Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients διαπίστωσε ότι τα αναψυκτικά σχετίζονται με υψηλότερα επίπεδα άγχους σε σύγκριση με τον καφέ ή το τσάι. Στην έρευνα, όσοι κατανάλωναν δύο ή περισσότερα κουτάκια αναψυκτικού την ημέρα εμφάνιζαν πιο έντονο άγχος από όσους έπιναν λιγότερο από ένα την εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη: Αλκοόλ χωρίς hangover: Τι να φάτε πριν το ποτό

Το δείγμα της μελέτης περιλάμβανε 1.025 άτομα ηλικίας 18 έως 75 ετών από τις Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ισπανία, όλα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) από 25 έως 40 kg/m² (δηλαδή κλινικά υπέρβαρα ή παχύσαρκα), και παρουσίαζαν κάποια συμπτώματα κατάθλιψης. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από την ευρωπαϊκή μελέτη πρόληψης κατάθλιψης MooDFOOD. Η συχνότερη κατανάλωση αναψυκτικών συνδέθηκε με εντονότερα συμπτώματα άγχους.

«Δεν βρέθηκε καμία συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και τσαγιού με τα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους σε αυτόν τον πληθυσμό, ανεξαρτήτως της ποσότητας κατανάλωσης», αναφέρουν οι ερευνητές. Με άλλα λόγια, στην εν λόγω μελέτη η κατανάλωση καφέ και τσαγιού δεν συνδέθηκε με αυξημένο άγχος — αν και αυτό δεν σημαίνει πως ορισμένοι άνθρωποι δεν αισθάνονται άγχος μετά την κατανάλωση καφεΐνης. Η αντίδραση στην καφεΐνη εξαρτάται εν μέρει από τα γονίδιά σας.

Διαβάστε ακόμη: Τέλος στις εξάψεις | 7 tips διατροφής για εύκολη εμμηνόπαυση

Τι σημαίνει αυτό για εμάς

Δεδομένου ότι η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε μια συγκεκριμένη ομάδα ατόμων με συγκεκριμένο ΔΜΣ και προϋπάρχοντα συμπτώματα κατάθλιψης, τα αποτελέσματα δεν μπορούν να γενικευτούν στον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικά ή άξια προσοχής.

Η μελέτη αυτή ενισχύει την άποψη ότι η διατροφή και τα ροφήματα που καταναλώνουμε έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία. Είναι ένα ακόμα κομμάτι του παζλ που συνδέει τη διατροφή με τις διαταραχές της διάθεσης. Καθώς τα ποσοστά άγχους αυξάνονται παγκοσμίως, κάθε επιπλέον πληροφορία που μας βοηθά να το αντιμετωπίσουμε φυσικά, είναι πολύτιμη.

Τι να πιείτε αντί για αναψυκτικά

Ο περιορισμός των αναψυκτικών (και της τεχνητής ζάχαρης γενικά) δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά σύμφωνα με την έρευνα, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που προκαλούνται από το άγχος και την κατάθλιψη. Αν θέλετε να προσθέσετε λίγη γεύση στην καθημερινή κατανάλωση υγρών, χωρίς να καταφεύγετε στα αναψυκτικά, εδώ είναι μερικές εναλλακτικές προτάσεις:

  • Καφές (προτιμήστε τη ντεκαφεϊνέ εκδοχή)
  • Κομπούχα (προσέξτε όμως την πρόσθετη ζάχαρη)
  • Φρέσκοι χυμοί (προτιμήστε τους χυμούς λαχανικών)
  • Ανθρακούχο νερό
  • Τσάι

Τα αναψυκτικά διαίτης με τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη, δεν περιλαμβάνονται στις προτεινόμενες επιλογές. Όπως αναφέρει η Δρ. Uma Naidoo: «Η ασπαρτάμη έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών — δηλαδή, τη δράση των χημικών ενώσεων στον εγκέφαλό μας που ρυθμίζουν τη διάθεση — και προκαλεί αισθήματα κατάθλιψης και άγχους με την πάροδο του χρόνου». Επιπλέον, έρευνα δείχνει ότι η έκθεση στην ασπαρτάμη προκαλεί αλλαγές στην έκφραση γονιδίων που ρυθμίζουν την ισορροπία διέγερσης και αναστολής στην αμυγδαλή, μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει το άγχος και τον φόβο.

Photo credit: Freepik