Αν ψάχνετε έναν και μόνο λόγο για τον οποίο οι περισσότεροι γάμοι δεν αντέχουν στον χρόνο, αυτός συνοψίζεται στην εξής πρόταση: Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά που απαιτείται για να λειτουργήσει ένας γάμος.

Διαβάστε ακόμη: Γάμος χωρίς καβγά γίνεται;

Μπορεί να ακούγεται σκληρό, αλλά είναι αληθινό. Ο γάμος είναι δουλειά. Όχι ρομαντική, πασπαλισμένη με ροδοπέταλα, ούτε πάντα ευχάριστη. Είναι δύσκολη, απαιτητική, συνεχής δουλειά. Και, δυστυχώς, πολλοί εγκαταλείπουν πριν καν ξεκινήσουν να την κάνουν.

Διαβάστε ακόμη: Γάμος από απόσταση: 20 συμβουλές για να πετύχει

Τα προβλήματα δεν είναι οι δικαιολογίες

Συχνά ακούμε τις ίδιες επαναλαμβανόμενες αιτίες για τη φθορά ενός γάμου: η απόσταση που δημιουργείται, η απουσία οικειότητας, η εξάρτηση από τα κινητά, η οικονομική πίεση, τα social media που «χαλάνε» τις σχέσεις. Όλα αυτά μπορεί να έχουν βάση αλλά είναι απλώς σύμπτωμα, όχι η ρίζα του προβλήματος. Η αλήθεια είναι πως πίσω από κάθε κρίση υπάρχει έλλειψη προσπάθειας.

Δεν χάλασε ο γάμος σας επειδή η τεχνολογία μπήκε στη ζωή σας. Χάλασε γιατί αφήσατε την τεχνολογία να αντικαταστήσει τη συνομιλία. Δεν απομακρυνθήκατε επειδή “έσβησε το πάθος”, αλλά γιατί δεν φροντίσατε να το αναζωπυρώσετε.

Ο έρωτας της αρχής φεύγει και μετά τι;

Αυτό το γλυκό σκίρτημα των πρώτων ραντεβού δεν διαρκεί για πάντα. Μετά από χρόνια, δεν πρόκειται να κοιτάτε τον/την σύντροφό σας με το ίδιο βλέμμα που τον/την είδατε την πρώτη φορά. Όμως μπορείτε να χτίσετε κάτι πολύ πιο βαθύ: μια σχέση συντροφικότητας, εμπιστοσύνης και αλληλοστήριξης.

Αν περιμένετε να ζείτε για πάντα με πεταλούδες στο στομάχι, μάλλον έχετε παρεξηγήσει τη φύση της αγάπης. Όσοι κυνηγούν συνεχώς την αίσθηση του «νέου» καταλήγουν να αλλάζουν σχέσεις σαν ρούχα, χωρίς ποτέ να μαθαίνουν πώς χτίζεται και πώς διατηρείται ένας αληθινός δεσμός.

Οι “δικαιολογίες” του σήμερα

Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι παλαιότερες γενιές είχαν πιο σταθερούς γάμους. Μα φυσικά εκείνοι πέρασαν πολέμους, φτώχεια, λιτότητα. Αν αυτοί κατάφεραν να διατηρήσουν τις σχέσεις τους μέσα σε τόσο σκληρές συνθήκες, τότε γιατί εμείς, με όλα τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και ευκολίες, δεν μπορούμε;

Το επιχείρημα ότι «οι εποχές άλλαξαν» δεν στέκει αν δεν συνοδεύεται από την ανάλογη προσαρμογή. Οι συνθήκες αλλάζουν, αλλά ο σεβασμός, η επικοινωνία και η προσωπική ευθύνη παραμένουν σταθερές αξίες.

Τεχνολογία, social media και οι “κακοί της υπόθεσης”

Ναι, όλοι μας χρησιμοποιούμε το κινητό, ναι, περνάμε χρόνο στα social. Αυτό δεν σημαίνει ότι η τεχνολογία διαλύει τους γάμους, εμείς τη χρησιμοποιούμε με τρόπο που είτε χτίζει είτε γκρεμίζει.

Έχετε μιλήσει ουσιαστικά με τον/την σύντροφό σας σήμερα; Κλείσατε τα κινητά για 10 λεπτά πριν κοιμηθείτε, για να ακούσετε πραγματικά ο ένας τον άλλον; Αν όχι, ίσως δεν φταίει το Instagram, αλλά η προτεραιότητα που δίνετε στη σχέση σας.

Το δύσκολο κομμάτι: να βλέπετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη

Είναι σκληρό να παραδεχθείτε ότι ίσως φταίτε κι εσείς. Ότι δεν δώσατε όσα μπορούσατε. Ότι επιλέξατε τη σιωπή αντί για τον διάλογο. Την απομάκρυνση αντί για την προσπάθεια.

Δεν λέμε πως κάθε γάμος πρέπει να σωθεί. Η απιστία, η κακοποίηση, η συναισθηματική αποξένωση είναι σοβαρά προβλήματα. Κάποιες σχέσεις πρέπει να τελειώσουν. Αλλά αν το πρόβλημα είναι ότι «η καθημερινότητα μάς ρούφηξε», τότε ίσως είναι στο χέρι σας να την αναστρέψετε.

Ο γάμος δεν είναι λαχείο, είναι απόφαση

Ο σωστός σύντροφος δεν είναι κάποιος «τυχερός αριθμός». Είναι αυτός που είναι διατεθειμένος να κάνει τη διαδρομή μαζί σας, με κόπο, συνέπεια και υπομονή. Και εσείς, αντίστοιχα, πρέπει να είστε πρόθυμοι να κάνετε το ίδιο.

Αν θέλετε ο γάμος σας να πετύχει, η αλήθεια είναι απλή, όσο κι αν πονάει: δουλέψτε για αυτόν. Επενδύστε χρόνο, προσπάθεια, συναίσθημα. Ακούστε, μιλήστε, συγχωρήστε. Κι όταν νιώθετε πως χάνετε το νόημα, θυμηθείτε γιατί ξεκινήσατε.

Διότι η αγάπη, τελικά, δεν είναι κάτι που «συμβαίνει». Είναι κάτι που χτίζεται, μέρα με τη μέρα, με τις μικρές πράξεις, τις συνειδητές επιλογές και τη βαθιά, ανθεκτική πρόθεση να μείνετε. Μαζί.

Photo credit: Pixabay