Μπορείτε να χάσετε βάρος αν έχετε Hashimoto και υποθυρεοειδισμό;

Η διατροφή μπορεί να γίνει σύμμαχός σας. Δείτε πώς να ρυθμίσετε τον θυρεοειδή σας και να ελέγξετε τα συμπτώματα της νόσου Hashimoto.
Η νόσος Hashimoto είναι η πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού και ένα από τα πιο διαδεδομένα αυτοάνοσα νοσήματα παγκοσμίως. Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον ίδιο τον θυρεοειδή αδένα, μειώνοντας την ικανότητά του να παράγει τις ζωτικής σημασίας ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό. Αν σας έχει γίνει διάγνωση ή υποψιάζεστε ότι πάσχετε από Hashimoto, η διατροφή σας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη συνολική ευεξία σας.
Μπορείτε να διαβάσετε ακόμη: Περπάτημα ή ποδήλατο: Ποιο καίει περισσότερες θερμίδες;
Μπορείτε να χάσετε βάρος αν έχετε Hashimoto και υποθυρεοειδισμό;
Η απώλεια βάρους μπορεί να είναι μια δύσκολη υπόθεση αν έχετε διαγνωστεί με υποθυρεοειδισμό, αλλά όχι αδύνατη. Το πρώτο βήμα είναι η σωστή ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής και των θυρεοειδικών ορμονών.Αναρωτηθείτε:
- Πώς ήταν η τελευταία σας εξέταση TSH, Τ3 και Τ4; Αν οι τιμές σας είναι οριακά φυσιολογικές, ίσως ο μεταβολισμός σας να λειτουργεί πιο αργά απ’ ό,τι νομίζετε. Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι τα επίπεδα TSH κοντά στο 1, ιδανικά μεταξύ 0,5 και 2, βοηθούν τους ασθενείς να αισθάνονται καλύτερα.
- Τι είδους φαρμακευτική αγωγή ακολουθείτε; Ορισμένοι αναφέρουν καλύτερα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους όταν λαμβάνουν συνδυαστικά Τ4 και Τ3 αντί μόνο Τ4.
- Πώς είναι η διατροφή σας; Μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, ζάχαρη και κρυφές θερμίδες μπορεί να σαμποτάρει τις προσπάθειές σας. Προσέξτε ακόμη και «υγιεινά» προϊόντα, όπως επιδόρπια γιαουρτιού, που μπορεί να περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Σκεφτείτε να ακολουθήσετε μια αντιφλεγμονώδη διατροφή όπως η paleo diet ή η μεσογειακή διατροφή.
Ποιες τροφές να προτιμάτε
Ο θυρεοειδής αδένας χρειάζεται συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά για να λειτουργεί σωστά. Βοηθήστε τον εντάσσοντας στο διαιτολόγιό σας τροφές πλούσιες σε:
- Ιώδιο: Απαραίτητο για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών. Βρίσκεται στο ιωδιούχο αλάτι, στα θαλασσινά, τα ψάρια και τα αυγά. Προτιμήστε φυσικές πηγές όπως το ανεπεξέργαστο αλάτι Ιμαλαΐων.
- Μαγνήσιο: Σημαντικό για τη ρύθμιση ενέργειας και την πρόληψη της κόπωσης και των μυϊκών κραμπών. Το βρίσκετε στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, ρόκα), στα κάσιους και στους σπόρους κολοκύθας.
- Σελήνιο: Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μειώνει τα αυτοαντισώματα που συνδέονται με τη νόσο. Προσλαμβάνεται από καρύδια Βραζιλίας, φακές, τόνο και μαύρο ψωμί.
- Ψευδάργυρος: Συμβάλλει στη μετατροπή της ορμόνης Τ4 στην ενεργή Τ3. Πηγές του είναι τα στρείδια, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί. Επιπλέον, ενισχύει το ανοσοποιητικό.
- Βιταμίνη D: Απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και συχνά χαμηλή σε άτομα με Hashimoto. Μπορείτε να τη λάβετε μέσω συμπληρωμάτων ή με ελεγχόμενη έκθεση στον ήλιο.
Ποιες τροφές να αποφεύγετε
Ορισμένες τροφές μπορεί να επιβαρύνουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς ή να ενισχύσουν τη φλεγμονή:
- Φύκια (όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στο sushi και σπιρουλίνα): Περιέχουν πολύ ιώδιο και δεν ενδείκνυνται αν έχετε υπερθυρεοειδισμό ή αν το ιώδιο σας είναι ήδη σε υψηλά επίπεδα.
- Σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών): Αν και υγιεινά, μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα σε άτομα με έλλειψη ιωδίου, καθώς επηρεάζουν την απορρόφησή του.
- Σόγια: Επηρεάζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς κυρίως όταν υπάρχει έλλειψη ιωδίου. Αν καταναλώνετε προϊόντα σόγιας, βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα ιωδίου σας είναι επαρκή.
- Γλουτένη: Πολλές μελέτες δείχνουν σύνδεση μεταξύ γλουτένης και αυτοάνοσων νοσημάτων του θυρεοειδούς. Η αποφυγή της μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα, ειδικά σε όσους έχουν ευαισθησία ή κοιλιοκάκη. Αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, αρτοσκευάσματα, ζυμαρικά και έτοιμα τρόφιμα που περιέχουν αλεύρι.
Τι να θυμάστε
Η διατροφή από μόνη της δεν θεραπεύει τη νόσο Hashimoto, αλλά μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη ρύθμιση των ορμονών και στην ενίσχυση της ποιότητας ζωής. Συνεργαστείτε με τον ενδοκρινολόγο και έναν διατροφολόγο για να βρείτε το διατροφικό πλάνο που σας ταιριάζει.
Photo credit: @Hanna Schönberg/instagram