Όταν προτιμάτε να τρώτε το πρωινό σας με κουτάλι αντί για πιρούνι, δύο από τις πιο γευστικές και υγιεινές επιλογές είναι το γιαούρτι και η βρόμη. Ωστόσο, καθεμία από αυτές προσφέρει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, και η επιλογή εξαρτάται από τους στόχους και τις προτιμήσεις σας για την ημέρα.

Διαβάστε ακόμη: Το πρωινό της Gwyneth Paltrow: Γιατί αξίζει να το δοκιμάσετε;

Η βρόμη είναι πλούσια σε ίνες και παρέχει αργά αφομοιώσιμους υδατάνθρακες που προσφέρουν διαρκή ενέργεια. Από την άλλη, το γιαούρτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και προβιοτικά, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου.

Δεν είναι όμως μόνο το αν τρώτε γιαούρτι ή βρόμη που καθορίζει την αξία του γεύματός σας. Μπορείτε να αυξήσετε σημαντικά τα θρεπτικά συστατικά προσθέτοντας φρέσκα toppings ή, αντίθετα, να γεμίσετε το μπολ σας με περιττή ζάχαρη.

Διαβάστε ακόμη: Μετά τα 40: 5 λάθη που κάνετε στο πρωινό και σας παχαίνουν

Πρωτεΐνη στο πρωινό

Και οι δύο επιλογές προσφέρουν ικανοποιητική πρωτεΐνη κάνοντας το πρωινό χορταστικό. Το κανονικό γιαούρτι περιέχει περίπου 5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα, όσο και μια μερίδα βρόμης. Ωστόσο, το γιαούρτι διπλασιάζει ή και υπερβαίνει αυτό το ποσοστό, φτάνοντας συνήθως τα 12 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα. Αν προσθέσετε γάλα ή κάποιο υποκατάστατο πλούσιο σε πρωτεΐνη στη βρόμη, μπορείτε να αυξήσετε την πρωτεΐνη έως και 10-12 γραμμάρια ανά μερίδα. Προσθέτοντας ξηρούς καρπούς, σπόρους ή φυστικοβούτυρο, η πρωτεΐνη αυξάνεται ακόμα περισσότερο.

Η τελική ποσότητα πρωτεΐνης εξαρτάται από τον τύπο του γιαουρτιού και τον τρόπο παρασκευής της βρόμης. Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο επιλογές μπορούν να προσφέρουν ένα γεύμα γεμάτο πρωτεΐνη για να ξεκινήσετε τη μέρα σας.

Άλλα θρεπτικά συστατικά

Το γιαούρτι παρέχει, εκτός από πρωτεΐνη, καλά λιπαρά (με χαμηλά λιπαρά ή πλήρες) και ασβέστιο για δυνατά οστά, ενώ τα προβιοτικά του συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου.

Η βρόμη είναι ένα φυσικά χωρίς γλουτένη δημητριακό ολικής άλεσης, πλούσιο σε ίνες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Ποιο πρωινό χορταίνει περισσότερο;

Και οι δύο επιλογές διατηρούν την αίσθηση κορεσμού για ώρες. Η βρόμη, σε συνδυασμό με γάλα ή γαλακτοκομικό υποκατάστατο πλούσιο σε λίπος και πρωτεΐνη, και προσθήκη ξηρών καρπών ή σπόρων, σας χορταίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το γιαούρτι είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνη, και πιο χορταστικό με λίγα λιπαρά και προσθήκη φρούτων ή σπόρων για επιπλέον ίνες.

Οφέλη για την καρδιά

Το γιαούρτι περιέχει θρεπτικά συστατικά ευεργετικά για την καρδιά, όπως βιταμίνες Α και D, ασβέστιο και προβιοτικά. Η βρόμη, με τις φυτικές της ίνες, βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος.

Πιθανά μειονεκτήματα

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος και για τις δύο επιλογές είναι η προσθήκη περιττής ζάχαρης. Συνιστάται να επιλέγετε απλή βρόμη και γιαούρτι χωρίς ζάχαρη και να προσθέτετε φρούτα, ξηρούς καρπούς ή σπόρους για γλυκιά γεύση.

Και οι δύο επιλογές είναι υγιεινές και μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό ξεκίνημα για τη μέρα σας. Η επιλογή εξαρτάται από τις προτιμήσεις σας και το τι σας χορταίνει καλύτερα. Εναλλάσσετε μεταξύ τους ή προσθέτετε άλλες θρεπτικές επιλογές για να εξασφαλίσετε ποικιλία και πληρότητα στη διατροφή σας.

Photo credit: Istock