Οι ειδικοί μακροζωίας προτείνουν: φάτε περισσότερες από αυτές τις τροφές

Αν θέλετε να ζήσετε περισσότερα και καλύτερα χρόνια, το μυστικό μπορεί να κρύβεται στο πιάτο σας. Οι ειδικοί στη μακροζωία συμφωνούν ότι ορισμένες τροφές έχουν τη δύναμη να ενισχύσουν την υγεία σας.
Όλοι θέλουμε να νιώθουμε καλά, μέσα και έξω, και ο κόσμος του wellness συνεχώς μας φέρνει νέες τάσεις και συμβουλές για να το πετύχουμε. Ωστόσο, η απάντηση σε πολλά ζητήματα υγείας βρίσκεται μπροστά μας όλη την ώρα. Όταν πρόκειται για την υγεία του εντέρου και τη συνολική ευεξία, είναι ώρα να επιστρέψουμε στις βασικές αξίες: τις πολυφαινόλες.
Διαβάστε ακόμη: Είναι οι φυτικές τοξίνες το μυστικό της μακροζωίας;
«Οι πολυφαινόλες είναι μια κατηγορία φυτικών ενώσεων που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα βότανα, τα μπαχαρικά, τα δημητριακά κ.λπ.», εξηγεί η Αναστασία Κόκκαλη, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, BSC (Ηons) Glasgow Caledonian University. «Δεν συμβάλλουν μόνο στο χρώμα και τη γεύση των φυτών, αλλά τα προστατεύουν και από τη ζημιά του ήλιου και το περιβαλλοντικό στρες με πολλούς τρόπους. Μπορούν να λειτουργήσουν ως αντιοξειδωτικά, εξουδετερώνοντας τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονής και χρόνιων παθήσεων». Παράλληλα, τονίζει ότι αυτά τα συστατικά έχουν σημαντικά οφέλη και για το ανθρώπινο σώμα όταν τα καταναλώνουμε.
Διαβάστε ακόμη: Biohacking | Εκεί που η αντιγήρανση συναντά τη μακροζωία
Τι είναι οι πολυφαινόλες;
Η ειδικός τις χωρίζει σε τέσσερις βασικές κατηγορίες, η κάθε μία με μοναδικά οφέλη:
- Λιγνάνες: Υποστηρίζουν κυρίως την υγεία του παχέος εντέρου και προστατεύουν τον προστάτη, τη μήτρα και τις ωοθήκες.
- Στυλβένια: Λειτουργούν ως φυσικοί αμυντικοί μηχανισμοί, βοηθώντας τα φυτά να αποτρέπουν ασθένειες.
- Φαινολικά οξέα: Βρίσκονται σε μπαχαρικά όπως η κανέλα και η ρίγανη και μπορούν να ενισχύσουν την καρδιαγγειακή υγεία.
- Φλαβονοειδή: Είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, απαραίτητες για την καταπολέμηση λοιμώξεων και τη μείωση φλεγμονών.
Όπως εξηγεί, ο μεγαλύτερος αντίκτυπος των πολυφαινολών αφορά το έντερό σας, το οποίο «παίζει καθοριστικό ρόλο» στην επίτευξη και διατήρηση της συνολικής υγείας του οργανισμού.
«Οι πολυφαινόλες από φυτικές τροφές μπορούν να ωφελήσουν τα βακτήρια του εντέρου με πολλούς τρόπους, κυρίως μέσω προβιοτικής δράσης. Αυτό σημαίνει ότι θρέφουν τα καλά βακτήρια με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να αναπτυχθούν, βοηθώντας τα να υπερισχύουν των επιβλαβών βακτηρίων που προέρχονται από επεξεργασμένες ή τοξικές τροφές».
Πέρα από την υγεία του εντέρου
«Οι πολυφαινόλες προστατεύουν τους ιστούς του σώματός σας από το οξειδωτικό στρες και άλλα παρόμοια προβλήματα», προσθέτει η ειδικός, σημειώνοντας ότι αυτό τις καθιστά ισχυρό εργαλείο στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων, καρδιαγγειακών προβλημάτων και φλεγμονών. Η δύναμη των πολυφαινολών μπορεί να αναστρέψει ήδη υπάρχουσες παθήσεις, από καρδιοπάθειες, διαβήτη, αυτοάνοσα νοσήματα, αρθρίτιδα μέχρι νευρολογικές διαταραχές.
Τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες για καθημερινή κατανάλωση
Για να επωφεληθείτε εντάξτε αυτές τις τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες στη διατροφή σας το συντομότερο δυνατό. Και σε ό,τι αφορά την ποσότητα, δεν υπάρχει κάτι σαν “πολύ” πολυφαινόλες. Μην ψάχνετε μακριά, η κουζίνα σας είναι ο θησαυρός σας.
Μπαχαρικά: Γαρύφαλλο, γλυκάνισο, κάπαρη, κάρυ, τζίντζερ, κύμινο, κανέλα, φασκόμηλο, κρόκος Κοζάνης, δυόσμος, δεντρολίβανο, ρίγανη
Αποξηραμένα βότανα: Μέντα, ρίγανη, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, θυμάρι, βασιλικός, λεμονόχορτο, μαϊντανός, μαντζουράνα
Ροφήματα: Μαύρο τσάι, πράσινο τσάι, κακάο, κόκκινο κρασί, χυμός ροδιού
Φρούτα εποχής & μούρα: Πορτοκάλια, μήλα, βερίκοκα, βατόμουρα, κεράσια, δαμάσκηνα, φραγκοστάφυλα, φράουλες, σμέουρα, αβοκάντο, ρόδι
Λαχανικά: Κόκκινα κρεμμύδια, σπανάκι, μπρόκολο, τοπικά χόρτα, ραντίτσιο
Έλαια: Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, λάδι καρύδας
Ξηροί καρποί & σπόροι: Κάστανα, πεκάν, καρύδια, λιναρόσπορος (αλεσμένος)
Μαύρη σοκολάτα: Με περιεκτικότητα 70% κακάο ή και περισσότερο αν αντέχετε την πικρή γεύση
Η καθημερινή ενσωμάτωση αυτών των τροφών στη διατροφή σας μπορεί να γίνει ένα σημαντικό βήμα για πιο υγιή έντερο, πιο δυνατά κύτταρα και, συνολικά, καλύτερη ποιότητα ζωής.
Photo credit: Pavel Danilyuk