Κάποτε, η λαχανίδα (ή kale) δεν είχε καμία σχέση με το status του superfood, σήμερα. Ήταν το «φτωχό χορταρικό», γνωστό κυρίως μέσα από τις διηγήσεις των γιαγιάδων που το μάζευαν από τους κήπους ή τα χωράφια (ακόμη και από τα ρείθρα των πεζοδρομίων) και το έβαζαν σε πίτες και σούπες, ιδιαίτερα τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής. Τότε, η λαχανίδα δεν ήταν διατροφική τάση, αλλά ανάγκη. Ένα χορταρικό ανθεκτικό, που φύτρωνε εύκολα και χάριζε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά σε εποχές στέρησης.

Διαβάστε ακόμη: Kombucha: Δροσιστικό trend ή επικίνδυνη παγίδα;

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως, βρέθηκε στα αζήτητα. Οι διατροφικές συνήθειες άλλαξαν, η πόλη απομάκρυνε τους ανθρώπους από τη γη και η κουζίνα «εκσυγχρονίστηκε». Νέα, πιο «μοντέρνα» υλικά μπήκαν στο τραπέζι: η πικάντικη ρόκα, το εξωτικό αβοκάντο, τα μανιτάρια πορτομπέλο και οι λιαστές ντομάτες έγιναν τα αγαπημένα των σεφ και των νοικοκυρών. Δίπλα τους, η ταπεινή λαχανίδα φάνταζε παλιομοδίτικη και ξεπερασμένη.

Διαβάστε ακόμη: Superfoods σε συμπληρώματα ομορφιάς για λαμπερή επιδερμίδα

Χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες ώσπου να ξαναμπεί στο προσκήνιο. Όταν η παγκόσμια τάση για υγιεινή διατροφή άρχισε να αναζητά ξεχασμένα, «αληθινά» τρόφιμα, η λαχανίδα επανήλθε θριαμβευτικά. Από το χωράφι και τα φτωχικά τραπέζια της δεκαετίας του ’40 βρέθηκε στα μενού των πιο διάσημων εστιατορίων και στα smoothies των wellness bloggers. Ένα χορταρικό που κάποτε συμβόλιζε τη λιτότητα, σήμερα εκπροσωπεί την επιστροφή στις ρίζες και την αξία της φυσικής τροφής, αποδεικνύοντας ότι ακόμη και τα πιο «ταπεινά» χορτατικά μπορούν να γνωρίσουν τη δική τους στιγμή δόξας.

Τι είναι η λαχανίδα;

Το kale, γνωστό και ως λαχανίδα, έχει χαρακτηριστεί δικαίως «superfood». Ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο, και ξεχωρίζει για τα μεγάλα, τραγανά φύλλα του, που μπορεί να είναι πράσινα ή μοβ, ίσια ή σγουρά. Μπορείτε να το βρείτε ολόκληρο ή ψιλοκομμένο, να το καταναλώσετε ωμό σε σαλάτες ή ελαφρώς μαγειρεμένο σε σούπες, stir-fry ή chips.

Ένα φλιτζάνι ωμού kale (περίπου 80 γρ.) προσφέρει μόλις 26 θερμίδες, αλλά είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, φολικό οξύ και φυσικά, υψηλές δόσεις βιταμίνης C.

Λαχανίδα: 5 σημαντικά οφέλη που προσφέρει στην υγεία σας

Ένα «παλιό» χορταρικό που αποδεικνύει ότι η φύση είχε πάντοτε τις πιο σύγχρονες λύσεις.

1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η λαχανίδα περιέχει τέσσερις φορές περισσότερη βιταμίνη C και διπλάσια ποσότητα σεληνίου από το σπανάκι. Παράλληλα, είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε και β-καροτένιο, δύο αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων και στη θωράκιση του οργανισμού απέναντι σε ιούς και λοιμώξεις. Αν αναζητάτε μια φυσική «ασπίδα» ενάντια στις εποχικές ιώσεις, η λαχανίδα είναι μια εξαιρετική επιλογή.

2. Προστατεύει τα οστά και τα δόντια

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της είναι η υψηλή της περιεκτικότητα σε φυτικό ασβέστιο. Σε αντίθεση με άλλα λαχανικά, έχει χαμηλά επίπεδα οξαλικών, ουσιών που μειώνουν την απορρόφηση ασβεστίου. Έτσι, το σώμα σας μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα αυτό το πολύτιμο μέταλλο. Επιπλέον,  περιέχει βιταμίνη Κ, απαραίτητη για τη μεταβολική υγεία των οστών και τη συνεργασία της με τη βιταμίνη D για την αποφυγή οστεοπόρωσης.

3. Συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς

Πλούσιο σε κάλιο, βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Παράλληλα, περιέχει ουσίες που δεσμεύουν τη χοληστερίνη και συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της στο αίμα. Ακόμη και όταν την αχνίζετε ή την κάνετε χυμό, διατηρεί τις καρδιοπροστατευτικές της ιδιότητες. Έτσι, η συχνή κατανάλωσή της μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών.

4. Προσφέρει αντικαρκινική προστασία

Η λαχανίδα είναι πλούσια σε ενώσεις όπως η σουλφοραφάνη και το ινδόλ-3-καρβινόλη, ουσίες που έχουν μελετηθεί για την ικανότητά τους να εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, ωστόσο τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.

5. Υποστηρίζει την υγεία των ματιών

Τέλος, η λαχανίδα περιέχει δύο πολύτιμα φυτοθρεπτικά συστατικά ,τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη, που προστατεύουν την όραση και μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη. Η τακτική πρόσληψή τους βοηθά στη διατήρηση της καθαρής όρασης και στην καθυστέρηση της φθοράς που προκαλεί η γήρανση.

Είναι για όλους;

Αν λαμβάνετε αντιπηκτικά φάρμακα, θα πρέπει να προσέχετε την ποσότητα λαχανίδας που καταναλώνετε, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ. Επίσης, όσοι έχουν προβλήματα με τον θυρεοειδή πρέπει να την τρώνε με μέτρο, επειδή, όπως όλα τα σταυρανθή λαχανικά, μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση ιωδίου, αν και σε μικρότερο βαθμό.

Η λαχανίδα είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας. Ενισχύει το ανοσοποιητικό, δυναμώνει τα οστά, προστατεύει την καρδιά και τα μάτια και προσφέρει αντικαρκινική δράση. Αν ακολουθείτε χορτοφαγική ή vegan διατροφή, αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο για την πρόσληψη φυτικού ασβεστίου και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών.

Photo credit: Istock