Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι ο τρόπος που αναπνέετε μπορεί να σας «προδώσει»; Πως, όπως το δακτυλικό σας αποτύπωμα, η ανάσα σας είναι μοναδική; Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η αναπνοή μας ενδέχεται να αποτελέσει στο μέλλον ένα ακόμη βιομετρικό στοιχείο ταυτοποίησης.

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει στο ξεκλείδωμα της οθόνης του κινητού μας με το δάχτυλο ή το πρόσωπό μας, όμως, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι και ο ρυθμός της αναπνοής μας είναι εξίσου προσωπικός και μοναδικός.

Η μελέτη που ταράζει τα νερά

Δημοσιευμένη στο περιοδικό Current Biology, η έρευνα του Δρ. Noam Sobel και της ομάδας του από το Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann στο Ισραήλ, παρακολούθησε την αναπνοή 100 συμμετεχόντων για 24 συνεχόμενες ώρες, μέσω ειδικών αισθητήρων.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: οι επιστήμονες κατάφεραν να ταυτοποιήσουν το κάθε άτομο με ακρίβεια άνω του 90%, βασιζόμενοι αποκλειστικά στα μοτίβα της αναπνοής του. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Δρ. Sobel: «Εφόσον ο εγκέφαλος κάθε ανθρώπου είναι μοναδικός, υποθέσαμε ότι και η αναπνοή του θα είναι μοναδική».

Τι σημαίνει όμως “μοναδική αναπνοή”;

Μπορεί να θεωρούμε ότι όλοι αναπνέουμε με τον ίδιο τρόπο, εισπνοή, εκπνοή και πάει λέγοντας. Όμως, η έρευνα έδειξε ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικό του «αναπνευστικό αποτύπωμα». Κάποιοι έχουν μεγαλύτερα διαστήματα ανάμεσα στην εισπνοή και την εκπνοή, άλλοι αναστενάζουν συχνότερα, ενώ μερικοί εκπνέουν πιο γρήγορα απ’ όσο εισπνέουν.

Πρόκειται για μικρές λεπτομέρειες που εμείς αγνοούμε, αλλά η τεχνολογία μπορεί να αναγνωρίσει με ακρίβεια. Μάλιστα, όταν το σύστημα «εκπαιδεύτηκε» με περισσότερα δεδομένα, η ακρίβειά του αυξήθηκε ακόμη περισσότερο.

Αναπνοή και ψυχική υγεία: Ποιος είναι ο σύνδεσμος;

Η μελέτη δεν έμεινε μόνο στην ταυτοποίηση των συμμετεχόντων. Κατέγραψε επίσης συσχετισμούς ανάμεσα στα μοτίβα αναπνοής και την ψυχική υγεία. Άτομα με υψηλές βαθμολογίες σε τεστ κατάθλιψης, για παράδειγμα, εμφάνισαν τάση για ταχύτερη εκπνοή. Η αγχώδης διαταραχή συνδέθηκε επίσης με ρηχή και γρήγορη αναπνοή – ένα σύμπτωμα ήδη γνωστό στους ειδικούς ψυχικής υγείας.

Ακόμη και χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον αυτισμό φάνηκαν να αντανακλώνται σε συγκεκριμένα μοτίβα αναπνοής. Το εύρημα αυτό ανοίγει τον δρόμο για μελλοντική χρήση της αναπνοής ως εργαλείο διάγνωσης ή έγκαιρης παρέμβασης.

Μπορεί η αναπνοή μας να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθησή μας;

Τα νέα, προς το παρόν τουλάχιστον, είναι καθησυχαστικά. Για να μπορέσει κάποιος να σας αναγνωρίσει αποκλειστικά και μόνο από την αναπνοή σας, θα χρειαστεί να έχει στη διάθεσή του εκτεταμένα δεδομένα τουλάχιστον 24 ωρών συνεχούς καταγραφής. Μερικά λεπτά αναπνευστικής δραστηριότητας δεν επαρκούν για ασφαλή ταυτοποίηση. Αυτό καθιστά το ενδεχόμενο «αναπνευστικής» παρακολούθησης τεχνικά δύσκολο και μάλλον απίθανο με τα σημερινά μέσα.

Ωστόσο, καθώς η τεχνολογία των βιομετρικών δεδομένων εξελίσσεται ραγδαία, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα αρκεί μία μόνο εισπνοή ή ένας συγκεκριμένος ρυθμός αναπνοής για να ξεκλειδώσουμε το κινητό μας ή να ταυτοποιηθούμε σε ψηφιακά περιβάλλοντα. Όπως προσαρμοστήκαμε στις αναγνώρισεις δακτυλικών αποτυπωμάτων και προσώπου, ίσως σύντομα έρθει η εποχή του… breath-ID.

Τι να κρατήσετε

  • Η αναπνοή μας είναι πολύ πιο προσωπική απ’ όσο νομίζαμε.
  • Τα μοτίβα αναπνοής μπορούν να αποκαλύψουν την ταυτότητά μας και να προσφέρουν ενδείξεις για την ψυχική μας κατάσταση.
  • Οι τεχνολογίες βιομετρικής ταυτοποίησης εξελίσσονται και η αναπνοή ίσως αποτελέσει το επόμενο “δακτυλικό αποτύπωμα”.

Μέχρι τότε, αξίζει να παρατηρήσετε τον τρόπο που αναπνέετε στην καθημερινότητά σας. Γιατί όπως φαίνεται, ακόμα και μια ανάσα μπορεί να πει πολλά για εσάς.

Photo credit: Kinga Howard on Unsplash