Στη διατροφή, συχνά σκεφτόμαστε με όρους «υγιεινό» ή «ανθυγιεινό». Όμως, δεν είναι μόνο το τι τρώτε που μετράει, αλλά και το πώς συνδυάζετε τα τρόφιμα μεταξύ τους. Κάποιες τροφές, αν καταναλωθούν μαζί, μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση πολύτιμων θρεπτικών συστατικών ή να προκαλέσουν δυσφορία στον οργανισμό σας. Όπως μας εξηγεί η Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος MSc, MBA, SRD το σώμα μας δεν επεξεργάζεται πάντα όλες τις ενώσεις με τον ίδιο τρόπο. Μερικές αλληλεπιδρούν, μπλοκάροντας βιταμίνες και μέταλλα, ενώ άλλες αυξάνουν υπερβολικά την πρόσληψη συγκεκριμένων στοιχείων. Δείτε ποιοι συνδυασμοί τροφών πρέπει να αποφεύγονται, αν θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα οφέλη της διατροφής σας.

Διαβάστε ακόμη: Δεν σας αρέσει το γάλα; 4 τροφές πλούσιες σε ασβέστιο

Φακές με τυρί

Οι φακές αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικού (μη-αιμικού) σιδήρου, ενώ το τυρί είναι πλούσιο σε ασβέστιο, ένα μέταλλο που μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του σιδήρου στο έντερο. Έτσι, αν τρώτε τα δύο μαζί, ο οργανισμός σας αξιοποιεί λιγότερο σίδηρο από τις φακές, κάτι που μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει σημασία αν έχετε ήδη χαμηλά επίπεδα ή τάση για σιδηροπενία.

Συμβουλή: Προτιμήστε να καταναλώνετε τις φακές σας με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (π.χ. λίγο λεμόνι ή μια φρέσκια σαλάτα με ντομάτα και πιπεριά), που ενισχύουν την απορρόφηση του σιδήρου, και κρατήστε τα γαλακτοκομικά για άλλη ώρα της ημέρας.

Διαβάστε ακόμη: Λαμβάνετε φάρμακα; Ποιες τροφές πρέπει να προσέξετε

Γάλα με εσπεριδοειδή

Ένα ποτήρι γάλα με λίγα μανταρίνια μπορεί να σας φαίνεται αθώο, αλλά ο συνδυασμός αυτός κρύβει παγίδες. Τα οξέα που περιέχονται στα εσπεριδοειδή (όπως πορτοκάλια ή λεμόνια) κάνουν τις πρωτεΐνες του γάλακτος να «κόβουν», δηλαδή να πήζουν. Το αποτέλεσμα είναι ένα μείγμα που δυσκολεύει την πέψη και μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, αέρια ή δυσπεψία. Αν μάλιστα έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, τα συμπτώματα μπορεί να γίνουν πιο έντονα.

Συμβουλή: Απολαύστε το γάλα ή το γιαούρτι σας σε διαφορετικό γεύμα από τα εσπεριδοειδή. Έτσι, θα αποφύγετε την ενόχληση και θα ωφεληθείτε από τα θρεπτικά συστατικά και των δύο.

Μαύρη σοκολάτα με γάλα

Η μαύρη σοκολάτα υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο (70% και άνω) είναι γνωστή για τα αντιοξειδωτικά της, που συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην προστασία της καρδιάς. Ωστόσο, αν τη συνδυάσετε με ένα ποτήρι γάλα, τα πρωτεϊνικά στοιχεία του γάλακτος «μπλοκάρουν» την απορρόφηση των πολύτιμων φλαβονοειδών. Έτσι, ακυρώνετε σχεδόν όλα τα οφέλη που θα παίρνατε από τη σοκολάτα.

Συμβουλή: Αν λατρεύετε τη μαύρη σοκολάτα, προτιμήστε να τη φάτε μόνη της ή μαζί με ξηρούς καρπούς. Το γάλα αφήστε το για άλλη στιγμή της ημέρας.

Καφές με μπανάνα

Το γρήγορο πρωινό με έναν καφέ και μια μπανάνα φαίνεται πρακτικό, αλλά μπορεί να σας αφήσει με… άδεια μπαταρία. Ο καφές παρέχει καφεΐνη, διεγείροντας τον οργανισμό, ενώ η μπανάνα προσφέρει γρήγορους υδατάνθρακες που ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα. Η ενέργεια αυτή, όμως, είναι σύντομη. Μόλις το σάκχαρο πέσει, νιώθετε ακόμη πιο κουρασμένοι και πεινασμέμοι από πριν.

Συμβουλή: Ξεκινήστε τη μέρα με νερό και μια πηγή πρωτεΐνης (π.χ. αυγά ή γιαούρτι). Έπειτα, απολαύστε τον καφέ σας και, αν θέλετε, προσθέστε και τη μπανάνα για πιο ισορροπημένο αποτέλεσμα.

Φυστικοβούτυρο με ρυζογκοφρέτες

Η αντίθεση του τραγανού με το κρεμώδες είναι δελεαστική, αλλά αυτή η επιλογή δεν θα σας κρατήσει χορτάτους για πολύ. Οι ρυζογκοφρέτες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, οπότε αυξάνουν γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα, ενώ το φυστικοβούτυρο δεν παρέχει αρκετές φυτικές ίνες για να επιβραδύνει τη διαδικασία. Το αποτέλεσμα είναι ότι πεινάτε ξανά πολύ σύντομα.

Συμβουλή: Συνδυάστε το φυστικοβούτυρο με ψωμί ολικής άλεσης ή με φέτες μήλου. Έτσι, θα έχετε φυτικές ίνες, βιταμίνες και περισσότερη ενέργεια που διαρκεί.

Αλκοόλ με καφεΐνη

Το κοκτέιλ espresso martini μπορεί να είναι της μόδας, αλλά ο συνδυασμός αλκοόλ με καφεΐνη είναι επικίνδυνος. Η καφεΐνη δρα διεγερτικά, ενώ το αλκοόλ κατασταλτικά. Όταν τα καταναλώνετε μαζί, η καφεΐνη «καλύπτει» την αίσθηση μέθης, κάνοντάς σας να πιστεύετε ότι αντέχετε περισσότερο ποτό απ’ ό,τι πραγματικά συμβαίνει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση αλκοόλ και αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης ή ατυχημάτων.

Συμβουλή: Αν θέλετε να απολαύσετε ένα ποτό με καφεΐνη, φροντίστε να το καταναλώνετε αργά, συνοδεύοντάς το με νερό, ή προτιμήστε να πιείτε τον καφέ σας ξεχωριστά από το αλκοόλ.

Σπανάκι με κόκκινο κρασί

Ο συνδυασμός σπανακιού με κόκκινο κρασί δεν είναι ιδανικός, γιατί το σπανάκι αποτελεί σημαντική πηγή μη-αιμικού σιδήρου, ενώ οι τανίνες που περιέχονται στο κρασί δεσμεύουν τον σίδηρο και περιορίζουν την απορρόφησή του από το έντερο. Αυτό σημαίνει ότι, αν και απολαμβάνετε ένα θρεπτικό πιάτο, ο οργανισμός σας λαμβάνει λιγότερο σίδηρο από αυτό.

Συμβουλή: Προτιμήστε να συνοδεύετε το σπανάκι με ένα ποτήρι νερό ή ένα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, ώστε η βιταμίνη C να ενισχύσει την απορρόφηση του σιδήρου, και απολαύστε το κρασί σας λίγες ώρες αργότερα.

Τι να θυμάστε

Δεν χρειάζεται να φοβάστε τους συνδυασμούς τροφών ή να σκέφτεστε με όρους «απαγορεύεται». Η διατροφή δεν είναι μαύρο ή άσπρο, είναι ισορροπία. Αν όμως έχετε διατροφικές ελλείψεις, προβλήματα υγείας ή απλώς θέλετε να αξιοποιήσετε στο μέγιστο τα γεύματά σας, η προσοχή σε αυτές τις λεπτομέρειες μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Photo credit: via Pinterest