Γιατί οι Ιάπωνες αλλάζουν φύλο στα ψάρια;
Οι Ιάπωνες φροντίζουν να μη τους λείπει το χαβιάρι, έτσι προχωρούν με επέμβαση αλλαγής φύλου στους οξύρρυγχους!
Το χαβιάρι είναι για πολλούς μια απίστευτα υπερτιμημένη λιχουδιά. Άλλου δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό. Στους τελευταίους δεν συμπεριλαμβάνεται σίγουρα ο Θεός, ο οποίος μάλλον πρέπει να παρακολουθεί με φρίκη τους Ιάπωνες να μεταλλάσσουν τους αρσενικούς οξύρρυγχους (το ψάρι από το οποίο προέρχεται το χαβιάρι σε θηλυκούς, ώστε να αυξήσουν την παραγωγή χαβιαριού.
Διαβάστε ακόμη: Η La Prairie δημιουργεί την πιο ελαφριά της υφή στη σειρά Skin Caviar
Πράσινο χαβιάρι

Ουδείς γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί με τη γιαπωνέζικη μετάλλαξη των αρσενικών οξύρρυγχων σε θυληκούς.
Πολλοί πιστεύουν πως το χαβιάρι παράγεται αποκλειστικά στη Ρωσία. Οι περισσότεροι aficionados όμως γνωρίζουν πως χαβιάρι, και μάλιστα υψηλότερης ποιότητας, παράγει και το Ιράν. Στα ίδια νερά, στην Κασπία Θάλασσα. Λίγοι γνωρίζουν πως χαβιάρι παράγει και η Γαλλία, οι ΗΠΑ, ακόμη και η Ελλάδα. Για γιαπωνέζικο χαβιάρι όμως πρώτη φορά ακούμε. Τέλος πάντων, δεν αποτελεί αυτό είδηση. Έχουμε ακούσει ακόμη και για καναδέζικη φέτα.
Οι Γιαπωνέζοι είναι πολύ προσεκτικοί με ό,τι καταπιάνονται, είτε το κάνουν παραδοσιακά επί αιώνες, είτε αντιγράφοντας προϊόντα άλλων, όπως το ουίσκι, όπου έχουν φτάσει να παράγουν αποστάγματα ανώτερης ποιότητας κι από τους Σκοτσέζους. Παρομοίως παράγουν τα ακριβότερα σταφύλια και πεπόνια στον κόσμο, σε μια κλιματική ζώνη, όπου βρίσκεται η Ιαπωνία, η οποία δεν ευνοεί την καλλιέργεια τέτοιων προϊόντων.
Διαβάστε ακόμη: Αντιγήρανση ματιών: 3 κορυφαίες θεραπείες αντί για βλεφαροπλαστική

Στην αριστουργηματική ταινία “Η γιορτή της Μπαμπέτ” (1988) οι συνδαιτημόνες απολαμβάνουν χαβιάρι με κρέμα γάλακτος.
Το θέμα του χαβιαριού το πήραν λοιπόν πολύ σοβαρά οι Ιάπωνες επιστήμονες και προέβησαν σε ένα ανοσιούργημα: κατάφεραν να μετατρέψουν τους νεαρούς αρσενικούς οξύρρυγχους σε θηλυκούς!
Και μη φανταστείτε μετά από πολύπλοκες πρωτοπόρες επεμβάσεις, αλλά μέσω της τροφής. Για να το πετύχουν αυτό, οι ερευνητές προσάρμοσαν τη διατροφή των νεαρών οξύρρυγχων ενσωματώνοντας μια ένωση ισοφλαβονών, μορίων που προέρχονται από σόγια που είναι γνωστό ότι μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων, της κύριας γυναικείας ορμόνης. Μετά την κατανάλωση αυτών των συμπληρωμάτων σόγιας για περίπου έξι μήνες, τα ψάρια που θα έπρεπε να είχαν γίνει αρσενικά μεταμορφώθηκαν σε θηλυκά, ικανά να γεννήσουν αυγά πανομοιότυπα με αυτά των θηλυκών τους.
Η μετατροπή των αρσενικών οξύρρυγχων σε θηλυκούς για την αύξηση της παραγωγής χαβιαριού, θα μπορούσε να αποτελέσει μια αποτελεσματική λύση για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης, ιδίως στο πλαίσιο της προστασίας των άγριων πληθυσμών οξύρρυγχων. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος εγείρει επίσης ηθικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς διαταράσσει τον φυσικό κύκλο των οργανισμών και μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ψαριών καθώς και τη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων.
Ας ελπίσουμε πάντως οι Ιάπωνες ερευνητές να μην ασχοληθούν αντίστοιχα με τον άνθρωπο, γιατί όπως έχει αποδειχτεί κατ’ επανάληψη τα παιγνίδια με τη φύση γίνονται μπούμερανγκ που πλήττει τον άνθρωπο και τις επιδιώξεις του.
Photos media: wikidata

Φιλια Μητρομαρα