10 λαχανικά φουλ στην πρωτεΐνη

Αυτή είναι η λίστα με τα 10 λαχανικά με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, ταξινομημένα από το υψηλότερο στο χαμηλότερο, για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε ποια να εντάξετε στη διατροφή σας.
Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για πολλές λειτουργίες του σώματος, από την υγεία των μαλλιών και των μυών μέχρι τη διατήρηση της δομής του οργανισμού. Γνωρίζουμε ότι τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά αποτελούν πηγές πρωτεΐνης, αλλά γνωρίζατε ότι ορισμένα λαχανικά είναι επίσης πλούσια σε αυτό το πολύτιμο μακροθρεπτικό συστατικό;
Διαβάστε ακόμη: 8 τροφές πλούσιες σε ασβέστιο | Όχι δεν είναι γαλακτοκομικά!
Πόση πρωτεΐνη χρειάζεστε καθημερινά;
Για να εξασφαλίσετε ότι λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, καταναλώστε μια ποικιλία τροφών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μαζί με αυτά τα λαχανικά, με δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
Διαβάστε ακόμη: 3 τροφές που ρυθμίζουν το σάκχαρό σας
Φυτική πρωτεΐνη και οφέλη
Αυτό το απαραίτητο μακροθρεπτικό συστατικό παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας και της καλής λειτουργίας του οργανισμού μας. Χρειαζόμαστε φυτική πρωτεΐνη:
- Για τη δόμηση και την αποκατάσταση ιστών: Η πρωτεΐνη είναι το δομικό στοιχείο των μυών, των οστών, του δέρματος και άλλων ιστών, βοηθά στην αναδόμηση και την αποκατάσταση αυτών των ιστών, ιδιαίτερα μετά από άσκηση ή τραυματισμό.
- Για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Τα αντισώματα, τα οποία προστατεύουν το σώμα από λοιμώξεις, αποτελούνται από πρωτεΐνες. Η επαρκής πρόσληψή της ενισχύει την παραγωγή αντισωμάτων και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.
- Για την παραγωγή ενζύμων και ορμονών: Τα ένζυμα, που καταλύουν χημικές αντιδράσεις στο σώμα, και οι ορμόνες, που ρυθμίζουν διάφορες λειτουργίες, είναι πρωτεΐνες. Η φυτική πρωτεΐνη συμβάλλει στην παραγωγή αυτών των ουσιών.
- Για τη διατήρηση υγιούς βάρους: Οι τροφές, όπως τα όσπρια και τα λαχανικά, είναι συχνά πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες προάγουν τον κορεσμό και βοηθούν στον έλεγχο της όρεξης.
- Για την προστασία της καρδιαγγειακής υγείας: Η κατανάλωση φυτικής πρωτεΐνης συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς συχνά περιέχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη από τις ζωικές πηγές πρωτεΐνης.
10 λαχανικά με πολλή πρωτεΐνη
1. Αρακάς
1 φλιτζάνι: 8 γρ. πρωτεΐνη
Πλούσιος σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Προσθέστε τον σε ζυμαρικά, stir-fries ή σούπες.
2. Σπανάκι
1 φλιτζάνι: 6 γρ. πρωτεΐνη
Πλούσιο σε βιταμίνες A, K και C, που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, την όραση και την κυκλοφορία του αίματος.
3. Αγκινάρες
1 φλιτζάνι: 4,8 γρ. πρωτεΐνη
Πλούσιες σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.
4. Γλυκό καλαμπόκι
1 φλιτζάνι: 4,7 γρ. πρωτεΐνη
Πηγή φυτικών ινών, που βοηθούν στον κορεσμό και σας κάνουν να νιώθετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.
5. Αβοκάντο
1 φλιτζάνι: 4,6 γρ. πρωτεΐνη
Πλούσιο σε κάλιο και φυτικές ίνες.
6. Σπαράγγια
1 φλιτζάνι: 4,3 γρ. πρωτεΐνη
Πηγή φυλλικού οξέος και βιταμίνης Α.
7. Λαχανάκια Βρυξελλών
1 φλιτζάνι: 4 γρ. πρωτεΐνη
Πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
8. Μανιτάρια
1 φλιτζάνι: 4 γρ. πρωτεΐνη
Πλούσια σε βιταμίνες Β και, αν καλλιεργούνται κάτω από υπεριώδες φως, σε βιταμίνη D.
9. Κέιλ (Λαχανίδα)
1 φλιτζάνι: 3,5 γρ. πρωτεΐνη
Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
10. Πατάτες
1 φλιτζάνι: 3 γρ. πρωτεΐνη
Πηγή καλίου και βιταμίνης C. (Μια μέτρια ψητή πατάτα με τη φλούδα περιέχει σχεδόν 4 γρ. πρωτεΐνη).
Αν και τα λαχανικά δεν είναι η κύρια πηγή πρωτεΐνης για τους περισσότερους, αυτά τα 10 λαχανικά μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην πρόσληψη πρωτεΐνης. Η κατανάλωση μιας ποικιλίας λαχανικών εξασφαλίζει ότι λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.