Κάποιοι άνθρωποι είναι φυσικά ευλογημένοι με τη νοοτροπία IDGAF (I Don’t Give A F@#$!). Παράγοντες όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η τελειομανία και το άγχος μπορεί δημιουργήσουν δυσκολία στη διαχείριση των ασήμαντων ή μικρών πραγμάτων και να σας κάνουν να παίρνετε τα πράγματα και τις καταστάσεις προσωπικά.

Ωστόσο, αυτή η αυτοκαταστροφική συνήθεια αξίζει να αντιμετωπιστεί, γιατί με την πάροδο του χρόνου, είναι βέβαιο ότι θα μειώσει την αυτοπεποίθησή σας και θα σαμποτάρει τις σχέσεις σας. Με λίγη προσπάθεια μπορείτε να σπάσετε σιγά-σιγά αυτόν τον κύκλο της αμυντικότητας και  να προστατέψετε την ψυχική σας ηρεμία.

4 ξεκαθαρίσματα που πρέπει να κάνετε ASAP! Tips από ψυχολόγο

1. Ελέγξτε τις αρνητικές σας εμπειρίες πριν βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα

Ένας από τους κύριους λόγους που παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά είναι η τάση μας να ερμηνεύουμε τις καταστάσεις με βάση τις δικές μας υποθέσεις και φόβους. Ωστόσο, οι περισσότερες καταστάσεις είναι πιο περίπλοκες από όσο φαίνονται αρχικά. Αντί να βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα, αφιερώστε χρόνο για να εξετάσετε την κατάσταση από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Αρχικά, προσπαθήστε να συλλέξετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες. Μιλήστε με τους εμπλεκόμενους, αν είναι δυνατόν, και προσπαθήστε να καταλάβετε τις προθέσεις τους. Μην βασίζεστε μόνο στις δικές σας υποθέσεις. Στη συνέχεια, αναρωτηθείτε αν η κατάσταση σχετίζεται πραγματικά με εσάς ή αν είναι απλώς μια συγκυρία.

Αν, αφού εξετάσετε όλα τα δεδομένα, εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι η κατάσταση είναι προσωπική, προσπαθήστε να την αντιμετωπίσετε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση. Μην επιτρέψετε στις αρνητικές σκέψεις να σας κατακλύσουν. Αντίθετα, επικεντρωθείτε σε λύσεις και τρόπους να βελτιώσετε την κατάσταση.

2. Καταπολεμήστε τις αμφιβολίες σας για τον εαυτό σας ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση σας

Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι θα μεταμορφωθείτε σε έναν εντελώς ανενόχλητο άνθρωπο. Αλλά η ενίσχυση της αυτοπεποίθησής σας καθιστά πολύ πιο εύκολο να ξεπεράσετε ό,τι μέχρι τώρα θεωρείτε προσωπική επίθεση. Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι πιο πιθανό να ερμηνεύσουν τις πράξεις και τα λόγια των άλλων ως προσωπικές επιθέσεις.

Φυσικά η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης είναι μια μακροχρόνια διαδικασία που απαιτεί προσπάθεια και υπομονή. Όσο περισσότερο δουλεύετε με τον εαυτό σας, τόσο πιο εύκολο θα είναι να μην παίρνετε τα πράγματα προσωπικά και να ζείτε μια πιο ευτυχισμένη και ισορροπημένη ζωή.

3. Διαχειριστείτε το άγχος και το στρες

Όταν κάποιος είναι αγχωμένος ή στρεσαρισμένος, είναι πιο πιθανό να παρερμηνεύσει τις συμπεριφορές των άλλων και να τις θεωρήσει απειλητικές. Προσπαθήστε να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε. Οι αρνητικές σκέψεις μπορούν να επιδεινώσουν το στρες. Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές. Επίσης, μάθετε να χαλαρώνετε. Η χαλάρωση μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το στρες. Υπάρχουν πολλές τεχνικές χαλάρωσης, όπως η βαθιά αναπνοή, ο διαλογισμός και η γιόγκα.

4. Μειώστε την ανάγκη για έλεγχο

Η ανάγκη για έλεγχο είναι μια φυσική ανθρώπινη τάση, αλλά όταν γίνεται υπερβολική, μπορεί να μας οδηγήσει να παίρνουμε τα πράγματα πολύ προσωπικά. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν νιώθουμε ότι πρέπει να ελέγχουμε τα πάντα γύρω μας, οποιαδήποτε απόκλιση από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας, την εκλαμβάνουμε ως προσωπική αποτυχία ή ακόμα και ως απειλή. Έτσι λοιπόν αναγνωρίστε και αποδεχτείτε την αβεβαιότητα. Η ζωή είναι γεμάτη απρόοπτα και αβεβαιότητα. Προσπαθήστε να αποδεχτείτε ότι δεν μπορείτε να ελέγχετε τα πάντα και ότι η αβεβαιότητα είναι μέρος της ζωής.

Εστιάστε επίσης σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε: Αντί να προσπαθείτε να ελέγξετε τα πάντα γύρω σας, εστιάστε σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε, όπως οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι αντιδράσεις σας.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι όλα όσα συμβαίνουν γύρω σας δεν αφορούν εσάς. Οι άλλοι άνθρωποι έχουν τις δικές τους σκέψεις, συναισθήματα και εμπειρίες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους. Προσπαθήστε να μην παίρνετε τα πράγματα προσωπικά και να εστιάζετε στην αντιμετώπιση της κατάστασης με ψυχραιμία και λογική.

7 μικρό-αλλαγές που θα σας κάνουν χαρούμενους

Photo credit: Alina Matveycheva