Η αλλαγή ώρας σε θερινή, πηγαίνοντας τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά, είναι μια ετήσια διαδικασία που συχνά προκαλεί αναστάτωση στις καθημερινές μας συνήθειες, από τον ύπνο μέχρι το πεπτικό μας σύστημα. Αν και φαίνεται ότι η απώλεια ή η προσθήκη μιας ώρας είναι αμελητέα, επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η αλλαγή αυτή μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία μας. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην προσαρμογή του οργανισμού στην αλλαγή της ώρας, βοηθώντας στην εξισορρόπηση των ορμονών και στη βελτίωση της πέψης και του ύπνου.

Διαβάστε ακόμη: Πώς να βελτιώσετε τον ύπνο σας όταν αλλάζει η ώρα

Πώς επιδρά η αλλαγή ώρας στον οργανισμό

Η αλλαγή ώρας επηρεάζει την εσωτερική μας ροή, δηλαδή τον κιρκάδιο ρυθμό (το εσωτερικό βιολογικό μας ρολόι), που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Όταν το σώμα μας δεν προσαρμόζεται σωστά στην αλλαγή της ώρας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία των ορμονών της γκρελίνης (η ορμόνη της πείνας) και της λεπτίνης (η ορμόνη του κορεσμού). Η έλλειψη ύπνου προκαλεί αύξηση της γκρελίνης και μείωση της λεπτίνης, γεγονός που εντείνει την αίσθηση της πείνας και καθιστά δύσκολο τον κορεσμό.

Η ανισορροπία των ορμονών μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιθυμία για φαγητό και σε δυσκολία ικανοποίησης της πείνας. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, το σώμα μπορεί να νομίζει ότι πεινάει και χρειάζεται περισσότερη ενέργεια, ενώ στην πραγματικότητα, αυτό που χρειάζεται είναι ύπνος και όχι περισσότερη τροφή.

Διαβάστε ακόμη: 10 απίστευτα facts για τον ύπνο που θα σας κρατήσουν άυπνους (αλλά μόνο από περιέργεια)

Διατροφικές προτάσεις για την προσαρμογή στη θερινή ώρα

Για να βοηθήσουμε το σώμα μας να προσαρμοστεί στην αλλαγή ώρας, οι διατροφολόγοι προτείνουν την κατανάλωση τροφών που παρέχουν ενέργεια, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην καλύτερη πέψη και ύπνο.

  • Πρωτεΐνες και σύνθετοι υδατάνθρακες: Κάθε γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει μια ισχυρή δόση πρωτεΐνης και σύνθετων υδατανθράκων. Η κατανάλωση άπαχης πρωτεΐνης (όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, φασόλια) και σύνθετων υδατανθράκων (όπως καστανό ρύζι, κινόα ή βρώμη) βοηθά στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού και στην αποφυγή των αιχμών και πτώσεων του σακχάρου στο αίμα.
  • Φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C: Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά την περίοδο αυτή. Φρούτα όπως οι φράουλες, τα πορτοκάλια και τα ακτινίδια είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C και μπορούν να ικανοποιήσουν την επιθυμία για γλυκά με έναν υγιεινό τρόπο.
  • Καλά λιπαρά: Τα καλά λιπαρά που προέρχονται από ξηρούς καρπούς, σπόρους, αβοκάντο και ελαιόλαδο παρέχουν σταθερή ενέργεια και υποστηρίζουν τη γενική υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Ενισχύουν τις ορμόνες και παρέχουν βιταμίνες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και την ενέργεια.
  • Χόρτα και δημητριακά ολικής άλεσης: Τα φυλλώδη λαχανικά (όπως το σπανάκι) και τα χόρτα είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και πρέπει να καταναλώνονται σε κάθε γεύμα. Σε συνδυασμό με δημητριακά ολικής άλεσης, όπως κινόα ή καστανό ρύζι, προσφέρουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που υποστηρίζουν την πέψη.
  • Υγιεινά σνακ: Επιλέξτε σνακ που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως παραδοσιακό γιαούρτι, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Αυτά τα σνακ θα σας παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να έχετε ενέργεια χωρίς να αυξηθεί το σάκχαρό σας.

Συμπληρώματα για τον ύπνο και την πέψη

Η σύνδεση μεταξύ ύπνου και πέψης είναι ισχυρή, καθώς και οι δύο διαδικασίες ελέγχονται από το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη χαλάρωση και την πέψη. Όταν ο ύπνος διαταράσσεται, η πέψη συχνά επιδεινώνεται και αντίστροφα. Οι ειδικοί προτείνουν μια ήπια ρουτίνα πριν τον ύπνο, όπως η κατανάλωση χαμομηλιού ή η λήψη μελατονίνης.

Επιπλέον, η λήψη μαγνησίου μέσω ενός συμπληρώματος μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση και στην υποστήριξη του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος. Το μαγνήσιο είναι γνωστό ότι ενισχύει τη χαλάρωση, κάτι που είναι χρήσιμο όταν προσπαθείτε να προσαρμοστείτε στην αλλαγή ώρας.

Photo credit: Istock