Γιατί δεν πρέπει να βάζετε μπανάνα στα smoothies σας;
Η μπανάνα είναι ιδιαίτερα θρεπτικό φρούτο και χρησιμοποιείται συχνά στα smoothies. Ωστόσο, έρευνα δείχνει ότι το συγκεκριμένο φρούτο μπορεί να μειώσει τη διατροφική αξία του ροφήματός σας.
Είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς γιατί η μπανάνα αποτελεί βασικό συστατικό των smoothies. Προσθέτει γεύση όσο και υφή, ενώ είναι αρκετά χορταστική ώστε να σας κρατά χορτάτους και να αποτρέπει την πείνα μέχρι το επόμενο γεύμα. Διατροφικά, αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών, καλίου και βιταμίνης Β6, ενώ παρέχει επίσης μαγνήσιο, βιταμίνη C και λίγη πρωτεΐνη.
Διαβάστε ακόμη: Τι είναι καλύτερο; Πολλά μικρά γεύματα ή λίγα και μεγαλύτερα;
Ωστόσο, αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε μπανάνα για να φτιάξετε ένα smoothie, καλό είναι να είστε επιλεκτικοί με το τι θα τη συνδυάσετε. Οι μπανάνες περιέχουν αυξημένα επίπεδα ενός ενζύμου που ονομάζεται πολυφαινολοξειδάση (PPO), το οποίο είναι υπεύθυνο για το μαύρισμά τους όταν κόβονται ή χτυπιούνται. Μελέτη δείχνει ότι όταν ένα φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε PPO συνδυάζεται με ένα φρούτο πλούσιο σε φλαβονόλες, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των συγκεκριμένων ευεργετικών ενώσεων που απορροφά ο οργανισμός σας.
Η έρευνα
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food and Function της Royal Society of Chemistry, εξέτασε πώς η πολυφαινολοξειδάση (PPO) επηρεάζει την βιοδιαθεσιμότητα των φλαβονολών. Για να το εξετάσουν, οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν δύο διαφορετικά smoothies: ένα με μπανάνα, που έχει υψηλή δραστηριότητα PPO, και ένα με ανάμεικτα μούρα, που έχουν χαμηλή δραστηριότητα PPO. Παράλληλα, πήραν και μια κάψουλα φλαβανόλης για σύγκριση. Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα φλαβανόλων σε δείγματα αίματος και ούρων.
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Οι άνθρωποι που ήπιαν το smoothie με μπανάνα είχαν 84% χαμηλότερα επίπεδα φλαβανόλων σε σύγκριση με εκείνους που πήραν την κάψουλα ελέγχου.
«Μείναμε πραγματικά έκπληκτοι από το πόσο γρήγορα η προσθήκη μιας μόνο μπανάνας μείωσε τα επίπεδα φλαβανόλων στο smoothie και την απορρόφησή τους από τον οργανισμό», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Javier Ottaviani, διευθυντής του Core Laboratory της Mars Edge (τμήμα της Mars, Inc.) και συνεργαζόμενος ερευνητής στο UC Davis. «Αυτό υπογραμμίζει πώς η προετοιμασία των τροφίμων και οι συνδυασμοί τους μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση των διατροφικών ενώσεων.»
Γιατί οι φλαβονόλες είναι τόσο σημαντικές;
Μια αυξανόμενη σειρά στοιχείων υποστηρίζει την ιδέα ότι η τακτική αύξηση της πρόσληψης φλαβανολών οδηγεί σε βελτιώσεις στην υγεία, ιδιαίτερα στην καρδιαγγειακή υγεία και τη γνωστική λειτουργία. Για παράδειγμα, μία μεγάλη και αυστηρά ελεγχόμενη κλινική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι η καθημερινή πρόσληψη 500 mg φλαβανόλων μείωσε τους θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια, όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, κατά 27%.». Η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας (Academy of Nutrition and Dietetics – AND) συνιστά οι άνθρωποι να καταναλώνουν 400 έως 600 mg φλαβονοειδών ημερησίως για τη διατήρηση της καρδιομεταβολικής υγείας.
Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι φλαβανόλες παρουσιάζουν αντιβακτηριακές, αντιικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Διαβάστε ακόμη: Σπανάκι: Γιατί πρέπει να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση;
Συνδυάζοντας σωστά τα φρούτα
Πρέπει τελικά να αποκλείσουμε την μπανάνα από τα smoothies μας; Όχι βέβαια, απλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τι τη συνδυάζουμε. Οι μπανάνες ταιριάζουν υπέροχα σε smoothie με φυστικοβούτυρο ή άλλο βούτυρο ξηρών καρπών, ή μπορείτε να τις συνδυάσετε με φρούτα που έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε PPO, όπως η παπάγια, το αβοκάντο ή το αχλάδι. Αν θέλετε ένα πιο φρουτώδες smoothie με μπανάνα αλλά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε PPO, μπορείτε να τη συνδυάσετε με ανανά, πορτοκάλια ή μάνγκο.
Αν χρησιμοποιείτε τη μπανάνα απλώς για γλυκύτητα ή κρεμώδη υφή, υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές που προσφέρουν τις ίδιες ιδιότητες, σύμφωνα με την Carolyn Williams, Ph.D., R.D., καθηγήτρια γαστρονομίας και διατροφής στο Shelton State Community College στην Τασκαλούσα της Αλαμπάμα, συγγραφέα του Meals that Heal και παρουσιάστρια του podcast Happy Eating. Για παράδειγμα, μπορείτε να την αντικατασήσετε με λίγο μέλι για γλυκύτητα, ή με λίγο γιαούρτι για κρεμώδη υφή και έξτρα πρωτεΐνη.
Photo credit: iStock