Η κολοκύθα είναι γεμάτη από βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, προστατεύουν την όραση και την επιδερμίδα, ενώ συμβάλλουν και στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων. Φυσικά χαμηλή σε σάκχαρα και πλούσια σε φυτικές ίνες, αποτελεί ένα εξαιρετικά θρεπτικό και ευέλικτο τρόφιμο, ιδανικό για γλυκές αλλά και αλμυρές συνταγές. Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε κολοκύθα τακτικά;

Διαβάστε ακόμη: Πότε δεν πρέπει να τρώτε μήλα;

1. Ενισχύετε την όρασή σας

Η κολοκύθα είναι πλούσια σε β-καροτένιο, μια φυσική χρωστική που ο οργανισμός σας μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με αντιφλεγμονώδη δράση, το οποίο προστατεύει τα κύτταρα από τη φθορά και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη. Η τακτική κατανάλωση κολοκύθας συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των ματιών, ειδικά με το πέρασμα της ηλικίας.

Διαβάστε ακόμη: Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε κυδώνι;

2. Ενδυναμώνετε το ανοσοποιητικό σας

Οι βιταμίνες Α, C και Ε της κολοκύθας λειτουργούν σαν φυσική «ασπίδα» για τον οργανισμό. Ενισχύουν τον εντερικό φραγμό και βοηθούν το σώμα να αμύνεται αποτελεσματικότερα απέναντι σε ιούς και λοιμώξεις. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες της υποστηρίζουν τη σωστή λειτουργία του εντέρου, συμβάλλοντας έτσι έμμεσα στην ενίσχυση της ανοσίας.

3. Προστατεύετε την καρδιά σας

Η κολοκύθα είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο, στοιχεία που βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου καρδιοπαθειών και εγκεφαλικού. Η συστηματική κατανάλωση μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία της καρδιάς, ειδικά όταν εντάσσεται σε μια ισορροπημένη, μεσογειακού τύπου διατροφή.

4. Βελτιώνετε την πέψη σας

Μία μόνο κούπα κολοκύθας καλύπτει περίπου το ένα τρίτο της ημερήσιας ανάγκης σας σε φυτικές ίνες. Αυτές ρυθμίζουν τη λειτουργία του εντέρου, μειώνουν τα φουσκώματα και ευνοούν την ανάπτυξη «καλών» βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου. Επιπλέον, οι πολυσακχαρίτες στη φλούδα της κολοκύθας φαίνεται να συμβάλλουν στην εντερική υγεία.

5. Υποστηρίζετε τον μεταβολισμό σας

Η υψηλή περιεκτικότητα της κολοκύθας σε φυτικές ίνες και νερό χαρίζει κορεσμό για περισσότερη ώρα, βοηθώντας στη ρύθμιση της όρεξης και του βάρους. Παρότι περιέχει υδατάνθρακες, έχει λιγότερους από τρόφιμα όπως το ρύζι ή οι πατάτες, καθιστώντας την μια πιο «ελαφριά» εναλλακτική.

6. Φροντίζετε την επιδερμίδα σας

Οι βιταμίνες Α, C και Ε που περιέχει η κολοκύθα είναι πολύτιμες για το δέρμα. Η βιταμίνη Α προστατεύει από τις βλάβες του ήλιου και βελτιώνει την υφή της επιδερμίδας, ενώ οι βιταμίνες C και E, γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση, συμβάλλουν στη φυσική λάμψη και ελαστικότητα του δέρματος.

7. Μειώνετε τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου

Έρευνες δείχνουν ότι άτομα με υψηλή πρόσληψη αντιοξειδωτικών, όπως το β-καροτένιο, μπορεί να έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, του μαστού ή του παγκρέατος. Παρότι τα ευρήματα δεν είναι οριστικά, η κολοκύθα φαίνεται να συμβάλλει σε μια αντιφλεγμονώδη και προστατευτική διατροφή.

8. Εξισορροπείτε το σάκχαρο στο αίμα

Τα πρώτα ευρήματα από επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η κολοκύθα και οι σπόροι της ενδέχεται να βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους ζουν με ή κινδυνεύουν από διαβήτη. Οφείλεται πιθανότατα στο μαγνήσιο και τις φυτικές ίνες τους, που συμβάλλουν στη σταθερότητα του μεταβολισμού.

Διατροφική αξία της κολοκύθας

Μία κούπα μαγειρεμένης ή κονσερβοποιημένης κολοκύθας περιέχει περίπου:

  • 137 θερμίδες
  • 7 g λίπους
  • 19 g υδατανθράκων
  • 3 g πρωτεΐνης
  • 7 g φυτικών ινών
  • 209% της ημερήσιας συνιστώμενης βιταμίνης Α
  • 10% βιταμίνης C και 22% βιταμίνης Ε

Οι κολοκυθόσποροι αποτελούν επίσης πηγή μαγνησίου, ψευδαργύρου και πρωτεΐνης, συμβάλλοντας στην καρδιοαγγειακή και μεταβολική υγεία.

Ποιοι πρέπει να προσέχουν

Η κολοκύθα είναι ασφαλής για τους περισσότερους, ωστόσο καλό είναι να είστε προσεκτικοί εάν:

  • έχετε τροφικές αλλεργίες,
  • αντιμετωπίζετε πεπτικά προβλήματα (λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες),
  • είστε έγκυος ή θηλάζετε και χρειάζεστε διατροφική καθοδήγηση,
  • λαμβάνετε φάρμακα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα θρεπτικά συστατικά της.

Πώς να την εντάξετε στη διατροφή σας

Η κολοκύθα είναι εξαιρετικά ευέλικτη. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε:

  • σε σούπες, πουρέδες, ριζότο ή λαζάνια,
  • σε κέικ, pancakes ή smoothies,
  • σε χούμους ή ως υποκατάστατο του βουτύρου σε γλυκά,
  • ενώ οι σπόροι της είναι ιδανικοί για σνακ ή για topping σε σαλάτες και γιαούρτι.

Photo credit: Istock