Η μπίρα χωρίς αλκοόλ θεωρείται συχνά ως μια πιο υγιεινή επιλογή, αλλά σύμφωνα με τη Dr Ji-won Hwang, ρευματολόγο στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Kyung Hee στη Σεούλ, μπορεί να πυροδοτήσει κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας.

Διαβάστε ακόμη: 8 καθημερινές συνήθειες που δεν φανταζόσασταν ότι αυξάνουν το σάκχαρο 

Με τους ανθρώπους ηλικίας 20 έως 40 ετών να αποτελούν σχεδόν το ήμισυ (48%) όλων των ασθενών με ουρική αρθρίτιδα, οι νέοι ενήλικες προειδοποιούνται όλο και περισσότερο να λαμβάνουν προφυλάξεις. Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης αρθροπάθεια που προκαλείται από τη συσσώρευση κρυστάλλων ουρικού οξέος στις αρθρώσεις. Όταν τα λευκά αιμοσφαίρια του σώματος αναγνωρίζουν αυτούς τους κρυστάλλους ως ξένους εισβολείς, προκαλούν ανοσολογική αντίδραση. Η επακόλουθη φλεγμονή ερεθίζει τα νεύρα και οδηγεί σε κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας, που συχνά γίνονται αισθητές ως ξαφνικός πόνος στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, στον αστράγαλο ή στο γόνατο.

«Η ουρική αρθρίτιδα θεωρούταν παλιά ως μια τυπική νόσος των μεσήλικων ανδρών, αλλά λόγω παραγόντων του σύγχρονου τρόπου ζωής όπως η κακή διατροφή και η κατανάλωση αλκοόλ πριν ή μετά την άσκηση, παρατηρούμε σημαντική αύξηση μεταξύ των νεότερων ενηλίκων», δήλωσε η Hwang Ji-won.

Η κατανάλωση μπίρας, η οποία περιέχει υψηλά επίπεδα πουρινών, επιδεινώνει το πρόβλημα. Όχι μόνο η διάσπαση των πουρινών παράγει περισσότερο ουρικό οξύ, αλλά και η διάσπαση του αλκοόλ από το συκώτι παράγει γαλακτικό οξύ, το οποίο εμποδίζει την αποβολή του ουρικού οξέος.

«Η ουρική αρθρίτιδα συνδέεται στενά με μεταβολικά νοσήματα όπως η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης και η κοιλιακή παχυσαρκία», πρόσθεσε η Hwang. «Θα πρέπει να θεωρείται ως προειδοποιητικό σημάδι για ευρύτερα συστημικά προβλήματα, αλλά πολλοί καθυστερούν τη θεραπεία πιστεύοντας ότι είναι απλά μια συνηθισμένη αρθρίτιδα.»

Ουρική αρθρίτιδα: Do’s και don’ts

Μια διατροφή για τη διαχείριση της ουρικής αρθρίτιδας επικεντρώνεται στα εξής:

  • Απώλεια βάρους. Έρευνες δείχνουν ότι η μείωση των θερμίδων και η απώλεια βάρους μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος και τον αριθμό των κρίσεων, ακόμα και χωρίς διατροφή περιορισμένη σε πουρίνες. Η απώλεια βάρους επίσης μειώνει την καταπόνηση των αρθρώσεων.
  • Σύνθετοι υδατάνθρακες. Για να αυξήσετε την πρόσληψή τους, καταναλώστε περισσότερα φρούτα, όπως μούρα, μήλα, ροδάκινα και πεπόνι. Επίσης, καταναλώστε περισσότερα λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης. Περιορίστε τους χυμούς φρούτων, ακόμη και εκείνους χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.
  • Καλή ενυδάτωση. Η επαρκής ενυδάτωση με νερό είναι ζωτικής σημασίας στην ουρική αρθρίτιδα, καθώς βοηθά στην απομάκρυνση του ουρικού οξέος από τον οργανισμό και στη διάλυση των κρυστάλλων ουρικού οξέος που προκαλούν τον πόνο.
  • Υγιεινά λιπαρά. Μειώστε τα λιπαρά που είναι συνήθως στερεά σε θερμοκρασία δωματίου, δηλαδή τα κορεσμένα λιπαρά. Αυτά προέρχονται από το κόκκινο κρέας, την πέτσα του κοτόπουλου και τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Άπαχες πρωτεΐνες. Εστιάστε σε άπαχο κρέας και πουλερικά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και όσπρια όπως φασόλια, ρεβίθια και φακές για την πρόσληψη πρωτεϊνών.
  • Κεράσια. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση κερασιών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας. (λινκ)
    Βιταμίνη C. Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος. Συζητήστε με τον γιατρό σας εάν ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C 500 mg είναι κατάλληλο για εσάς.
  • Καφές. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο καφές ίσως σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας. Ωστόσο, η κατανάλωση καφέ μπορεί να μην ενδείκνυται αν έχετε άλλες ιατρικές παθήσεις. Συζητήστε με τον γιατρό σας για το πόσο καφέ μπορείτε να καταναλώνετε.

Διαβάστε ακόμη: Λαμβάνετε φάρμακα; Ποιες τροφές πρέπει να προσέξετε

Τρόφιμα που πρέπει να περιοριστούν όταν έχετε ουρική αρθρίτιδα:

  • Εντόσθια και σπλάχνα. Αποφύγετε την κατανάλωση συκωτιού, νεφρών και γλυκαδιών, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες και αυξάνουν τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα.
  • Κόκκινο κρέας. Περιορίστε την ποσότητα μοσχαρίσιου, αρνίσιου και χοιρινού κρέατος.
  • Πολλά θαλασσινά. Ορισμένα είδη θαλασσινών έχουν περισσότερες πουρίνες από άλλα. Αυτά περιλαμβάνουν αντσούγιες, οστρακοειδή, σαρδέλες και μπακαλιάρο. Ωστόσο, επειδή τα θαλασσινά είναι θρεπτικά, ακόμη και άτομα με ουρική αρθρίτιδα μπορούν να καταναλώνουν μικρές ποσότητες.
  • Αλκοόλ. Η μπίρα και τα αποσταγμένα ποτά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης και εξάρσεων ουρικής αρθρίτιδας. Μην καταναλώνετε αλκοόλ κατά τη διάρκεια κρίσεων. Περιορίστε το αλκοόλ, ιδιαίτερα την μπύρα, και ανάμεσα στις κρίσεις.
  • Ζάχαρη, ιδιαίτερα σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης. Περιορίστε ή αποφύγετε τρόφιμα που περιέχουν αυτό το συστατικό, όπως δημητριακά, αρτοσκευάσματα, σάλτσες και κονσερβοποιημένες σούπες. Η υπερβολική ζάχαρη οποιουδήποτε τύπου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας, γι’ αυτό περιορίστε όλα τα γλυκίσματα.

Photo credit: @stellaartois/Instagram