Αν θέλετε να ενισχύσετε την παραγωγή του κολλαγόνου στο δέρμα σας δεν χρειάζεστε ακριβές κρέμες. Μια πρωτοποριακή μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Otago, Τμήμα Ιατρικής – Christchurch Ōtautahi, έδειξε ότι η παραγωγή κολλαγόνου και η ανανέωση του δέρματος αντιδρούν άμεσα στην ποσότητα βιταμίνης C που καταναλώνουμε. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο διεθνές Journal of Investigative Dermatology, αποκαλύπτει ότι τα επίπεδα βιταμίνης C στο δέρμα συνδέονται στενά με τα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα και μπορούν να ενισχυθούν με την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων.

Διαβάστε ακόμη: Serum με βιταμίνη C: Το Νο1 πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε πριν το χρησιμοποιήσετε

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 12 υγιείς ενήλικες στη Νέα Ζηλανδία και στη Γερμανία και έδειξε ότι η αύξηση των επιπέδων βιταμίνης C στο πλάσμα με την κατανάλωση δύο ακτινιδίων Gold Kiwi καθημερινά αυξάνει την ποσότητα της βιταμίνης στο δέρμα. Το αποτέλεσμα ήταν βελτίωση του πάχους του δέρματος, αντανακλώντας την παραγωγή κολλαγόνου, καθώς και ενίσχυση της ανανέωσης και αναγέννησης της εξωτερικής στιβάδας της επιδερμίδας.

Η καθηγήτρια Margreet Vissers, επικεφαλής της μελέτης από το Mātai Hāora – Centre for Redox Biology and Medicine, εξηγεί: «Μας εξέπληξε η στενή συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης C στο πλάσμα και στο δέρμα. Αυτή η σχέση ήταν πολύ πιο εμφανής από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο όργανο που έχουμε μελετήσει».

Διαβάστε ακόμη: Μανταρίνι: Έχει τόση βιταμίνη C όσο νομίζουμε;

Κατανάλωση βιταμίνης C αντί για κρέμες

Παρά το γεγονός ότι η βιταμίνη C προστίθεται σε πολλές κρέμες για το δέρμα, η Vissers επισημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα διαλυτή στο νερό και δύσκολα απορροφάται μέσω της εξωτερικής στιβάδας της επιδερμίδας. «Η μελέτη μας δείχνει ότι το δέρμα απορροφά εξαιρετικά καλά τη βιταμίνη C από την κυκλοφορία του αίματος, με προτεραιότητα στην εξωτερική επιδερμική στιβάδα», σημειώνει η καθηγήτρια.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Otago και την εταιρεία Zespri International, χωρίς καμία εμπλοκή στο σχεδιασμό ή στην ανάλυση των αποτελεσμάτων. Στην πρώτη φάση της, διερευνήθηκε η σχέση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης C στο πλάσμα και στο δέρμα, χρησιμοποιώντας δείγματα από ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εκλεκτικές χειρουργικές επεμβάσεις στο Health New Zealand Canterbury. Στη δεύτερη φάση, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν καθημερινά δύο ακτινίδια Kiwi Gold για οκτώ εβδομάδες, ενώ συλλέγονταν δείγματα δέρματος πριν και μετά την παρέμβαση για αναλύσεις της βασικής στιβάδας, της εξωτερικής δερματικής στιβάδας και της λειτουργίας του δέρματος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική αύξηση του πάχους του δέρματος, βελτίωση της ελαστικότητας, προστασία από UV και ανανέωση των κυττάρων της επιδερμίδας. Η καθηγήτρια Vissers σημειώνει ότι άλλα φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C, όπως εσπεριδοειδή, μούρα, πιπεριές και μπρόκολο, θα είχαν πιθανώς παρόμοια οφέλη.

Η ομάδα ερευνητών συνιστά την καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών, με μία από αυτές να είναι πλούσια σε βιταμίνη C, για τη βέλτιστη απορρόφησή της στο δέρμα. «Η ομορφιά προέρχεται από μέσα προς τα έξω», καταλήγει η καθηγήτρια, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διατροφής για υγιές και ανανεωμένο δέρμα.

Ποιο φρούτο ενισχύει καλύτερα την παραγωγή κολλαγόνου;

Η μελέτη χρησιμοποίησε το φρούτο με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C ακόμα και από το πορτοκάλι. Αυτό δεν είναι άλλο από το ακτινίδιο SunGold. Η επιλογή του δεν βασίστηκε σε εμπορικά κριτήρια αλλά στο γεγονός ότι αποτελεί την πιο συμπυκνωμένη φυσική πηγή βιταμίνης C ανά γραμμάριο. Η ποσότητα βιταμίνης C που περιέχουν δύο SunGold καλύπτει με άνεση την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη, ξεπερνώντας κατά πολύ τα κλασικά εσπεριδοειδή. Παρά ταύτα, η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι παρόμοια αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν και με άλλες πηγές βιταμίνης C, όπως τα πορτοκάλια, οι φράουλες, τα βατόμουρα, οι πιπεριές και το μπρόκολο, αρκεί η πρόσληψη να είναι επαρκής και καθημερινή.

Photo credit: Pinterest