Ποιο συστατικό επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου σας;
Το συστατικό που βρίσκεται σε γιαούρτι και αναψυκτικά μπορεί να βλάψει τη γνωστική σου υγεία όσο 1,6 χρόνια γήρανσης, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Ρίχνετε γλυκαντικό στον καφέ σας ή αγοράζετε επιδόρπια γιαουρτιού για πιο light απόλαυση; Νέα επιστημονική έρευνα δείχνει ότι τα γλυκαντικά που περιέχονται σε γιαούρτια, αναψυκτικά και άλλα προϊόντα μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά σας να σκέφτεστε και να θυμάστε, προκαλώντας ενδεχομένως «μακροπρόθεσμη βλάβη» στην υγεία σας.
Διαβάστε ακόμη: Είναι η τσίχλα εχθρός της υγείας σας;
Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες γλυκαντικών όπως η ασπαρτάμη και η σακχαρίνη παρουσίασαν μείωση των γνωστικών τους δεξιοτήτων κατά 62% ταχύτερα από όσους είχαν τη χαμηλότερη κατανάλωση. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό ισοδυναμεί με γήρανση περίπου 1,6 ετών.
«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν τη δυνατότητα μακροπρόθεσμης βλάβης από την κατανάλωση γλυκαντικών χαμηλών ή μηδενικών θερμίδων, ιδιαίτερα των τεχνητών γλυκαντικών και των σακχάρων αλκοολών, στη γνωστική λειτουργία», αναφέρουν οι επιστήμονες.
Διαβάστε ακόμη: Πώς θα ελέγξετε τη ζάχαρη που τρώτε
Αν και προηγούμενες μελέτες είχαν ήδη συνδέσει τα γλυκαντικά με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καρκίνο, καρδιακά προβλήματα, κατάθλιψη και άνοια, καθώς και με βλάβες στο έντερο, η νέα μελέτη εστιάζει ειδικά στη μνήμη και τη σκέψη κατά τη μέση ηλικία.
Οι ερευνητές συνιστούν, όπου είναι δυνατόν, να αντικαταστήσετε τα τεχνητά γλυκαντικά με φυσικές επιλογές όπως το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου.
Η μελέτη παρακολούθησε 12.772 εργαζόμενους στο δημόσιο στη Βραζιλία, μέσης ηλικίας 52 ετών, για περίπου οκτώ χρόνια. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους και υποβλήθηκαν σε τεστ γνωστικών ικανοτήτων, όπως η λεκτική ευφράδεια και η ανάκληση λέξεων.
Όπως διαπιστώθηκε, όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα γλυκαντικά παρουσίασαν ταχύτερη μείωση στις γνωστικές τους δεξιότητες κατά 62%, συγκριτικά με όσους τα κατανάλωναν σε μικρότερες ποσότητες. Η τάση αυτή παρατηρήθηκε μόνο στους συμμετέχοντες κάτω των 60 ετών, υπογραμμίζοντας τη σημασία να περιορίσετε τα γλυκαντικά στη μέση ηλικία.
Τα γλυκαντικά που εξετάστηκαν περιλαμβάνουν την ασπαρτάμη, τη σακχαρίνη, το ακυσουλφάμη Κ, την ερυθριτόλη, τη σορβιτόλη και την ξυλιτόλη, και συναντώνται σε αναψυκτικά, αρωματισμένα νερά, επιδόρπια χαμηλών θερμίδων και ενεργειακά ποτά.
Η Claudia Kimie Suemoto, επικεφαλής της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, επισημαίνει: «Τα γλυκαντικά χαμηλών ή μηδενικών θερμίδων συχνά θεωρούνται υγιεινή εναλλακτική της ζάχαρης. Ωστόσο, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ορισμένα γλυκαντικά μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου με την πάροδο του χρόνου».
Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών αμφισβητούν τα ευρήματα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για παρατηρητική μελέτη που δεν αποδεικνύει αιτιώδη σχέση. Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA) υπογραμμίζει ότι υπάρχει «καθιερωμένη επιστημονική συναίνεση» ότι τα γλυκαντικά είναι ασφαλή και έχουν χρησιμοποιηθεί επί δεκαετίες σε τρόφιμα, φάρμακα και ποτά.
Ωστόσο, για εσάς που θέλετε να προστατεύσετε τη μνήμη και τη σκέψη σας, η μελέτη υποδεικνύει ότι ίσως είναι καλό να περιορίσετε τη χρήση τεχνητών γλυκαντικών και να προτιμήσετε φυσικές επιλογές, όπως το μέλι.
Photo credit: Istock