Ο καφές είναι για πολλούς από εσάς μια καθημερινή συνήθεια που δύσκολα θα παραλείπατε. Το άρωμά του το πρωί, η ζεστασιά ενός φλιτζανιού στα χέρια σας, η σύντομη παύση από την ένταση της ημέρας… όλα αυτά τον κάνουν να μοιάζει αναντικατάστατος. Ωστόσο, η επιστήμη υπενθυμίζει ότι δεν έχουν όλα τα είδη καφέ την ίδια επίδραση στην υγεία σας.

Διαβάστε ακόμη: Ο καθημερινός καφές κάνει καλό στο συκώτι ή είναι επικίνδυνος

Ο τρόπος που φτιάχνετε τον καφέ σας μπορεί να επηρεάζει τη διάρκεια ζωής σας

Όλοι αγαπάμε τον καφέ, αλλά ίσως δεν έχετε συνειδητοποιήσει ότι ο τρόπος που τον παρασκευάζετε μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην υγεία σας και στη μακροζωία σας. Από το παραδοσιακό φίλτρο καφέ έως τα δυνατά espresso, η επιλογή της μεθόδου παρασκευής δεν καθορίζει μόνο τη γεύση, αλλά και τη σύνθεση των ενώσεων που πίνετε κάθε μέρα.

Διαβάστε ακόμη: Πώς επηρεάζει ο καφές την επιδερμίδα σας, σύμφωνα με τον δερματολόγο

Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι ο φιλτραρισμένος καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο, ενώ οι μέθοδοι χωρίς φίλτρο, όπως η French press ή το espresso, αυξάνουν τη χοληστερίνη. Τα κύρια υπεύθυνα στοιχεία είναι οι διτερένες, όπως η καφεστόλη και η καχβεόλη, που συσσωρεύονται στο αίμα και αυξάνουν τα επίπεδα LDL χοληστερίνης. Όταν χρησιμοποιείτε φίλτρο, οι περισσότερες από αυτές τις ενώσεις παγιδεύονται, ενώ στα μη φιλτραρισμένα ροφήματα περνούν ελεύθερα.

Η δρ Trisha Pasricha από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ εξηγεί ότι οι πιο ασφαλείς καφέδες προέρχονται από παραδοσιακές καφετιέρες ή οποιαδήποτε μέθοδο που χρησιμοποιεί καφέ φίλτρο. Μεγάλες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι πίνουν φιλτραρισμένο καφέ όχι μόνο ζουν περισσότερο σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ, αλλά και περισσότερο από όσους καταναλώνουν espresso καθημερινά. Ακόμη και ο στιγμιαίος καφές, που παράγεται από φιλτραρισμένο, αποξηραμένο καφέ, περιέχει πολύ λίγες διτερένες και είναι καρδιοπροστατευτικός.

Τι έδειξε μελέτη σε 500.000 συμμετέχοντες

Μια μεγάλη νορβηγική μελέτη που παρακολούθησε πάνω από μισό εκατομμύριο ενήλικες για δύο δεκαετίες έδειξε ότι όσοι πίνουν φιλτραρισμένο καφέ έχουν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από όσους πίνουν μη φιλτραρισμένο καφέ ή καθόλου καφέ. Επιπλέον, μια μελέτη από τα πανεπιστήμια Ουψάλα και Τσάλμερς απέδειξε ότι αντικαθιστώντας τρία φλιτζάνια γαλλικής πρέσας με φιλτραρισμένο καφέ πέντε ημέρες την εβδομάδα μειώνεται η LDL χοληστερίνη κατά περίπου 0,58 mmol/L και μειώνεται σημαντικά ο μακροπρόθεσμος καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Η French press, αν και κομψή, αφήνει τα λιπαρά στοιχεία να περάσουν στο φλιτζάνι σας. Το espresso, παρότι παρασκευάζεται υπό πίεση, δεν τα φιλτράρει. Αν πίνετε καθημερινά αρκετά φλιτζάνια μη φιλτραρισμένου καφέ, μπορεί να αυξηθεί σταδιακά η χοληστερίνη, ειδικά αν έχετε προδιάθεση για καρδιακά προβλήματα.

Οι παραδοσιακές μέθοδοι έχουν μακρά παράδοση φιλτραρίσματος: ο καφές παρασκευάζεται αργά σε μεταλλικό φίλτρο και στη συνέχεια αναμειγνύεται με γάλα, χωρίς να αφήνονται τα λιπαρά στο τελικό ρόφημα. Η επιστήμη επιβεβαιώνει πλέον ότι αυτή η μέθοδος είναι καρδιοπροστατευτική.

Μικρές αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά. Προτιμήστε φιλτραρισμένο καφέ ή στιγμιαίο, περιορίστε τη ζάχαρη και την κρέμα, και πίνετε έως τρία-τέσσερα φλιτζάνια ημερησίως πριν τις 4 μ.μ. Με αυτόν τον τρόπο, ο καφές σας δεν θα είναι μόνο γευστικός αλλά και σύμμαχος της υγείας και της μακροζωίας σας.

Ο φιλτραρισμένος καφές, όταν καταναλώνεται με μέτρο, έως 3½ φλιτζάνια ημερησίως, όχι μόνο μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία, αλλά σας προσφέρει και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην προστασία από καρδιοπάθειες, διαβήτη τύπου 2 και νευροεκφυλιστικές νόσους όπως το Πάρκινσον.

Έτσι, αν θέλετε να απολαμβάνετε τον καφέ σας καθημερινά χωρίς ενοχές για την καρδιά σας, ο φιλτραρισμένος καφές αποτελεί την πιο ασφαλή επιλογή. Έτσι, μπορείτε να συνεχίσετε τη συνήθειά σας με ηρεμία και γνώση, φροντίζοντας ταυτόχρονα την υγεία σας.

Photo credit: Istock