Η Μαρία Αντουανέτα, οι πονοκέφαλοι και η πρώτη σοκολάτα υγείας
Το πρώτο It Girl της ιστορίας με τις παραξενιές του έγινε η αφορμή για να ανακαλυφτεί η πρώτη σοκολάτα υγείας.
Ο Sulpice Debauve αν και φαρμακοποιός, ανακάλυψε την πλάκα σοκολάτας, τη σοκολάτα υγείας και έβαλε τη Μαρία Αντουανέτα να διαφημίζει τις δημιουργίες του! Η μπουτίκ Debauve & Gallais που ίδρυσε το 1800 έγινε επίσημος προμηθευτής της βασιλικής αυλής, όμως συνεχίζει να παραμένει άγνωστη στους πολλούς, ως μις λεπτομέρεια της ιστορίας. Συνεχίζει πάντως να διαιωνίζει μέχρι τις ημέρες μας τις αγαπημένες συνταγές της Μαρίας Αντουανέτας, του Μέγα Ναπολέοντα και του Καρόλου Ι.
Διαβάστε ακόμη: Χριστούγεννα με υπογραφή: Τα luxury γλυκά των μεγάλων οίκων μόδας
Η μπουτίκ – θρύλος

Στο 7ο διαμέρισμα του Παρισιού, η οδός des Saint-Pères, ένα ανεξάντλητο παλιό σχολείο του 1819, είναι η έδρα της αρτιζανάλ σοκολατοποιίας Debauve & Gallais. Ιστορική αναφορά της σοκολάτας για τις παριζιάνικες γενιές, αλλά και για τα μέτωπά μας, αυτή η διώροφη μπουτίκ οφείλει την ύπαρξή της στον, τον “πατέρα της πλάκας σοκολάτας”. Μια επαναστατική ιδέα εδώ προέρχεται από τον τίτλο του “Fournisseur des Rois”, ούτε από τις διατροφικές προτιμήσεις της Marie-Antoinette.
Αυτή είναι που μας φροντίζει με μια μπλε-γκρι στολή, και ιδού μια έκπληξη από τη βιτρίνα του καταστήματος, στην οποία το πορτρέτο είναι χαραγμένο σε μια διακόσμηση που άφησε πίσω του η δημιουργία, για περισσότερο από δύο αιώνες: “Ελπίζουμε να πούμε ότι το έχουμε αποκαταστήσει και όχι ότι έχουμε ανακαινίσει την μπουτίκ”, σχολιάζει η Domitille Jollois, διευθύντρια του οίκου. Επιθυμούμε να διατηρήσουμε την κληρονομιά του οίκου, που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, επιτρέποντάς μας να απολαμβάνουμε τις σοκολάτες των πρώτων δύο ετών, από τη Μαρία Αντουανέτα μέχρι τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, μέχρι τον Κάρολο Ι.
Διαβάστε ακόμη: Σοκολατί τζιν: Το cool trend για να φορέσετε αυτή τη σεζόν
Η Μαρία Αντουανέτα και οι πονοκέφαλοι

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή: η γέννηση της σοκολάτας σε στερεά μορφή οφείλεται στους πονοκεφάλους από τους οποίους υπέφερε η Μαρία Αντουανέτα! Διότι, αν και το κακάο, που εισήχθη στην αυλή από την Άννα της Αυστρίας, είχε ήδη κατακτήσει τους ευγενείς ουρανίσκους, καταναλωνόταν μόνο ως ρόφημα. Το εξωτικό προϊόν που εισήγαγε ο Χριστόφορος Κολόμβος αναδεικνύεται τότε σε αγαπημένο αντικείμενο μελέτης ενός από τους φαρμακοποιούς του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄, ο οποίος το ερευνά για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες: τον Sulpice Debauve (Σουλπίκιο Ντεμπόβ).
Αυτές οι έρευνες θα αποδώσουν καρπούς, ωθώντας τον σε μια εντελώς νέα κατεύθυνση όταν η βασίλισσα Μαρία Αντουανέτα άρχισε να παραπονιέται ότι δεν της άρεσε η πικρή γεύση των “φαρμακευτικών” της σκευασμάτων. Ο φαρμακοποιός είδε σε αυτό μια πρόκληση: να θεραπεύσει τους πόνους της βασίλισσας συνδυάζοντας το χρήσιμο με το ευχάριστο. Χωρίς να συνειδητοποιεί τις συνέπειες της ιδιοφυούς έμπνευσής του, αποφάσισε να παντρέψει φαρμακευτικές ουσίες, κακάο και γάλα αμυγδάλου, ώστε να φτιάξει ένα φάρμακο σε στερεά μορφή, σε σχήμα στρογγυλού μενταγιόν (κάπως σαν τα δικά μας σοκολατάκι – μαργαρίτες).
Γεννιούνται τότε οι “πιστόλες” της Μαρίας Αντουανέτας, μία ονομασία που η ατυχής βασίλισσα, γοητευμένη, έδωσε σε αυτές τις μικρές σοκολατένιες μπουκιές λόγω του σχήματος μεταλλικού νομίσματος της εποχής.
Μαύρη σοκολάτα 74% Μαδαγασκάρης, μαύρη σοκολάτα Εκουαδόρ 66% με βανίλια Μπουρμπόν, αλλά και με λουίζα, με άνθη πορτοκαλιάς, με νιφάδες μελιού είτε σοκολάτα με γάλα αμυγδάλου ή ακόμα με σοκολάτα γάλακτος 46%…
Σήμερα, αυτές οι ντελικάτες μπουκιές, με στρογγυλό σχήμα και στολισμένες με ένα μοτίβο εμπνευσμένο από τα κοσμήματα της βασίλισσας, αποκαλύπτονται σε ένα κομψό κουτί που μετά βίας τολμά κανείς να ανοίξει, ντυμένο με το ίδιο γαλάζιο χρώμα με τον κορσέ της βασίλισσας στη βιτρίνα. Τραγανές στο δάγκωμα, στη συνέχεια λιώνουν μόλις ακουμπήσουν τον ουρανίσκο, ξεχωρίζουν για την απαλότητά τους, προσφέροντας μια ευχάριστη επίγευση που διαρκεί. Αρκετές αρετές για να γοητεύσουν την υψηλή κοινωνία τού 19ου αιώνα.
Η απόλαυση θεραπεύει

H συνταγή από ένα σοκολατάκι του οίκου.
Ο φαρμακοποιός μεταμορφώθηκε έτσι σε σοκολατοποιό, φημισμένο για τις “σοκολάτες υγείας” του. “Ένας φαρμακοποιός που ανοίγει ένα κατάστημα για να πουλήσει σοκολάτες καλές για την υγεία και ζητά από δύο διάσημους αρχιτέκτονες να διακοσμήσουν την επιχείρησή του; Πρέπει να καταλάβετε ότι ήταν εντελώς τρελό για την εποχή εκείνη!”, σχολιάζει η Domitille Jollois.
“Ο Sulpice Debauve είναι μια εμβληματική μορφή της γαλλικής ιστορίας. Ήταν, για παράδειγμα, ο πρώτος που επισκέφτηκε στη Νότια Αμερική για να χαρτογραφήσει τις φυτείες κακάο. Έγραψε ακόμη και ένα βιβλίο, τη Μονογραφία του Κακάο (La Monographie du Cacao). Από εκείνη τη στιγμή άρχισαν να προσφέρονται σοκολάτες με ονομασία προέλευσης, μια έννοια σχετικά πρόσφατη στη βιομηχανία, αλλά που αποτελεί μέρος του DNA μας από πάντα”, εξηγεί η Domitille Jollois στη Madame Figaro.
Utile Dulci!

Το 1800, ο φαρμακοποιός-σοκολατοποιός άνοιξε το πρώτο του κατάστημα, προτού εγκαινιάσει αυτό που λειτουργεί σήμερα στην οδό des Saint-Pères, το 1819. Το οραματικό του πνεύμα αποδεικνύεται όταν αποφασίζει να ζητήσει τη συνδρομή του ταλέντου των Charles Percier και Pierre Fontaine για να σχεδιάσουν τη διακόσμηση του καταστήματος.
Αυτό θα είναι το μοναδικό κατάστημα που σχεδιάστηκε από τους δύο πατέρες του αρχιτεκτονικού ρυθμού “Empire”, των οποίων η σφραγίδα είναι χαραγμένη σε πολλά εμβληματικά μνημεία του Παρισιού, όπως το Château de la Malmaison, η αψίδα του Carrousel του Λούβρου ή ακόμα και τα κτίρια με στοές στην οδό Rivoli.

Μαζί, διαμορφώνουν έναν μοναδικό χώρο, όπου ψηλές κολώνες κατευθύνουν το βλέμμα προς σκαλιστά ξύλινα μέρη, με κεντρικό σημείο έναν υπέροχο ημικυκλικό πάγκο, που θυμίζει παλαιό φαρμακείο και έχει χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείο. Μια αντανάκλαση της ταυτότητας του Sulpice Debauve, στο σταυροδρόμι μεταξύ φαρμακοποιού και σοκολατοποιού. Διότι, αν κάποιος διάβαινε τις πόρτες του καταστήματός του, ήταν όχι μόνο για να απολαύσει σοκολάτα, αλλά και για να θεραπεύσει τους πόνους του.
Θεραπεία για λίγους

Τις Εβδομάδες Μόδας του Παρισιού η μπουτίκ Debauve & Gallais αποτελεί ένα ψαγμένο προορισμό.
Αυτή η φιλοσοφία, που συνδέει το χρήσιμο με το ευχάριστο, αποτελεί το ίδιο το θεμέλιο της μπουτίκ, όπως μαρτυρά και το ρητό του Sulpice Debauve, χαραγμένο στην πρόσοψη του σοκολατοπωλείου: “Utile Dulci”, μια λατινική φράση δανεισμένη από τον ποιητή Οράτιο, που σημαίνει “χρήσιμα γλυκά”. Ο Debauve δεν ήταν απλώς ένας σοκολατοποιός πολυτελείας, αλλά ένας πραγματικός καινοτόμος που αναζητούσε να παντρέψει τις λιχουδιές με τα οφέλη για την υγεία. Εκείνη την εποχή, μπορούσες να μπεις στο κατάστημα και, ανάλογα με τη διάθεσή σου ή τις ανάγκες σου, να ζητήσεις ποια σοκολάτα να διαλέξεις. Αυτή ήταν η ιδέα του Sulpice Debauve: να προσφέρει σοκολάτες προσαρμοσμένες στις ανάγκες του καθενός”, εξηγεί η Domitille Jollois.
Το καινοτόμο πνεύμα του Sulpice Debauve δεν πέρασε απαρατήρητο. Αναφέρεται ακόμη και από τον Brillat-Savarin στο διάσημο έργο του Η Φυσιολογία της Γεύσης, που κυκλοφόρησε το 1825, όπου γράφει για τις αρετές των συνταγών του Sulpice:
“Ακολουθώντας τα φώτα μιας ιερής διδασκαλίας, ο Sulpice Debauve αναζήτησε επιπλέον να προσφέρει στους πολλούς πελάτες του ευχάριστα φάρμακα ενάντια σε διάφορες ασθένειες. Έτσι στα άτομα που στερούνται σφριγηλότητας, προσφέρει τη διεγερτική σοκολάτα με σαλέπι, σε εκείνα με ευαίσθητα νεύρα, την αντισπασμωδική σοκολάτα με άνθη πορτοκαλιάς, στους ευερέθιστους οργανισμούς, τη σοκολάτα με γάλα γλυκών αμυγδάλων”.

Φιλια Μητρομαρα