Συνταγές: Κόψατε τη ζάχαρη; Αντικαταστήστε τη με αυτές τις τροφές

Ακολουθώντας αυτές τις εναλλακτικές, μπορείτε να απολαμβάνετε γλυκές γεύσεις χωρίς να θυσιάζετε την υγεία σας. Αντικαταστήστε τα γλυκά και τη ζάχαρη με πιο υγιεινές επιλογές.
Η απόφαση να μειώσετε ή να εξαλείψετε τη ζάχαρη από τη διατροφή σας μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία σας. Από την καλύτερη πέψη και την πιο υγιή επιδερμίδα έως τη βελτίωση της καρδιακής υγείας και του ελέγχου του διαβήτη. Ωστόσο, στις γλυκές λιχουδιές μπορεί να είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς! Ευτυχώς, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να καλύψουν τις λιγούρες σας χωρίς να επιβαρύνουν την υγεία σας.
Διαβάστε ακόμη: 7 ημέρες χωρίς ζάχαρη | Πώς άλλαξε το δέρμα και το σώμα μου
Προτού ξεκινήσετε κάνετε αποτοξίνωση
Η μετάβαση σε μια διατροφή χωρίς ζάχαρη μπορεί να είναι δύσκολη, γι’ αυτό μια αποτοξίνωση μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε το πρώτο βήμα. Μια τριήμερη αποτοξίνωση με θρεπτικά τρόφιμα μπορεί να σας βάλει στη σωστή πορεία.
Διαβάστε ακόμη: Κόψτε αυτήν τη συνήθεια για να ισορροπήσετε το σάκχαρό σας
Φυσικά σάκχαρα VS πρόσθετα σακχάρων
Είναι σημαντικό να ξεχωρίζουμε τη φυσική ζάχαρη από την πρόσθετη. Τα πρόσθετα σάκχαρα περιλαμβάνουν όχι μόνο τη λευκή και την καστανή ζάχαρη, αλλά και το μέλι, το σιρόπι σφενδάμου, το αγαύης και άλλα. Αντιθέτως, τα φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται στα φρούτα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα συνοδεύεται από φυτικές ίνες και πρωτεΐνες που επιβραδύνουν την απορρόφησή της και βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα.
Τροφές για να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη
Λαχταράτε σοκολάτα;

Homemade Truffles
Δοκιμάστε: Μπουκίτσες μαύρης σοκολάτας με καρύδα και αμύγδαλο. Αυτά τα γλυκά είναι πλούσια σε γεύση χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
Θα χρειαστείτε:
- 1/2 φλ. τσαγιού αμύγδαλα κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 200 γρ. μαύρης σοκολάτας με 60% κακάο
- μισή κούπα καρύδα
Οδηγίες
- Τοποθετήστε τα αμύγδαλα σε ένα τηγάνι και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά για 3- 5 λεπτά.
- Απομακρύνετε από τη φωτιά και βάλτε τα σε ένα μπολ.
- Λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας σταδιακά για να μην κολλήσει, για 5 λεπτά.
- Αφαιρέστε από τη φωτιά και περιχύστε στα αμύγδαλα.
- Τοποθετήστε μία λαδόκολλα σε ένα μεγάλο πιάτο και με ένα κουτάλι δημιουργήστε μικρές μπουκιές από το μείγμα. Βουτήξτε τες στην καρύδα.
- Τοποθετήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν τις απολαύσετε.
Έχετε όρεξη για μπισκότα;
Δοκιμάστε: Μπισκότα βρόμης με χουρμάδες και αμύγδαλο. Γλυκαίνονται με χουρμάδες, προσφέροντας φυσική γλυκύτητα και φυτικές ίνες.
Θα χρειαστείτε:
- 150γρ. ελαιόλαδο
- 5-7 χουρμάδες, απύρηνους ψιλοκομμένους
- 50γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 100 γρ. νιφάδες βρόμης
- 70 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα
- 1/4 κ.γ. κανέλα
- 1 πρέζα αλάτι
- 100 γρ. κουβερτούρα, για την επικάλυψη (προαιρετικά)
Οδηγίες:
- Σε ένα μπολ βάλτε το λάδι, το χυμό και τους χουρμάδες και ανακατέψτε καλά.
- Προσθέστε τα στερεά υλικά και τέλος τα αμύγδαλα και ανακατέψτε.
- Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
- Σχηματίστε μπαλίτσες στο μέγεθος ενός καρυδιού και τοποθετήστε τες σε ταψί με λαδόκολλα. Πιέστε ελάχιστα από πάνω.
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 20′ περίπου έως ότου ροδίσουν.
- Λιώστε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Μόλις κρυώσουν τα μπισκότα μπορείτε να τα βουτήξετε από τη μισή πλευρά ή να περιχύσετε από πάνω τη σοκολάτα.
Θέλετε έναν γλυκό καφέ;

Photo by Jayda Novak on Unsplash
Δοκιμάστε: Καφέ με κανέλα. Η κανέλα προσθέτει γεύση και γλυκύτητα χωρίς να χρειάζεστε ζάχαρη.
Λαχταράτε brownies;
Δοκιμάστε: Μπουκιές brownie χωρίς ψήσιμο, μια συνταγή από τη justmom.gr. Είναι φτιαγμένες από φυσικά γλυκαντικά και είναι ιδανικές για μια γρήγορη απόλαυση.
Θα χρειαστείτε:
- 1 κούπα αλεύρι αμυγδαλου
- 1/3 κούπας αλεύρι βρόμης
- 1 κ.σ λάδι καρύδας σε θερμοκρασία δωματίου
- 3-4 κ.σ. γάλα
- 2 κ.σ. κακαο
Οδηγίες:
- Βάλτε τα όλα σε ένα μπολ, εκτός από μια κουτάλια σούπας γάλα, και ανακατέψτε πολύ καλά. Αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή ρίξτε και την τέταρτη κουταλιά γάλα.
- Πλάστε μπαλίτσες στο μέγεθος που επιθυμείτε και βάλτε τες στο ψυγείο.
Χρειάζεστε ένα σνακ με πρωτεΐνη;

Photo by Towfiqu barbhuiya on Unsplash
Δοκιμάστε: Μπάρες πρωτεΐνης με κινόα και αποξηραμένα φρούτα. Πλούσιες σε πρωτεΐνη και χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, είναι ιδανικές για σνακ εν κινήσει.
Μπάρες πρωτεΐνης με κινόα και αποξηραμένα φρούτα
Θα χρειαστείτε:
- 60 γρ. νιφάδες κινόα
- 40 γρ. κόκκινη κινόα, ξεπλυμένη και στραγγισμένη
- 90 γρ. ωμά αμύγδαλα με τη φλούδα, χοντροσπασμένα
- 1 κ.γ. λάδι καρύδας
- 30 γρ. τριμμένη καρύδα
- 40 γρ. κινόα
- 40 γρ. πασατέμπο
- 40 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα, ψιλοκομμένα
- 40 γρ. κράνμπερι
- 60 γρ. σταφίδες
- 3 κ.σ. βιολογικό λάδι καρύδας, λιωμένο
- 3 ασπράδια από μεγάλα αβγά, ελαφρά χτυπημένα
Οδηγίες:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C και στρώστε μια λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί.
- Ρίξτε στη λαμαρίνα τις νιφάδες κινόα, την κόκκινη κινόα και τα αμύγδαλα. Ανακατέψτε τα με 1 κ.γ. λάδι καρύδας και ψήστε τα για 7-10 λεπτά, ανακατεύοντας 1-2 φορές, μέχρι να χρυσίσουν ελαφρώς.
- Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε την τριμμένη καρύδα, την κινόα, τον πασατέμπο, τα ψιλοκομμένα βερίκοκα, τα κράνμπερι και τις σταφίδες. Ανακατέψτε καλά.
- Προσθέστε 2-3 κουταλιές από το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμνου, δοκιμάστε και προσαρμόστε τη γλυκύτητα ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
- Χαμηλώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160°C και στρώστε ένα ταψί διαστάσεων περίπου 29 x 19 x 4 εκ. με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας περιθώριο στα τοιχώματα για να ξεφορμάρετε εύκολα τις μπάρες.
- Προσθέστε στο μπολ το λιωμένο λάδι καρύδας και τα ασπράδια και ανακατέψτε καλά, ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά.
- Μεταφέρετε το μείγμα στο ταψί και πιέστε το με την παλάμη σας ή με την πίσω πλευρά ενός κουταλιού για να απλωθεί ομοιόμορφα. Ψήστε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει ανοιχτό χρυσαφί χρώμα και να είναι ελαφρώς σταθερό στην αφή.
- Αφήστε το να κρυώσει μέσα στο ταψί για 10 λεπτά, κόψτε το σε μπάρες στο μέγεθος που θέλετε και αφήστε τες να κρυώσουν εντελώς μέσα στο ταψί.
- Τυλίξτε κάθε μπάρα ξεχωριστά με αντικολλητικό χαρτί και αποθηκεύστε τες σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.
Photo credit: Gabriel Sepúlveda on Unsplash