Την περιοδική έκθεση με τίτλο Frida Kahlo – Her Photos (Φρίντα Κάλο – Οι φωτογραφίες της) φιλοξενεί το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, από τις 3 Οκτωβρίου 2025 ως τις 4 Ιανουαρίου 2026.

Διαβάστε ακόμη: Ζήτω η βασίλισσα του στιλ: Η μεγαλύτερη έκθεση για την Ελισάβετ 

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 και πλέον πόλεις σε όλο τον κόσμο που θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την αναγνωρισμένη ζωγράφο από το Μεξικό μέσα από 241 αδημοσίευτες φωτογραφίες. Η έκθεση, σε επιμέλεια Pablo Ortiz Monasterio, αποκαλύπτει διαφορετικές περιόδους και πρόσωπα στη ζωή της Frida Kahlo καθώς και πτυχές του προσωπικού κόσμου μιας από τις πιο μυστηριώδεις και εμβληματικές μορφές της λατινοαμερικανικής τέχνης.

FRIDA KAHLO

Photo credit: Manuel Álvarez Bravo (@museofridakahlo/Instagram)

Μια κρυμμένη συλλογή

Παρά τη σημασία της φωτογραφίας για τη Frida Kahlo, ένα μεγάλο μέρος της συλλογής φωτογραφιών της παρέμεινε κρυμμένο από το κοινό για αρκετές δεκαετίες. Όταν η ίδια πέθανε, το 1954, ο σύζυγός της Diego Rivera δώρισε το σπίτι τους -γνωστό ως Casa Azul (Μπλε Σπίτι), στην Πόλη του Μεξικό- στον μεξικανικό λαό, ώστε να το μετατρέψουν σε μουσείο για τη ζωή και το έργο της. Αυτή ήταν η αρχή αυτού που σήμερα είναι το Μουσείο Frida Kahlo, ένα από τα πιο δημοφιλή μουσεία στον κόσμο.

Παρόλο που ο Diego Rivera έδωσε τα έργα τέχνης και τα αντικείμενα της Frida Kahlo στο μουσείο, ζήτησε ένα μέρος τους να μείνει μακριά από τα περίεργα μάτια των ανθρώπων. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο αυτό το προσωπικό αρχείο, το οποίο περιελάμβανε περισσότερες από έξι χιλιάδες φωτογραφίες, μερικά σχέδια, γράμματα, φάρμακα και ρούχα, παρέμεινε κλειστό για πέντε ολόκληρες δεκαετίες, κλειδωμένο σε ένα μπάνιο στην Casa Azul, αποκτώντας μια σχεδόν μυθική αύρα.

Το συγκεκριμένο αρχείο αποκαλύφθηκε μόλις το 2003. Ένα επιλεγμένο μέρος των νεοαποκτηθέντων φωτογραφιών μετατράπηκε στην έκθεση με τίτλο «Frida Kahlo – Her Photos» που πρόκειται να παρουσιαστεί και στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε ακόμη: Μόδα, όνειρα και επιθυμία: Από τον Freud στον Versace

Frida Kahlo: Η ζωγράφος του τραύματος

Η Frida Kahlo (1907-1954) γεννήθηκε κοντά στην πόλη του Μεξικού, και από πολύ μικρή ηλικία έδειξε έντονο ενδιαφέρον για την τέχνη. Η ζωή της στιγματίστηκε από σοβαρά προβλήματα υγείας: σε ηλικία 6 ετών νόσησε από πολιομυελίτιδα, που την άφησε με μια παράλυση στο δεξί πόδι, ενώ στα 18 της υπέστη ένα τραγικό τροχαίο δυστύχημα που προκάλεσε πολλαπλά κατάγματα στη σπονδυλική στήλη, τη λεκάνη και τα πόδια της, καθώς και σοβαρούς τραυματισμούς σε άλλα μέρη του σώματός της. Αυτές οι ατυχίες τη ανάγκασαν να περάσει μεγάλο μέρος της ζωής της κλινήρης και να υποβληθεί σε πολυάριθμες επεμβάσεις. Παρόλα αυτά, κατάφερε να βρει καταφύγιο στη ζωγραφική, ξεκινώντας να δημιουργεί ενώ βρισκόταν στο κρεβάτι, χρησιμοποιώντας έναν καθρέφτη για να αποτυπώσει την εικόνα της στον καμβά.

Το έργο της Frida Kahlo ξεχωρίζει για τη βαθιά αυτοβιογραφική του φύση, όπου το προσωπικό πόνο και τα τραύματά της συνδυάζονται με θέματα όπως η μεξικανική πολιτιστική κληρονομιά, η πολιτική και η γυναικεία ταυτότητα. Τα αυτοπορτρέτα της δεν είναι απλώς εικόνες του εαυτού της, αλλά βιωματικές αφηγήσεις γεμάτες σύμβολα, πόνο και πάθος, όπου συχνά απεικονίζει το σώμα της παραμορφωμένο από τις πληγές της. Η τέχνη της ενσωματώνει στοιχεία του φολκλόρ, της μυθολογίας και του σουρεαλισμού, εκφράζοντας το βάθος της ψυχής της και την πάλη της με το σώμα και το μυαλό. Επιπλέον, η Kahlo υπήρξε σημαντική φιγούρα του μεξικανικού καλλιτεχνικού κινήματος και της πολιτικής ζωής, ενώ η σχέση της με τον ζωγράφο Diego Rivera πρόσθεσε επιπλέον διάσταση στην προσωπική και καλλιτεχνική της πορεία. Η επιρροή της παραμένει διαχρονική, καθώς συνεχίζει να εμπνέει καλλιτέχνες και ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο, συμβολίζοντας την αντοχή, την αυθεντικότητα και τη δύναμη της γυναικείας δημιουργικότητας.

Photo credits: @museofridakahlo/Instagram