόνο η Μονμάρτρη ή η Île Saint-Louis. Είναι μια πόλη 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, ζωντανή, πολύπλευρη, με θόρυβο, κίνηση, αλλά και απαράμιλλη ομορφιά, κουζίνα και ιστορία.
Αν δώσετε χώρο τόσο στη φαντασία όσο και στην πραγματικότητα, θα απολαύσετε κάθε του πλευρά, ακόμα και την πιο ακατέργαστη.
Τελικά, ποιο είναι το μήνυμα που δίνει το Σύνδρομο του Παρισιού;
Μάλλον πως πολλές φορές δεν απογοητευόμαστε από τον τόπο, αλλά από τις προσδοκίες μας γι’ αυτόν. Όσο πιο ιδανικά φανταζόμαστε έναν προορισμό, τόσο πιο εύκολο είναι να νιώσουμε ξένοι μέσα στην αυθεντικότητά του.
Οπότε, αν ετοιμάζετε ταξίδι στο Παρίσι ή οπουδήποτε αλλού μην αφήσετε την πραγματικότητα να σας απογοητεύσει. Αφήστε τη να σας εκπλήξει.
Photo credit: Istock