Υπάρχουν μέρες που μοιάζουν με χαμένη μάχη στη μεγάλη λίστα των υποχρεώσεών σας. Ξεκινάτε το πρωί με τις καλύτερες προθέσεις, αλλά τα email, οι δουλειές του σπιτιού και τα ημιτελή projects συσσωρεύονται μέχρι να νιώσετε ότι σας έχουν καταβάλει. Υπάρχει όμως μια μικρή τεχνική που θα σας σώσει: ο κανόνας των 3 λεπτών.

Μπορείτε να διαβάσετε ακόμη: Δείξτε ψηλότερη με τον “κανόνα των τρίτων”

Στην αρχή, μπορεί να σας φανεί πολύ εύκολος — σχεδόν ανούσιος. Όμως, μέσα σε λίγες εβδομάδες, θα παρατηρήσετε μια πραγματική αλλαγή στη συγκέντρωση και την ενέργειά σας. Αντί να τελειώνετε τη μέρα σας νιώθοντας εξαντλημένοι, θα νιώθετε πιο ανάλαφροι και παραγωγικοί.

Η σύγκρουση μεταξύ μεγάλων στόχων και μικρών υποχρεώσεων

Όλοι έχουμε μεγάλες φιλοδοξίες — να ξεκινήσουμε μια επιχείρηση, να γράψουμε ένα βιβλίο, να βελτιώσουμε την υγεία μας ή οτιδήποτε άλλο. Το πρόβλημα είναι ότι η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη με μικρές ευθύνες: σύντομα emails, γρήγορα μηνύματα, λίγη καθαριότητα ή μικροδουλειές που λέμε ότι θα «κάνουμε αργότερα». Αυτά τα μικρά, ενοχλητικά tasks  φαίνονται ασήμαντα. Όμως, όταν συσσωρεύονται, απορροφούν τη διάθεσή μας και γίνονται πηγή άγχους και διάσπασης.

Αν έχετε προσπαθήσει ποτέ να ισορροπήσετε μεταξύ μεγάλων υποχρεώσεων και αυτών των μικρών, αλλά πιεστικών εργασιών, ξέρετε πόσο εξαντλητικό μπορεί να είναι.

Η ειρωνεία είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις μικρές δουλειές είναι απλές και δεν απαιτούν πολύ χρόνο. Αλλά όταν τις αγνοούμε, μετατρέπονται σε ένα τεράστιο φορτίο στο τέλος της ημέρας.

Μπορείτε να διαβάσετε ακόμη: Οι χρυσοί κανόνες του highlighter

Ο κανόνας των 3 λεπτών και πώς λειτουργεί

Η ιδέα είναι απλή: Όποτε χρειάζεται να κάνετε μια δουλειά και συνειδητοποιείτε ότι μπορεί να ολοκληρωθεί σε 3 λεπτά ή λιγότερο, κάντε τη αμέσως. Τίποτα άλλο.

  • Όχι προσθήκη στη λίστα υποχρεώσεων.
  • Όχι αναβολή για αργότερα.
  • Όχι να την αφήσετε να αιωρείται στο μυαλό σας.

Αν μπορείτε να τη τελειώσετε σε 3 λεπτά, δράστε άμεσα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χρονόμετρο στο κινητό σας ή μια μικρή κλεψύδρα στο γραφείο σας, ό,τι σας βοηθάει να κρατήσετε το όριο του χρόνου.

Αν ορίσετε πολύ μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο (π.χ. 10 λεπτά), υπάρχει κίνδυνος να καταλήξετε να ασχολείστε με μεγαλύτερα projects και να αναβάλλετε πάλι τα πάντα.

Τρία λεπτά δεν είναι πολύς χρόνος, αλλά θα εκπλαγείτε με το πόσες μικροδουλειές χωράνε μέσα σε αυτό:

  • Αποστολή ενός γρήγορου email.
  • Καθάρισμα της λεκάνης της τουαλέτας.
  • Μια σύντομη τηλεφωνική κλήση.

Αν τα εξαφανίζετε από τη λίστα σας αμέσως, δεν τους επιτρέπετε να γίνουν ένα βουνό από εκκρεμότητες.

Γιατί αυτή η τεχνική μπορεί να αλλάξει την ημέρα σας;

Το πρώτο πράγμα που θα νιώσετε είναι ανακούφιση. Κάθε φορά που ολοκληρώνετε μια μικρή δουλειά γρήγορα, ενισχύετε την αίσθηση ότι έχετε τον έλεγχο. Αντί να σας κυνηγούν οι υποχρεώσεις, είστε εσείς που τις αντιμετωπίζετε κατά μέτωπο. Αυτό δημιουργεί momentum— και τελικά πραγματικό κίνητρο για μεγαλύτερους στόχους.

Οι ειδικοί της Mayo Clinic τονίζουν ότι η διαχείριση μικρών, άμεσων εργασιών μειώνει το άγχος και σας βοηθά να διατηρήσετε τη ροή σας.

Πώς να ενσωματώσετε αυτόν τον κανόνα στην καθημερινότητά σας

Όπως με κάθε συνήθεια, η συνέπεια είναι το κλειδί. Αρχικά, αναρωτηθείτε: «Θα χρειαστώ λιγότερο από 3 λεπτά;» Αν ναι, κάντε το τώρα. Μετά από μερικές εβδομάδες, θα το κάνετε αυτόματα.

Μερικές συμβουλές

  • Επιλέξτε το σωστό χρονικό όριο: Τρία λεπτά είναι ιδανικά, αλλά αν σας ταιριάζουν καλύτερα 2 ή 5, προσαρμόστε το.
  • Μην αφήνετε τις μικρές εργασίες να αυξάνονται: Αν κάτι απαιτεί περισσότερο χρόνο, βάλτε το στη λίστα σας, μην το αφήσετε να ξεφύγει.
  • Επικεντρωθείτε στη συνέπεια, όχι στην τελειότητα: Αν χάσετε μια δουλειά, δεν πειράζει. Το σημαντικό είναι να εφαρμόζετε τον κανόνα όσο πιο συχνά μπορείτε.
  • Ομαδοποιήστε παρόμοιες εργασίες: Αν έχετε 2-3 email να στείλετε, μπορεί να είναι πιο αποδοτικό να τα κάνετε μαζί.

Σύμφωνα με το Psychology Today, οι μικρές, επαναλαμβανόμενες ενέργειες διαμορφώνουν συνήθειες και μειώνουν το άγχος.

Με τον καιρό, αυτή η τεχνική μπορεί να γίνει δεύτερη φύση και να σας απελευθερώσει, ώστε να εστιάσετε στα πραγματικά σημαντικά. Να θυμάστε: λιγότερα διανοητικά βάρη = καλύτερη συγκέντρωση, καλύτερες αποφάσεις και περισσότερη ηρεμία.

Είστε έτοιμοι να τον δοκιμάσετε;

Photo credit: Istock