Παρότι η Elizabeth Taylor ήταν γνωστή για την πολυτελή της αισθητική σε κοσμήματα και μόδα, οι γαστρονομικές της προτιμήσεις λέγεται πως ήταν εντυπωσιακά απλές. Όπως και η φίλη της, Audrey Hepburn, αγαπούσε πάνω απ’ όλα ένα διαχρονικό ιταλικό πιάτο που ανακάλυψε στο Πορτοφίνο: σπαγγέτι με σάλτσα ντομάτας.

Διαβάστε ακόμη: Food reset: 6 τρόποι να φροντίσετε τη διατροφή σας μετά τις διακοπές

Ο έρωτάς της Elizabeth Taylor για τη Ριβιέρα της Ιταλίας είναι πλέον θρυλικός. Το Πορτοφίνο ήταν το μέρος όπου πέρασε πολλούς μήνες του μέλιτος και όπου ο Richard Burton της έκανε πρόταση γάμου το 1964 (για πρώτη φορά). Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών της, συνήθιζε να διαμένει στο λαμπερό ξενοδοχείο Splendido, έναν καταφύγιο στην κορυφή του λόφου που φιλοξένησε πολλές από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της εποχής, από την Grace Kelly μέχρι τον Charlie Chaplin.

Έτσι, όταν επισκέφθηκε το Splendido, ο σεφ του ξενοδοχείου, Corrado Corti, δημιούργησε προς τιμήν της ένα ξεχωριστό πιάτο: Spaghetti alla Elizabeth Taylor. Απλό αλλά αδιαμφισβήτητα εντυπωσιακό, αποτελεί μια κομψή παραλλαγή του κλασικού spaghetti pomodoro — σχεδιασμένο για μια σταρ, αλλά λατρεμένο από όποιον είχε την τύχη να το δοκιμάσει.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Splendido (@belmondhotelsplendido)

Πώς να φτιάξετε σπαγγέτι αλά Elizabeth Taylor

Η συνταγή—η οποία σερβίρεται ακόμα στο Splendido, μέλος της αλυσίδας πολυτελών ξενοδοχείων Belmond—βασίζεται σε τρία είδη ντομάτας, το καθένα με τη δική του ξεχωριστή προετοιμασία: Datterini για γλυκύτητα, San Marzano για σώμα και πλούσια γεύση, και φρέσκες ντοματίνια για φρεσκάδα και οξύτητα. Ο συνδυασμός αυτός δημιουργεί μια δυναμική γευστική εμπειρία και υφή που δύσκολα επιτυγχάνεται με μια απλή, γρήγορη σάλτσα.

Αν δεν μπορείτε να βρείτε Datterini και San Marzano (ιταλική ποικιλία ντομάτας), οποιαδήποτε μικρή, γλυκιά ντομάτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο. Ωστόσο, στην Ιταλία, οι αυθεντικές Datterini είναι εξαιρετικά αγαπητές για τη χαμηλή τους οξύτητα και τη φυσικά έντονη γεύση τους. Επιπλέον, σε αντίθεση με τις περισσότερες σάλτσες για ζυμαρικά που παρασκευάζονται κυρίως στην κατσαρόλα, το μεγαλύτερο μέρος της μαγείας εδώ συμβαίνει στον φούρνο.

Διαβάστε ακόμη: Τι είναι η δίαιτα ProLon που μιμείται τη διαλειμματική νηστεία;

Υλικά:

250 γρ. φρέσκες ντομάτες Datterini, κομμένες στη μέση κατά μήκος

3–4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο

½ κουτ. γλυκού μαλακή καστανή ζάχαρη

¼ κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού

½ κουτ. γλυκού θαλασσινό αλάτι

1 κονσέρβα (400 γρ.) ξεφλουδισμένες ντομάτες San Marzano

500 γρ. σπαγγέτι

200 γρ. φρέσκα ντοματίνια

50 ml ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες και ψιλοκομμένες

μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού, χοντροκομμένα

1 πρέζα αποξηραμένη ρίγανη

Εκτέλεση: 

1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 80°C. Τοποθετήστε τις ντομάτες Datterini σε μεγάλο ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και πασπαλίστε με το ψιλοκομμένο θυμάρι, την καστανή ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και το θαλασσινό αλάτι. Ψήστε για 3 ώρες μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν εξωτερικά.

2. Στραγγίστε τις ντομάτες San Marzano και κρατήστε τον χυμό τους σε ξεχωριστό μπολ. Κόψτε τις ντομάτες σε λωρίδες.

3. Βράστε τα σπαγγέτι σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, μέχρι να είναι al dente.

4. Καθώς βράζουν τα ζυμαρικά, σοτάρετε τα ντοματίνια σε μεγάλο τηγάνι με το ελαιόλαδο και το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσουν.

5. Προσθέστε τις κομμένες ντομάτες San Marzano μαζί με τον χυμό τους στο τηγάνι και αφήστε να σιγοβράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Διορθώστε τη γεύση με αλάτι, πιπέρι ή μια πρέζα ζάχαρη, αν χρειάζεται.

6. Μόλις τα σπαγγέτι είναι al dente, προσθέστε τα στο τηγάνι με τη σάλτσα μαζί με λίγο νερό από το βράσιμο και ανακατέψτε καλά ώστε να καλυφθούν πλήρως από τη σάλτσα. Προσθέστε τις καραμελωμένες ντομάτες Datterini, τον βασιλικό και τη ρίγανη.

7. Ανακατέψτε όλα τα υλικά απαλά και σερβίρετε τα ζυμαρικά ζεστά, σε γενναιόδωρη μερίδα στο πιάτο.

Photo credit: Getty Images