Το ρόφημα που βελτιώνει την υγεία του εντέρου | Πώς θα το φτιάξετε

Αυτό το ρόφημα προσφέρει παρόμοια οφέλη με το πράσινο τσάι και προστατεύει από τον διαβήτη. Περιέχει επίσης προβιοτικά, τα οποία μπορούν να ωφελήσουν το μικροβίωμα του εντέρου.
Η ανθρωπότητα καταναλώνει τρόφιμα και ροφήματα που έχουν υποστεί ζύμωση από την αρχαιότητα, ωστόσο οι ερευνητές μόλις άρχισαν να ξεδιαλύνουν μερικά από τα μεγαλύτερα ερωτήματα σχετικά με τα οφέλη τους για την υγεία. Το ρόφημα kombucha (κομπούτσα) είναι ένα ζυμωμένο φυσικό προϊόν που προέρχεται από την Κίνα, με ιστορία πάνω από 2.000 χρόνια. Πιστεύεται ότι ξεκίνησε κατά τη Δυναστεία των Χαν και διαδόθηκε στην Ιαπωνία, τη Ρωσία και αργότερα στον υπόλοιπο κόσμο.
Τι περιέχει το ρόφημα kombucha;
Το ρόφημα kombucha είναι ένα αναζωογονητικό, ελαφρώς γλυκό και ελαφρώς ανθρακούχο ρόφημα που παρασκευάζεται από ζαχαρούχο τσάι που έχει υποστεί ζύμωση με τη βοήθεια μιας καλλιέργειας βακτηρίων και ζύμης που ονομάζεται SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast). Τα κύρια συστατικά του περιλαμβάνουν:
- Οργανικά οξέα (οξικό, γαλακτικό, γλυκουρονικό)
- Προβιοτικά βακτήρια που προάγουν την υγεία του εντέρου
- Αντιοξειδωτικά από το τσάι
- Βιταμίνες Β (Β1, Β2, Β6, Β12)
- Μικρές ποσότητες αλκοόλ (0,5%-2%) λόγω της φυσικής ζύμωσης
- Πολυφαινόλες
Διαβάστε ακόμη: 3 τροφές που ρυθμίζουν το σάκχαρό σας
Οφέλη για την υγεία
Η κατανάλωση του έχει συνδεθεί με διάφορα πιθανά οφέλη:
- Βελτίωση της υγείας του εντέρου: Περιέχει προβιοτικά που βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας της μικροχλωρίδας του εντέρου, του εντερικού μικροβιώματος. Ενισχύουν τα “καλά” βακτήρια στο έντερο, όπως τα Lactobacillus και Bifidobacterium. Τα ένζυμα και τα προβιοτικά βοηθούν στη διάσπαση της τροφής και στη μείωση των φουσκωμάτων, υποστηρίζοντας την πέψη ενώ ρυθμίσουν το pH του εντέρου. Τα οργανικά οξέα (όπως το οξικό και το γαλακτικό οξύ) δημιουργούν ένα περιβάλλον που αποτρέπει την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων.
- Αποτοξίνωση του οργανισμού: Τα οργανικά οξέα και τα αντιοξειδωτικά υποστηρίζουν τη λειτουργία του ήπατος.
- Ενίσχυση του ανοσοποιητικού: Τα προβιοτικά και οι πολυφαινόλες καταπολεμούν επιβλαβή βακτήρια.
- Βελτίωση της πέψης: Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των προβλημάτων πέψης, όπως φούσκωμα και δυσκοιλιότητα.
- Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα: Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης.
- Καρδιαγγειακή υγεία: Μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.
Διαβάστε ακόμη: 2 αντιφλεγμονώδεις τροφές που συνιστούν οι διατροφολόγοι
Τι θα πρέπει να προσέξετε
Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα.
Αν παρασκευαστεί σε ακατάλληλες συνθήκες, μπορεί να περιέχει επιβλαβή βακτήρια.
Δεν συνιστάται σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό ή έγκυες γυναίκες χωρίς ιατρική συμβουλή.
Συνταγή για σπιτική kombucha
Υλικά
- 1 λίτρο φιλτραρισμένο νερό
- 2-3 φακελάκια μαύρο ή πράσινο τσάι (ή 2-3 κ.γ. χύμα τσάι)
- 100 γρ. ζάχαρη (κατά προτίμηση λευκή ή καστανή)
- 1 SCOBY (συμβιωτική καλλιέργεια βακτηρίων και μαγιάς)
- 100 ml έτοιμη κομπούτσα (από προηγούμενη παρτίδα ή αγοραστή, ως “εκκινητής”)
- 1 γυάλινο βάζο 1,5-2 λίτρων
- Καθαρό ύφασμα & λάστιχο για την κάλυψη
Οδηγίες
- Βράζουμε το νερό και διαλύουμε τη ζάχαρη σε αυτό.
- Προσθέτουμε τα φακελάκια τσαγιού και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς (τουλάχιστον 30°C ή χαμηλότερα, για να μην καταστραφεί το SCOBY).
- Ρίχνουμε το κρύο γλυκό τσάι στο γυάλινο βάζο.
- Προσθέτουμε την έτοιμη kombucha και στη συνέχεια το SCOBY.
- Σκεπάζουμε το βάζο με το ύφασμα και το στερεώνουμε με λάστιχο.
- Αφήνουμε το βάζο σε σκιερό, ζεστό μέρος (20-27°C) για 7-10 ημέρες. Όσο περισσότερο μένει, τόσο πιο ξινή θα γίνει.
- Μετά από 7-10 ημέρες, αφαιρούμε το SCOBY και κρατάμε 100 ml από το υγρό για την επόμενη παρτίδα.
- Μεταφέρουμε το ρόφημα kombucha σε μπουκάλια και μπορούμε να ρίξουμε φρούτα, τζίντζερ ή αρωματικά βότανα.
Δεύτερη ζύμωση (προαιρετικά): Κλείνουμε τα μπουκάλια και τα αφήνουμε εκτός ψυγείου για 2-3 ημέρες για να γίνει πιο ανθρακούχο το ρόφημα.
Συμβουλές
- Χρησιμοποιήστε γυάλινα βάζα, όχι πλαστικά ή μεταλλικά.
- Πλύνετε καλά τα χέρια και τα σκεύη για να αποφύγετε ενδεχόμενη μόλυνση.
- Αν παρατηρήσετε περίεργη μούχλα (πράσινη, μαύρη ή άσπρη αφράτη), πετάξτε τα πάντα και ξεκινήστε από την αρχή.
Photo credit: Istock