Κεφίρ: 8 αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία

Το κεφίρ, βασικό τρόφιμο σε πολλές κουλτούρες παγκοσμίως, έχει αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα στην κοινότητα της φυσικής υγείας.
Το κεφίρ είναι ένα ζυμωμένο τρόφιμο που παράγεται προσθέτοντας σπόρους ζυμομυκήτων και γαλακτικών βακτηρίων σε γάλα αγελάδας ή κατσίκας.
Το κεφίρ έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, ενώ ολοένα και περισσότερες έρευνες υποστηρίζουν τα οφέλη του για την υγεία.
Διαβάστε ακόμη: Μηλόξιδο: 4 αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία
1. Είναι εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών
Μια μερίδα 1 κούπας κεφίρ με χαμηλά λιπαρά περιέχει:
- Πρωτεΐνη: 9 γραμμάρια
- Ασβέστιο: 36% της συνιστώσας ημερήσιας ποσότητας (ΣΗΠ) για ενήλικες
- Φώσφορο: 20% της ΣΗΠ
- Βιταμίνη B12: 29% της ΣΗΠ
- Ριβοφλαβίνη (B2): 25% της ΣΗΠ
- Μαγνήσιο: 7% της ΣΗΠ
- Βιταμίνη D: 12% της ΣΗΠ
Επιπλέον, το κεφίρ περιέχει περίπου 104 θερμίδες, 11,6 γραμμάρια υδατανθράκων και 2-3 γραμμάρια λίπους, ανάλογα με τον τύπο γάλακτος που χρησιμοποιείται. Περιέχει επίσης μια ποικιλία βιοενεργών ενώσεων, όπως οργανικά οξέα και πεπτίδια, που συμβάλλουν στα οφέλη του για την υγεία.
2. Περιέχει περισσότερα προβιοτικά από το γιαούρτι
Τα προβιοτικά είναι «φιλικά βακτήρια» που ζουν στο σώμα μας (κυρίως στο έντερο) και βοηθούν στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Τα προβιοτικά βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού από λοιμώξεις που προκαλούνται από παθογόνα μικρόβια. Το γιαούρτι είναι το πιο γνωστό προβιοτικό τρόφιμο στη Δυτική διατροφή, αλλά το κεφίρ είναι στην πραγματικότητα μια πολύ πιο ισχυρή πηγή προβιοτικών. Οι κόκκοι κεφίρ περιέχουν έως και 61 διαφορετικά στελέχη βακτηρίων και ζυμών, καθιστώντας τους μια εξαιρετικά πλούσια και ποικιλόμορφη πηγή προβιοτικών, αν και αυτή η ποικιλία μπορεί να διαφέρει.
3. Έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες
Ορισμένα προβιοτικά στο κεφίρ θεωρείται ότι προστατεύουν από μολύνσεις. Αυτό περιλαμβάνει το προβιοτικό Lactobacillus kefiri, το οποίο είναι μοναδικό για το κεφίρ. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το προβιοτικό μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη διαφόρων επιβλαβών βακτηρίων, όπως η Salmonella, το Helicobacter pylori και το E. coli. Το κεφιράν, ένας τύπος υδατανθράκων που περιέχεται στο κεφίρ, έχει επίσης αντιβακτηριακές ιδιότητες.
4. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών και να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης
Η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται από την μείωση της οστικής πυκνότητας και αποτελεί σοβαρή ανησυχία στις δυτικές χώρες. Είναι ιδιαίτερα συχνή στις ηλικιωμένες γυναίκες και αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο καταγμάτων. Η εξασφάλιση επαρκούς πρόσληψης ασβεστίου είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να βελτιωθεί η υγεία των οστών και να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της οστεοπόρωσης.
Το πλήρες κεφίρ δεν είναι μόνο εξαιρετική πηγή ασβεστίου, αλλά περιέχει επίσης βιταμίνη Κ2 — η οποία παίζει κεντρικό ρόλο στον μεταβολισμό του ασβεστίου. Αυτό οδηγεί σε βελτιωμένη οστική πυκνότητα, γεγονός που θα βοηθήσει στην πρόληψη των καταγμάτων.
5. Μπορεί να έχει προστατευτική δράση κατά του καρκίνου
Ο καρκίνος είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Εμφανίζεται όταν τα ανώμαλα κύτταρα στο σώμα σας αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα, όπως δημιουργώντας όγκους. Τα προβιοτικά στα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα θεωρείται ότι μειώνουν την ανάπτυξη των όγκων ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Επομένως, είναι πιθανό το κεφίρ να βοηθήσει στη μάχη κατά του καρκίνου. Μία παλαιότερη μελέτη in vitro (σε σωλήνα) διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα κεφίρ μείωσε τον αριθμό των ανθρώπινων κυττάρων καρκίνου του μαστού κατά 56%, σε σύγκριση με μόλις 14% για το εκχύλισμα γιαουρτιού. Ωστόσο απαιτούνται μελέτες σε ανθρώπους πριν από την εξαγωγή τελικών συμπερασμάτων.
Διαβάστε ακόμη: Υπερβολική πρωτεΐνη στη διατροφή: 5 συμπτώματα που δείχνουν ότι το παρακάνετε
6. Μπορεί να βοηθήσει σε πεπτικά προβλήματα
Τα προβιοτικά, όπως το κεφίρ, μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας των φιλικών βακτηρίων στο έντερο σας. Αυτός είναι ο λόγος που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη θεραπεία πολλών μορφών διάρροιας. Επιπλέον, υπάρχει αρκετή έρευνα που υποδεικνύει ότι τα προβιοτικά τρόφιμα μπορούν να ανακουφίσουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, έλκη που προκαλούνται από τη λοίμωξη H. pylori και άλλα πεπτικά προβλήματα.
7. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη
Τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν έναν υδατάνθρακα που ονομάζεται λακτόζη. Πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα ενήλικες, δεν είναι σε θέση να διασπάσουν και να αφομοιώσουν σωστά τη λακτόζη. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται δυσανεξία στη λακτόζη.
Τα γαλακτικά βακτήρια σε ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα — όπως το κεφίρ και το γιαούρτι — μετατρέπουν τη λακτόζη σε γαλακτικό οξύ, με αποτέλεσμα αυτά τα προϊόντα να έχουν πολύ λιγότερη λακτόζη από το γάλα. Επιπλέον, περιέχουν ένζυμα που βοηθούν στην περαιτέρω διάσπαση της λακτόζης.
8. Μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα αλλεργιών και άσθματος
Άτομα με υπερευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο επιρρεπή σε αλλεργίες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν καταστάσεις όπως το άσθμα.
Σε μελέτες σε ζώα, το κεφίρ έχει δείξει ότι καταστέλλει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις που σχετίζονται με αλλεργίες και άσθμα.
Photo credit: iStock