Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο της φλεγμονής και ορισμένες τροφές έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ότι συμβάλλουν στη μείωση των φλεγμονωδών δεικτών στο σώμα. Οι αντιφλεγμονώδεις τροφές συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων κάποιου αυτοάνοσου—μαζί με την πιθανή επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης.

Ποιες αντιφλεγμονώδεις τροφές προσφέρουν τα περισσότερα οφέλη; Οι παρακάτω δύο τροφές είναι αυτές που προτείνουν πολύ συχνά οι διαιτολόγοι.

Διαβάστε ακόμη: 3 σούπες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας

1. Σπανάκι

Το σπανάκι είναι γεμάτο με βιταμίνες, φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά – και έχει συνδεθεί σε μελέτες με πολλά άλλα οφέλη για την υγεία.

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μειώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη κατά 26%. Επίσης, μόνο μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι την ημέρα μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία κατά 11 χρόνια στους ηλικιωμένους. Επιπλέον, η έρευνα έχει προτείνει ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού φυλλωδών λαχανικών την ημέρα μειώνει τους βιοδείκτες που σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Το ωμό σπανάκι παρέχει το υψηλότερο επίπεδο λουτεΐνης, η οποία είναι ένα αντιοξειδωτικό που μειώνει τη φλεγμονή που σχετίζεται με τη γνωστική εξασθένηση, την καρδιαγγειακή υγεία και τον καρκίνο.

Συνταγή: Smoothie με σπανάκι

Θα χρειαστείτε

  • 1 φλιτζάνι γάλα σόγιας (ή οποιοδήποτε γάλα θέλετε εσείς)
  • 1 φλιτζάνι φρέσκο ​​baby σπανάκι
  • 1 αγγούρι, χοντροκομμένο (1 φλιτζάνι)
  • 1 φλιτζάνι χοντροκομμένο μήλο Granny Smith 
  • 1 ½ φλιτζάνι κομμάτια ανανά
  • 2 κουταλιές της σούπας σπόρους κάνναβης
  • μία πρέζα αλάτι kosher
  • 1 κουταλάκι του γλυκού νέκταρ ή σιρόπι αγαύης (προαιρετικά)

Οδηγίες

Συνδυάστε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, ξεκινώντας από το γάλα κάνναβης. Επεξεργαστείτε μέχρι να ομογενοποιηθεί, περίπου 1 λεπτό.

2. Ρόδι

Οι σπόροι ροδιού είναι ένας μικρός αλλά δυνατός τρόπος για να υποστηρίξετε τη φλεγμονώδη απόκριση του σώματός σας. Το ρόδι περιέχει ελλαγιταννίνες – βιοδραστικές πολυφαινόλες που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στα κύτταρα του σώματος.
Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες – περίπου 4 γραμμάρια ανά μισό φλιτζάνι – οι οποίες είναι ευεργετικές για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, το ρόδι παρέχει αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες που μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς, να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος και να ενισχύσουν την υγεία του δέρματος.

Τρώτε περίπου μισό φλιτζάνι σπόρους ροδιού την ημέρα — αλλά ακόμη και μικρότερες ποσότητες είναι ευεργετικές.

Συνταγή:  Σαλάτα με ρόδι

Για τη σαλάτα

  • Μία χούφτα σπανάκι, μία χούφτα λάχανο τριμμένο, μία χούφτα ρόκα
  • 1/2 μήλο πράσινο
  • 1/2 μήλο κόκκινο
  • 1/2 ρόδι
  • 2 κ.σ. καρύδια
  • 50 γρ. φλούδες παρμεζάνας η ώριμης γραβιέρας
  • Κρεμμύδι

Για το dressing

  • 3 κ.σ. χυμό ροδιού
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • Λίγο αλάτι
  • Λίγο πιπέρι

Οδηγίες

  • Σε ένα βαζάκι βάζουμε τα υλικά για το dressing: χυμό ρόδι, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και σφραγίζετε με το καπάκι. Ανακινείτε το βάζο και είναι έτοιμο.
  • Καθαρίζετε το ρόδι και κόβετε τα μήλα σε λεπτές φέτες.
  • Βάζετα τα λαχανικά σε ένα μπολ.
  • Ρίχνετε τα φρούτα, τα καρύδια και το ντρέσινγκ και ανακατεύετε.
  • Προσθέτετε τις φλούδες τυριού και γαρνίρετε με το ρόδι.
  • Σερβίρετε αμέσως μόλις βάλετε το ντρέσινγκ για να παραμείνουν τραγανά και τρυφερά τα φύλλα της σαλάτας.

Διαβάστε ακόμη: 3 τροφές που μιμούνται το Ozempic, σύμφωνα με γιατρό