Όταν μιλάμε για διατροφή και ευεξία, οι διατροφολόγοι συμφωνούν σε κάτι: αν κάτι φαίνεται υπερβολικά καλό για να είναι αληθινό, μάλλον είναι. Οι «μαγικές» δίαιτες και τα superfoods που υπόσχονται θαυματουργά αποτελέσματα χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση καλό είναι να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένα συστατικά που η επιστημονική κοινότητα τα υποστηρίζει. Μεταξύ αυτών και τα αντιφλεγμονώδη συστατικά.

Διαβάστε ακόμη: Αντιφλεγμονώδης διατροφή: 8 απλά μαγειρικά tips

Αν θέλετε να εντάξετε περισσότερα φρέσκα, φυσικά τρόφιμα στο πιάτο σας και ψάχνετε έναν γρήγορο, απολαυστικό τρόπο, τα smoothies είναι ιδανική λύση. Αρκεί να ξέρετε ποια υλικά να προσθέσετε. Συγκεντρώσαμε για εσάς επτά αντιφλεγμονώδη συστατικά που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αξίζει να μπουν στο επόμενο smoothie σας.

Διαβάστε ακόμη: Είναι τα σταφύλια υγιεινά για όλους;

Γιατί να επενδύσετε σε αντιφλεγμονώδη διατροφή;

Η χρόνια φλεγμονή έχει συσχετιστεί με σοβαρές παθήσεις όπως καρδιοπάθειες, καρκίνο, διαβήτη τύπου 2, εγκεφαλικό και αναπνευστικές νόσους. Επίσης, αποτελεί παράγοντα σε καταστάσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η οστεοπόρωση και οι αυτοάνοσες διαταραχές.

Αντίθετα, η οξεία φλεγμονή, όπως αυτή που προκαλείται μετά από έναν τραυματισμό, είναι απαραίτητη για την επούλωση. Ο στόχος είναι να μειώσουμε τη χρόνια, βλαβερή μορφή της, και η διατροφή είναι ένα ισχυρό όπλο.

Επιλέγοντας περισσότερες φρέσκες, ολόκληρες τροφές και περιορίζοντας τα επεξεργασμένα προϊόντα, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά την υπερβολική φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού σας. Το smoothie σας μπορεί να είναι το πιο γευστικό πρώτο βήμα.

7 αντιφλεγμονώδη συστατικά για να ενισχύσετε το smoothie σας

Από φρούτα και μπαχαρικά μέχρι σπόρους και φυλλώδη λαχανικά, αυτά τα 7 αντιφλεγμονώδη υλικά θα του δώσουν γεύση, θρεπτική αξία και… θεραπευτική δύναμη.

1. Σταφύλια

Τα σταφύλια είναι μικρά, αλλά γεμάτα αντιοξειδωτικά. Ο συνδυασμός φλαβονοειδών και ρεσβερατρόλης βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και της φλεγμονής. Η ρεσβερατρόλη έχει συνδεθεί με την προστασία από τις φλεγμονώδεις επιδράσεις νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ, αλλά και με την πρόληψη άλλων παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία.

2. Κεράσια

Τα κεράσια έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα. Επιπλέον, συμβάλλουν στη βελτίωση του ύπνου χάρη στη φυσική τους περιεκτικότητα σε μελατονίνη.

3. Κουρκουμάς

Το χρυσό μπαχαρικό της αντιφλεγμονώδους κουζίνας. Η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του κουρκουμά, έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, του στομαχικού έλκους και της νόσου του Crohn. Μπορεί επίσης να μειώσει τον πόνο από φλεγμονές μετά από επεμβάσεις και από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

4. Σπόροι chia

Μικροί στο μέγεθος αλλά τεράστιοι σε θρεπτική αξία, οι σπόροι chia ήταν βασικό τρόφιμο των Αζτέκων και των Μάγια για την παροχή ενέργειας. Περιέχουν άλφα-λινολενικό οξύ, ένα φυτικής προέλευσης ωμέγα-3 λιπαρό οξύ με αντιφλεγμονώδη δράση.

5. Τζίντζερ

Με τη χαρακτηριστική του πικάντικη γεύση, το τζίντζερ δεν δίνει μόνο ένταση στο φαγητό αλλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία. Έρευνες το έχουν συνδέσει με την ανακούφιση από πόνους περιόδου, ημικρανίες, ρευματοειδή αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα.

6. Μύρτιλα

Τα μύρτιλα, γλυκόξινα και γεμάτα χρώμα, περιέχουν υψηλές ποσότητες ανθοκυανινών που καταπολεμούν τη φλεγμονή. Ενδέχεται να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και καρκίνου, ενώ η υψηλή τους περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες φαίνεται να προστατεύει από τη γνωστική εξασθένηση που σχετίζεται με την ηλικία.

7. Σκούρα φυλλώδη λαχανικά

Σπανάκι, λάχανο kale, φύλλα παντζαριού ή κάρδαμο: όλα πλούσια σε βιταμίνες Α, C και Κ, αλλά και σε φυτοχημικά όπως β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Αυτές οι ενώσεις δρουν ενάντια στη χρόνια φλεγμονή και ενισχύουν τη συνολική υγεία. Ακόμη κι αν προσθέσετε μόνο μια χούφτα φρέσκα ή κατεψυγμένα φύλλα στο smoothie σας, θα επωφεληθείτε.