Ο λιναρόσπορος είναι ένας μικρός σπόρος με τεράστια διατροφική αξία. Έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια, τόσο για τις ίνες του όσο και για τους σπόρους του, και σήμερα αναγνωρίζεται ως μια υπερτροφή με πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (ιδιαίτερα α-λινολενικού οξέος), λιγνάνων (αντιοξειδωτικών) και πολλών βιταμινών και μετάλλων.

Διαβάστε ακόμη: 3 τροφές που ρυθμίζουν το σάκχαρό σας

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και οι φυτικές ίνες του λιναρόσπορου βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι φυτικές ίνες προάγουν την υγιή λειτουργία του εντέρου, βοηθώντας στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και άλλων πεπτικών προβλημάτων. Οι λιγνάνες και άλλα αντιοξειδωτικά του λιναρόσπορου βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Οι λιγνάνες έχουν επίσης ήπια οιστρογονική δράση, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Διαβάστε ακόμη: Οι τροφές που ενισχύουν το κολλαγόνο σας

Τι είναι το κυανίδιο που βρίσκεται στον λιναρόσπορο;

Ο λιναρόσπορος περιέχει κυανογόνα γλυκοσίδια, ενώσεις που μπορούν να απελευθερώσουν την τοξική ουσία κυανίδιο όταν έρθουν σε επαφή με ένζυμα και νερό στο σώμα. Ωστόσο, η ποσότητα κυανιδίου που απελευθερώνεται από τον λιναρόσπορο είναι σχετικά μικρή και συνήθως δεν προκαλεί προβλήματα υγείας, εφόσον καταναλώνεται με μέτρο. Πιο συγκεκριμένα:

  • Τα κυανογόνα γλυκοσίδια που βρίσκονται στον λιναρόσπορο είναι κυρίως η λιναμαρίνη.
    Όταν ο λιναρόσπορος αλέθεται ή μασιέται, τα ένζυμα που περιέχονται σε αυτόν έρχονται σε επαφή με τα κυανογόνα γλυκοσίδια και τα διασπούν, απελευθερώνοντας κυανίδιο.
  • Η ποσότητα κυανιδίου που απελευθερώνεται εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ποικιλία του λιναρόσπορου, οι συνθήκες καλλιέργειας και η επεξεργασία.
  • Το κυανίδιο είναι τοξικό, αλλά ο οργανισμός μπορεί να το αποτοξινώσει όταν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες.
  • Η υπερβολική κατανάλωση λιναρόσπορου μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα δηλητηρίασης από κυανίδιο, όπως ναυτία, εμετό, ζάλη και δύσπνοια.

Λιναρόσπορος: Ψημένος ή ώμος;

Γνωρίζουμε ότι η καλύτερη τακτική είναι να τρώμε κοπανιστό τον λιναρόσπορο ή να τον αλέθουμε για να είναι πιο εύπεπτος προκειμένου να βοηθήσουμε τα έλαια να απορροφηθούν καλύτερα από τον οργανισμό μας, αλλά πρέπει να τον ψήνουμε για να αποφύγουμε το κυανίδιο; Ρωτήσαμε τη Διαιτολόγο – Διατροφολόγο εξειδικευμένη στην κλινική διατροφή και στα αυτοάνοσα νοσήματα (BSc, MSc, PgD) Δέσποινα Μαρσέλου.

“Όταν η κατανάλωση του λιναρόσπορου δεν ξεπερνάει την συνήθη σύσταση 1-2 κουταλιές της σούπας ημερησίως δεν υπάρχει λόγος να ψήνεται. Εάν και εφόσον ξεπεράσει τις 6-7 κούπες την ημέρα, τότε καλό είναι, όχι να ψηθεί αλλά να βραστεί και να πεταχτεί το νερό.Το ψήσιμο δεν μπορεί να μειώσει σημαντική ποσότητα κυανιδίου.” εξηγεί η διαιτολόγος και συνεχίζει:

“Να υπενθυμίσω ότι το σώμα είναι εξαιρετικά ικανό να αποτοξινώνεται από κάθε μορφής απειλή όπως είναι το κυανίδιο σε ποσότητες όπως π.χ. 100 mg ημερησίως, εφόσον τα αποτοξινωτικά οργανα όπως το ήπαρ, το έντερο, η λέμφος υποστηρίζονται από μια διατροφή υψηλή σε αντιοξειδωτικά και υγιεινό τρόπο ζωής! Εάν υπάρχει θέμα με τα αποτοξινωτικά όργανα, τότε ο λιναρόσπορος δεν είναι το μόνο πρόβλημα εδώ.”

Η χρόνια κατανάλωση των 2 κουταλιών της σούπας λιναρόσπορου δεν φαίνεται να δημιουργεί προβλήματα, σύμφωνα τουλάχιστον με έρευνες.

Κάποιες εταιρίες ήδη αναγράφουν στις συσκευασίες τους ότι πρέπει να ψήνεται (καθώς υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να καταναλώνουν κούπες λιναρόσπορο όπως είχε γίνει κάποτε με τα κουκούτσια βερίκοκου!). Φυσικά, για τα αλλαντικά που αυξάνουν το ρίσκο ορθοκολικού καρκίνου με μόλις 50 γρ κατανάλωση, ούτε λόγος να μπει στην ετικέτα!

Συμπέρασμα: 1 με 2 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορος μπορεί να καταναλώνεται ωμός σε ενήλικες και μόλις 1/4 κουταλιές της σούπας σε βρέφη. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να μειώσετε την ποσότητα κυανιδίου, βράστε τον λιναρόσπορο ή προσθέστε τον κάπου που να έχει υγρασία καθώς τον ψήνετε π.χ βρόμη σε πόριτζ ή σε κάποιο κέικ.