Από τα παραδοσιακά κουλούρια Θεσσαλονίκης και το ψωμί, μέχρι τις πίτες, τις σαλάτες, τα παστέλια και φυσικά το ταχίνι, το οποίο παρασκευάζεται από αυτόν τον σπόρο, η παρουσία του είναι παντού.

Διαβάστε ακόμη: Αντικαταθλιπτικά: Ποια αυξάνουν πίεση, χοληστερίνη και βάρος;

Το σουσάμι αποτελεί έναν από τους πιο συνηθισμένους σπόρους στην καθημερινή διατροφή μας. Παράλληλα, είναι και ένας από τους πρώτους που καλλιεργήθηκαν για την παραγωγή λαδιού, γνωστού ως σησαμέλαιο. Από την αρχαιότητα, η αξία του σουσαμιού ήταν γνωστή. Στην Αίγυπτο πριν από την εποχή του Μωυσή, οι άνθρωποι άλεθαν τα σπέρματα και τα χρησιμοποιούσαν ως αλεύρι. Στην Κίνα, πριν από περίπου 5.000 χρόνια, το σησαμέλαιο καίγονταν για την παραγωγή της διάσημης σινικής μελάνης. Οι Ρωμαίοι, με τη σειρά τους, έφτιαχναν μια κρέμα αναμειγνύοντας σουσάμι με κύμινο, την οποία άλειφαν στο ψωμί.

Διαβάστε ακόμη: Τι αυξάνει τη χοληστερίνη σας; Δεν είναι αυτό που νομίζετε

Σουσάμι: Οι μαγικές του ιδιότητες

Στο παρελθόν, αποδίδονταν στο σουσάμι ακόμη και μαγικές ιδιότητες, κάποιες από αυτές φαίνεται να διατηρούνται μέχρι σήμερα, όπως υποδηλώνει και η φράση «άνοιξε σουσάμι», γνωστή από το παραμύθι του Αλή Μπαμπά και οι Σαράντα Κλέφτες. νΠλήθος επιστημονικών μελετών επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση σουσαμιού έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Περιέχει καλά λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά. Έρευνες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση σουσαμιού μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης (LDL) και των τριγλυκεριδίων, αποτρέποντας τη συσσώρευση χοληστερίνης στο συκώτι – παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθειες.

Αυτό οφείλεται στα ακόρεστα λιπαρά που περιέχει (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), καθώς και σε φυτοχημικές ενώσεις όπως οι λιγνάνες και οι φυτικές στερόλες, που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης.

Επιπλέον, το σουσάμι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης χάρη στο μαγνήσιο που περιέχει, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, παρέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι σημαντικές για τον μεταβολισμό και τη σωστή λειτουργία των κυττάρων, ενώ αποτελεί και καλή πηγή ασβεστίου, συμβάλλοντας στην υγεία των οστών.

Ποια είναι τα οφέλη του σουσαμιού

  • Μειώνει τη χοληστερίνη: Περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, φυτικές στερόλες και λιγνάνες που βοηθούν στη μείωση της LDL («κακής») χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. Συμβάλλει στην αποφυγή συσσώρευσης χοληστερίνης στο συκώτι.
  • Προστατεύει την καρδιά: Χάρη στα καλά λιπαρά και τις αντιοξειδωτικές ουσίες, μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας ενώ φαίνεται να μειώνει την αρτηριακή πίεση επειδή είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, στοιχείο που βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος.
  • Έχει αντιφλεγμονώδη δράση: Οι φυσικές ουσίες που περιέχει μειώνουν φλεγμονές στον οργανισμό. Παρέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Υποστηρίζει τον μεταβολισμό και τη σωστή λειτουργία των κυττάρων. Υποστηρίζει την υγεία των οστών
  • Επίσης, το σουσάμι είναι καλή πηγή ασβεστίου, που είναι απαραίτητο για γερά οστά και δόντια.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό και την ενέργεια: Οι βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει βοηθούν το σώμα να λειτουργεί καλύτερα και να έχει περισσότερη ενέργεια καθημερινά.

Οι σπόροι σουσαμιού είναι εύκολοι να προστεθούν στη διατροφή και προσφέρουν μια ελαφρώς γεύση καρυδιού και τραγανή υφή σε πολλά πιάτα. Για να ενισχύσετε τη γεύση και τη διαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών τους, ψήστε τους σε θερμοκρασία 180℃ για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να αποκτήσουν ένα ανοιχτόχρωμο χρυσό καφέ χρώμα. Μπορείτε να τους προσθέσετε σε stir-fries, μπρόκολο στον ατμό, δημητριακά, granola, ψωμί, muffins, κράκερ, γιαούρτι, smoothies, σαλάτες, σάλτσες σαλάτας, χούμους ή ως γαρνιτούρα.

Εναλλακτικά, το ταχίνιε μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για φυστικοβούτυρο ή χούμους. Οι αλεσμένοι σπόροι σουσαμιού, γνωστοί ως αλεύρι σουσαμιού, χρησιμοποιούνται σε ζύμες, smoothies, επικάλυψη ψαριών και άλλα.

Ωστόσο, οι αλλεργίες στο σουσάμι έχουν αυξηθεί, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή. Μπορούν να καταναλωθούν μουλιασμένοι ή ψημένοι για βέλτιστη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Photo credit: Istock